Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5431679 www.bgdnes.bg

Агенти охраняват Хари Потър

Британски шпиони бдят за детето магьосник

Свирепа охрана на Хари Потър започва секретно звено на британските спецслужби.
Агенцията за национална сигурност (GCHQ) се заема с мисията да защитава една от най-тачените търговски марки на Обединеното кралство заради опити да бъде разкрит сюжетъът от книгите на Дж.К. Роулинг.
Секретната мисия започва през 2005 г., когато се очаква появата на пазара на шестия роман от поредицата. Това призна представител на издателство "Блумсбъри" в интервю за австралийското радио Ей Би Си. Шпионската служба подава сигнал до издателите на свръхпопулярната книга за детето магьосник, че в интернет се върти ранна версия на "Хари Потър и Нечистокръвния принц". Очакването към този роман бе особено инфарктно за феновете й. Преди появата му Дж. К. Роулинг обяви, че един от главните герои ще бъде убит.
"Опитите за разконспириране на сюжета бяха толкова много, че се наложи агенти да пазят боклука на писателката и да има кучета пазачи край печатните преси", признава Найджъл Нютън от "Блумсбъри". "Представяте ли си, ако вестниците излязат със заглавие "Дъмбълдор е мъртъв" - ще убият удоволствието на милиони деца. Врагът целеше да съсипе приятните усещания на значителна част от човечеството", допълни той.


Основната причина държавна агенция да се заеме с охраната на търговската марка е значението й за британската икономика, коментират посветени. Същото внимание се оказва и на филмите за Джеймс Бонд, видеоиграта Grand Theft Auto и други британски постижения в областта на изкуството. Агенцията за национална сигурност наблюдава електронните комуникации, а официалната й цел е да се бори с тероризма и организираната престъпност.
"Не коментираме защитата си срещу тъмните изкуства", гласи официалното съобщение на спецзвеното пред Би Би Си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама