Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5445653 www.bgdnes.bg

Шефът на цирк "Балкански": Драго Чая ни обра!

Водещият обвинен, че задигнал експонатите от музея, това са пълни простотии, контрира той

Драго Драганов и съдружникът му Силвестър Лолов са в люта война с шефа на цирк "Балкански" Александър Балкански. Между двете страни валят взаимни обвинения и обиди.

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


Според Балкански артистичният директор на цирк "София" Драгомир Драганов - Драго Чая е ограбил Музея на цирковото изкуство.
"Думата е ограбил и стоя зад нея. Сега Драганов твърди, че иска да го възстанови. Ще го дам на прокурор, нека докаже откъде има експонатите", заканва се Александър Балкански. През септември м.г. Драганов действително откри виртуален музей на българското цирково изкуство, в който онлайн могат да бъдат видяни хиляди афиши, програми, снимки и други.


Според известния като Драго Чая водещ на БНТ обвиненията в кражба "са пълни простотии"
"През живота си не съм откраднал нищо. Не ми се влиза в тона на този човек", коментира лаконично обвиненията Драго Чая.


Конкретният повод за враждата е откритата в неделя нова циркова площадка в обновения парк "Възраждане" в столицата. Според Силвестър Лолов от национален цирк "София" тя е направена така, че да отговаря единствено на съоръженията на цирк "Балкански". Лолов твърди също, че лично собственикът на цирка Александър Балкански е давал указания на строители и инвеститори, които били "вдигнали ръце" от него. Затова той подготвя с юристи петиция, която ще бъде внесена в Комисията за защита на конкуренцията и Столична община като собственик на площадката за промяната й.
Според Лолов всичките общо 8 малки частни цирка, които съществуват, ще положат подписи под този документ.


"Това не е площадката на Балкански, а на всички. Той ни мисли за аутсайдери, че само той прави изкуство, но греши", избухна Лолов пред "България Днес".
Самият Александър Балкански остана изненадан, че се оформя такава коалиция срещу него. Той категорично отрече обвиненията, че се е намесвал в работата при изграждането на площадката, като уточни, че тя е построена съгласно съществуващите европейски норми за циркове.
"Има три категории циркове според размера на шапитото, в което се играе. Площадката в София може да приема циркове от 2-ра и 3-та категория. Това означава размери между 36 и 42 метра и между 46 и 56 метра. Първа категория са циркови шапита между 56 и 100 метра, които събират по 5000 зрители, но това са няколко трупи на континента. Има и изисквания за вдигането на мачтите, което се прави със специални мотори, а не с коне или камиони, както го прави Лолов. На него три пъти са му падали мачтите на шапитото, но за това не се говори", каза Балкански пред "България Днес".


Той разговарял със свои колеги от другите осем цирка и поне трима от тях са го уверили, че нямат намерение да подпишат готвената петиция, и са останали изумени, че Лолов си присвоява правото да говори от тяхно име.
Балкански неведнъж е питал колегите си защо не инвестират в нови съоръжения, а отговорът им е бил, че просто не знаят дали и докога ще ги има.
"Всички работят под мотото "Цирк под балкона", което означава да могат да си разпъват шапитото в междублокови пространства. Хората вече не искат такъв тип цирк. Извън всичко друго те са и опасни, защото не отговарят на стандартите за негоримост. Самият Лолов закупи шапито от Италия, което вече е забранено за използване. Случващото се може да се обобщи с народната поговорка "Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак", каза още Балкански.
Засегнат от обвиненията по негов адрес, Балкански прави и лични нападки към ответния отбор.
"Силвестър Лолов и Драго Драганов са истерични хомосексуалисти и не разбирам какво правят хора като тях в мъжествено изкуство като цирковото. Нека пуснат петиция. Ще ги разкатая в съда, не могат да ми стъпят на парите. За мен голямата част от т.нар. циркове в България са незаконни, диверсантски циркчета, които едва преживяват. Защо не станат членове на Съюза на артистите в България, защо не регистрират целия си персонал в НОИ, показват фалшиви технически паспорти или въобще нямат такива. Моят технически паспорт е заверен в Хамбург и мога да пътувам в цяла Европа", гневи се Балкански.

Силвестър Лолов:

Какъв академик е човек с осми клас?

"Какъв академик може да е човек с диплома за 8-и клас. Купил я е срещу 10 000 лева", пусна стрела по повод титлата на Александър Балкански от БАН Силвестър Лолов.
"Балкански се хвали, че неговият цирк бил академичен, а такива имало само два в света. Да каже кой е първият, защото никой не знае за него. Искам само да кажа, че по повод Международния ден на цирка само ние получихме поздравителен адрес от принцеса Стефани Монакска, която е патрон на Световната циркова федерация", хвали се Лолов.

Димитър Андреев

Реклама
Реклама
Реклама