Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5422659 www.bgdnes.bg

Кристо с нов грандиозен проект: "Плаващи кейове" (Видео и снимки )

От 18 юни до 3 юли тази година езерото Исео в Италия ще бъде преобразено. 7 хиляди квадратни метра блестящожълт плат ще бъдат моделирани като плавателна повърхност, състояща се от 200 хиляди полиетиленови кубове с висока плътност. Те ще се люлеят по вълните на повърхността на водата и ще образуват артистичната креатура с име The Floating Piers.

Посетителите ще имат възможност да изпитат вълнуващи емоции от допира с това произведение на изкуството, като имат възможност да ходят върху кубовете от Сулцано до до Монте Изола и до о-в Сан Паоло. Планините, обграждащи езерото, предлагат гледки от птичи поглед от различни ъгли и перспективи.

Реклама

The Floating Piers ще представлява 3-километрова плаваща пътека, която пресича езерото Исео. Тя ще бъде около 16 метра широка и с около 50 см височина на кубчетата над водата. Текстилното покритие ще продължава около километър и половина навътре в улиците на Сулцано и Пескиера Маралио.

Езерото Исео в Северна Италия е било избрано от Кристо, Владимир Явашев – оперативен мениджър, Волфганг Волц – изпълнителен директор, и Джоси Крафт – куратор на проекта. Заедно с директора на проекта Джермано Селант всички решават, че езерото Исео е изключително вдъхновяваща локация за подобен проект. То се намира на около 100 километра на изток от Милано и на около 200 километра западно от Венеция.

The Floating Piers е първият мащабен проект на Кристо, след „‎The Gates“ през 2005 г, реализиран заедно с Жан-Клод. След 16-дневната изложба всички компоненти ще бъдат премахнати и рециклирани.

Носещата система за 70-те хиляди квадратни метра от блестящ жълт плат ще бъде изградена от 200,000 плаващи кубчета полиетилен с висока плътност. Така плаващите мостове ще се издигат точно над повърхността на водата и ще се люлеят заедно с вълните.
Посетителите ще могат да разгледат инсталацията, просто като се разходят по нея. Планините, заобикалящи езерото в Ломбардия, ще предлагат гледка от птичи поглед на мостовете, излагайки незабелязани ъгли и променящи перспективи.
Трикилометрова пешеходна пътека ще бъде създадена в езерото. Тя ще продължи и по пешеходните улици в два града на сушата – Салцано и Пескиера Маралио.

Проектът бе представен от Кристо и италианския изкуствовед Германо Келант в Рим на 22 април. Това не е първият проект в Италия на Кристо и неговата съпруга Жан-Клод, която почина през 2009 г. През 1968 г. те представиха Опакованите фонтани и средновековна кула в Сполето, няколко опаковани паметника в Милано през 1970 г. и опакована римска стена през 1974 г.

По време на пресконференцията Кристо заяви, че неуспешно е опитал да изпълни този проект в Аржентина и Япония. Той е набрал 10 млн. евро за конструкцията в Италия.

Реклама
Реклама
Реклама