Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5477194 www.bgdnes.bg

За риба с Цанко: Сафридът се показа и изчезна

Във Варна вече вадят платерини по половин кило на плувка

Надеждата, че сафридът ще повтори 2009 г., когато на 1 май масово атакува Варна, се оказа напразна. Неочакваният студ явно прекърши мераците на тази любима на народа риба да тръгне мощно от Истанбул към Крим.

“Сафрид се показа още преди две седмици. Хванаха по няколко дребни граци, но имаше и едри риби. Сега обаче няма”, казва Борко Боразанов, който продава червеи на Морска гара.

Реклама

За последно с редовен като големина, но един на брой сафрид, уловен на Великден, се похвали страстният рибар Манчо Арменеца.

Нахлулият студ обаче

прекърши мераците

на варненци

и те решиха да чакат традиционното време за появата на тази риба, което е около 24 май.

Слуховете, че сафрид има масово край Резово и че с лодките са го убили, също не се оказаха верни.

“Преди 10 дни се появи хамсия, но изведнъж изчезна. Сега влезе трицоната и сред нея има по някой и друг сафрид. Но карагьоз също няма, както друга пролет. Няма я и барбунята”, казва бившият кмет на Ахтопол, рибарят Георги Каритков.

На Морска гара във Варна вече

се появи

предвестникът на

сафрида - меджидът

Но след застудяването и той се скри, въпреки че е ненаситен лакомник и кълве на дъно на всякаква стръв. Барбуня пък въобще не се е показвала. Миналата година тази риба бе най-масовата по нашето море и варненски кораби ходеха до Царево, за да я ловят до късна есен.

За сметка на това обаче рано тръгналата илария продължава да радва варненци. От две седмици те ловят редовно на плувка на метър дълбочина дребни риби.

Последната седмица екземплярите наедряха и дори се показаха платерини по 500 грама.

Реклама

Във вторник въпреки дъжда, който не е любимо явление за морските кефалови риби, професионалният редник Галин Георгиев извади първите едри риби за сезона.

Илария се е появила на плувка и по буните във Варна, но опитните въдичари

смятат, че рибата

е само в

пристанището,

тъй като дълбочината от 12 метра ѝ позволява да се крие, когато времето е студено. По традиция големите кефали тръгват най-напред в Бяла, на плажа в Шкорпиловци, на Черноморец и Ветеран във Варна на дъно. Засега обаче стартът им се бави.

На Зеленка попчетата се ловят като в аквариум

Каварна предлага най-невероятните места за риболов по морето

Местността Зеленка под южния хълбок на нос Калиакра си остава най-удачното място за улова на пролетни попчета. Тук водата почти винаги е спокойна и бистра и по каменистото дъно рибарят може да наблюдава как рибите гонят стръвта. От малката буна до местния талян дънните риби се ловят като в аквариум.

От началото на март до края на май това място прави рекорди по улов. В по-топли пролети цели кервани коли от Варна акостират под стръмния скат, за да пълнят торби с попчета. Легендарна обаче си остава пролетта на 1999 г., когато пред погледите на Стефан Софиянски и шефа на таляна Наско Болата въдичарите мъкнеха торби с по 20-30 кг от тази риба, наричана по Северното Черноморие кая.

Зеленка обаче е универсално място за риболов. В началото на местността има плаж с песъчливо дъно, където ловят на дъно преследвачите на кефала и иларията. На плаваща бомбарда есенно време се лови над каменистата част зарганът, а сафрид се търси на плувка на белена скарида или морски червей.

Рибарите от таляна в местността станаха свидетели на истинско чудо в началото на деветдесетте години. При тях се бе заселил бял боен делфин от базата в Севастопол, който бе наречен Пенчо. Наско Болата дори засне филм за него на видеолента. По-късно Пенчо изчезна, но преди това на няколко пъти изплаши до смърт рибарите от Златни пясъци, като дори веднъж обърна лодката им.

На северния хълбок на Калиакра е другата легендарна местност - Болата. Тя е пълна противоположност на Зеленка с чистото дъно и екзотичния малък залив. Мястото е идеално за улов на кефал и платерина, които се разхождат покрай двете буни и могат да се търсят на дъно и на плувка. Тези риби обичат да се мотаят между къпещите се, тъй като шумът и пляскането във водата ги привличат. Опасността тук е рибарят да не нацели с тежкото олово някого от плуващите летовници в търсене на пасажа. Болата също разполага и със скалисто дъно, тук въдичарите се нареждат като войници през есента, за да хвърлят за заргана. В пясъчната част често излизат и калкани. През цялото лято мястото е свърталище на едри барбуни.

Каварненско е известно и със скалата в морето при Камен бряг, където през цялото лято се лови сафрид. Дълбочината кара през есента леферите също да се навъртат тук, а кефалите се ловят най-вече на плувка и на бомбарда заради камъните по дъното. Най-доброто място за улов на илария е плажът под село Топола. Дъното е чисто, само на няколко места има подводни скали, около които рибите се въртят в търсене на храна. Най-удачното време за риболов на тежко е лекият североизточен вятър, при който илариите буквално полудяват да атакуват морския червей.

На новата буна в самата Каварна също могат да се ловят всички морски видове. Мястото е подходящо за търсене на сафрид навътре със спининг. До брега пък има камениста част, в която през цялото лято се въртят платерини, за да пасат водорасли. От август пък започва хвърлянето за зарган, а калкани по 3-5 кг могат да бъда уловени на два-три метра от буната при силно вълнение.

Бялата лагуна е последното елитно риболовно място в Каварненско. Местността, която татарите от Топола наричат Икантълъка, т.е. Развалините, е образувана от свлечени земни маси, които оформят полуостров като несебърския. От южната му страна има 4 буни, между които са оформени заливи за риболов. На местния плаж се изтича топла минерална вода и там в ранна пролет и късна есен се събират кефалови риби. Най-южната от буните е място за истинско изтребление на заргана на бомбарда.

Реклама
Реклама
Реклама