Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5430605 www.bgdnes.bg

Рок, симфоничен оркестър и хор в шоуто на Ханс Цимер

Композиторът стартира турнето си от Лондон. На 16 май е у нас

Миналата седмица легендарният немски композитор Ханс Цимер откри европейското си турне с концерт в Лондон. Спектакълът предизвика хиляди коментари сред публиката в препълнената зала SSE Арена, а американските медии го описаха така: “Нека стискаме палци Ханс Цимер да реши да направи подобно шоу и тук.”

Реклама

Ако сте гледали “Цар Лъв”, “Гладиатор”, “Карибски пирати”, “Генезис”, “Черният рицар”, “Тънка червена линия”, “Блек Хоук” и “Рейнман”, няма как да не си спомняте саундтраците към тях. Изброените филми са малка част от дългия списък кинопродукции, към които Ханс Цимер е написал музиката. Композиторът е носител на “Оскар”, две награди “Златен глобус”, три “Грами”. 

Че има сценична треска, си личи веднага. Легендарният композитор излиза на сцената и се слива с музикантите, опитвайки се като че ли да се скрие сред тях. “Приятелите, с които свирим заедно, ме карат да се чувствам по-добре под прожекторите. Надявам се да не показвам много,

притеснявам се

да излизам

пред публика”,

казва Ханс Цимер в интервю за “24 часа” (търсете интервюто в следващ брой). Шоуто впечатлява с много аспекти – голям екип от озвучители, разположени в средата на залата, работят за това звукът да е перфектен, а светлинният спектакъл на Марк Брикман, правил продукциите на “Пинк Флойд”, допълва идеално ефекта, който музиката на Цимер има върху публиката. На сцената са Ханс Цимер, неговата рокгрупа, както сам той нарича музикантите, с които записва филмовата си музика, симфоничен оркестър и хор.

След като залата затаява дъх на част от саундтраците към “Шерлок Холмс”, “Да возиш мис Дейзи”, “Мадагаскар” и “Ангели и демони”, идва ред на музиката към “Гладиатор”. Като че ли и публиката в Лондон е репетирала заедно с екипа на Цимер - носните кърпички са извадени едновременно, главите - облегнати на седалките, тишината - неописуема. По време на спектакъла части от филмите, за които Цимер е писал музиката, и включени в сет листа за вечерта, не се излъчват на видеостените, но това не намалява дори и мъничко ефекта върху публиката. Легендарният Ханс Цимер неслучайно е сочен като композитора,

предаващ на 1000%

съдържанието

Реклама

на филма

чрез музиката си. На живо е още по-впечатляващо. Традиционният симфоничен оркестър и хорът си партнират идеално с рокзвученето на групата на Цимер. 

Между изпълненията на саундтраците на “Карибски пирати”, “Мъж от стомана”, “Тънка червена линия”, “Спайдърмен”, “Черният рицар”, “Интерстелар”, Ханс Цимер разказва на публиката по някоя история от професионалния си живот. “Защото музиката към всички филми разказва история, иначе няма смисъл да се пише”, казва композиторът. От думите му по време на концерта разбираме за ранните обаждания на режисьора Ридли Скот до Цимер, за споровете дали да има хор при записите, или не, за приключенията му по време на снимките на “Шифърът на Леонардо”, когато композиторът се е прехласнал по пирамидата на Лувъра и е гледал втренчено Мона Лиза. “Имайте предвид, че охраната знае точно какво си мислите, докато гледате картината”, шегува се Цимер от сцената.

Една от кулминациите в шоуто на Ханс Цимер е появата на Lebo M – изпълнителя от “Цар лъв”. Двамата се запознават, когато известният композитор започва записите на музиката към филма “Силата на един човек”. Цимер се обръща към Lebo M с предложение да се включи в работата за филма “Цар лъв”. Аранжиментът на песента The Circle Of Life, който двамата правят за филма, им носи награда “Грами” през 1995 година. След успеха на песента, Lebo поставя “Цар лъв” като мюзикъл на Бродуей. В Уест Енд, където се намират най-известните лондонски театри, мюзикълът все още е най-обичаният и търсен от туристите спектакъл. Африканските ритми и вокали, съчетани с хоровото пеене, с лекота пренасят публиката в сюжета на най-обичаната анимация в света.

Китаристът Джони Мар и челистката Тина Гуо са част от нетрадиционното рокзвучене, с което Ханс Цимер

иска да избяга

от скучния образ

на композитор, седнал зад голямо пиано на сцената. Пънк звученето на китариста и драматичното изпълнение на челото в мелодия от „Карибски пирати”, африканските вокали и танци на Lebo M и перфектният звук – всичко това превръща спектакъла на Ханс Цимер в невиждано досега шоу с филмова музика. Българската публика ще може да го гледа на 16 май в зала „Арена Армеец”, София, където композиторът идва по покана на „София Мюзик Ентърпрайсис”. Ханс Цимер казва: „Искам поне за два часа аз и моите приятели от сцената да протегнем ръцете си над вас и да ви накараме да забравите за целия този хаос, който ни заобикаля.” 

Реклама
Реклама
Реклама