Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5451058 www.bgdnes.bg

Брекети за кучета подобряват живота на домашните любимци

Поставянето им е сложно, но се носят
в най-лошия случай няколко месеца

Да имаш куче е почти като да отглеждаш дете, с тази разлика, че кучето никога не стига до момента, в който става самостоятелно и се изнася от вкъщи. Особено в последните години грижите за домашните любимци стават все повече. Достатъчно красноречиво за това говори и фактът, че след четки за зъби за кучета вече има и брекети за питомците.

Реклама

Може да ви звучи изключително смешно, но това далеч не е поредната глезотия, измислена за фанатизирани стопани. Както при хората, така и при животните понякога в процеса на растеж зъбите и позицията на челюстите не се развиват по най-добрия и правилен начин. При домашния любимец това

може да доведе

например до

разрушаване на зъб

от долната челюст

под натиска на такъв от горната, прехапване на език или устна, нараняване в устната кухина, натрупване на храна около някой зъб, което може да го развали лесно, и още хиляди други болезнени проблеми. Така животното може да Те може да откаже да се храни и това да е фатално за него.

Важно е дефектите да бъдат установени възможно най-рано – още при подмяната на млечните зъби с постоянни, за да се вземат бързи мерки. Услугата е също толкова скъпа, колкото при хората. Хубавото обаче е, че обикновено периодът на носене е от няколко седмици до няколко месеца, тъй като развитието и растежът при кучето са много по-бързи.

Лечението започва с установяване на проблема. Разбира се, има и собственици, които искат да сложат брекети на кучето си само защото то е с криви зъби. Това не е сериозна причина и обикновено лекарят отказва да извърши манипулацията. За всички останали случаи, които биха могли да доведат до здравословни проблеми в по-късен етап от развитието на животното, се започва от вземане на отливка на долна и горна челюст. По нея се планира формата на брекетите, които впоследствие се поставят. По-често

това става

под упойка

Реклама

Срещите с лекаря трябва да бъдат минимум веднъж седмично, за да се следи дали всичко се развива по най-добрия и желан начин. Понякога дори последващите консултации се провеждат под анестезия, а това не е особено здравословно за кучето – всяка пълна упойка е рискова както за нас хората, така и за тях.

Има още няколко проблема, свързани с поставянето на брекети при куче. Основен е формата на черепа, която се определя от породата. Затова всяко животно е различно предизвикателство за ортодонтите.

Научно доказано е, че те имат разсъдъка на 2-3 годишно дете, т.е. трудно биха осъзнали, че интервенцията е за тяхно добро. Някои са по-агресивни и не биха позволили такава намеса, други

дъвчат храната

си прекалено

енергично

и няма да променят навиците си, за да опазят телчетата.

Както при хората, така и при кучетата е добре след всяко хранене да има почистване на брекетите. Въпросът е дали животното ще позволи. Това значи, че не само проблемът в устната кухина е определящ дали то може да носи брекети, но и неговата индивидуалност.

За случаите, в които поставянето на телчетата е невъзможно заради особеностите на характера на животното, се действа по стария изпитан начин – кучето се оперира от ветеринаря или се вади зъбът, който расте накриво и създава проблеми. Има и случаи, които не могат да бъдат решени по този начин, но ако ветеринарят ви е добър, той винаги ще намери начин да се справи със ситуацията.

Дотук ставаше дума за кучета, но е факт, че и котките страдат от неправилно развитие в устната кухина. За тях се предлагат същите услуги, като всички положителни и отрицателни страни на поставянето на брекети важат и за тях.

Реклама
Реклама
Реклама