Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5480369 www.bgdnes.bg

Директорът на музея на легендарната шведска група: АBBA искаха да пеят в България, но политиците не разрешиха

Бисерка БОРИСОВА
     наш пратеник в Стокхолм

"АББА много искаха да дойдат в България, но политиците не ги допуснаха. Защото АББА не искаха да бъдат въвличани в политически интриги, а само да представят музиката си и да се срещнат с феновете си."

Това сподели за "България Днес" директорът на музея на АББА в Стокхолм Ингмарие Халинг. На 7 май музеят отбеляза третия си рожден ден. А на старта на Евровизия утре всички посетители на музея на АББА могат да видят специална изложба, посветена на 60-годишния юбилей на песенния конкурс. Причината е ясна: звездният път на АББА започва именно след като групата печели Евровизия през 1974 г. с песента "Ватерло".

Реклама


Оказва се, че едно от големите разочарования на шведските легенди е било това, че те нито веднъж не са успели да пробият Желязната завеса и да направят концерт в Източна Европа. "Те наистина имаха огромно желание да направят турне в СССР и в България като най-близък "сателит" на Съветския съюз. Но политиката се оказа по-силна от музиката и желанието на хората", спомня си Ингмарие Халинг. "Щастливи са все пак, че въпреки забраните музиката им е достатъчно популярна в Източна Европа и хората са успели да се докоснат до нея. Когато отворихме музея, един човек от Русия ми изпрати пиратски запис от концерт на АББА, който руските фенове си споделяли. Беше трогателно. Затова обмисляме идеята да направим специална експозиция в музея, посветена на АББА и Източна Европа", допълва тя.


Днешната шефка на музея се запознава с музикантите през 1975 г., когато започва да отговаря за визията и костюмите им. Халинг остава с АББА до окончателното прекратяване на дейността им. Познава всеки от тях.
"Дори в най-звездния си период останаха много земни хора. Познавам много музиканти, които не са звезди, но се държат като такива. А АББА бяха истински звезди, но останаха достъпни, стъпили на земята. Когато бяха най-популярни, те си готвеха сами яденето. Сами си перяха дрехите, оправяха си леглата", разказва Ингмарие Халинг.

Обяснява, че и днес Бен Андершон е много добър готвач и прави вкусни ястия. Продължава да пише музика със собствения си оркестър, с който прави турнета. Бьорн Улвеус пише текстове, но е и предприемач. Той е и собственик на музея, но без изобщо да се бърка в подредбата на експонатите.
"Знам, че в България Анита е много популярна. Това има ли нещо общо с факта, че е жена - и то руса жена?", смее се шефката на музея.
По думите й феновете настоявали за такъв музей още от 90-те години. Идеята се оформя преди десетина години, но осъществяването й отнема доста време. Въпреки това усилията си струват.

"Това бяха три страхотни години. Имахме над 1 милион посетители, което надмина очакванията ни. 70% са чужденци - от Южна Америка, Европа и САЩ. АББА, "Бийтълс", Елвис Пресли и Майкъл Джексън са единствените музиканти, които имат собствен музей", горда е Ингмарие Халинг.


Темата Евровизия е била и винаги ще бъде свързвана с шведите, но Халинг признава, че не е "влюбена" в конкурса. Музикантите от АББА също странят от него.
"Не са се появявали и няма и да се появяват на Евровизия повече. Обсъждали сме конкурса, но нямам право да говоря от тяхно име. За себе си ще кажа, че ако днес АББА участваха, едва ли щяха да спечелят. Защото днес визията, сценичното поведение и всякакви такива неща се оказват по-важни от музиката и песента", споделя дългогодишната съратничка на АББА.


     Дарили костюми и обзавеждане за музея

Музеят на АББА е разходка в живота на групата. "Пресъздадохме средата, в която те работеха и живееха: в студиото, офиса, гримьорната, лятната къща, където пишеха песните. Всичко, което виждате вътре, е оригинално. Те дариха костюмите и обзавеждането на музея. Отстрани изглежда нетипично щедро, но е съвсем типично за тях, защото никога не са се фокусирали върху материалното", обяснява директорката на музея. Феновете могат да се насладят на зала за караоке, танци, да изпробват знанията си за групата в различни тестове.


     Няма да се събират

Преди месец се появи слух в британските медии, че АББА може би ще се съберат тази година. "Няма такова нещо. Те се появиха заедно за пръв път след 8 години само за откриването на партито "Мама миа". Но няма да пеят, да правят концерти или каквото и да било", категорична бе директорката на музея Ингмарие Халинг.
До ден днешен няма официално изявление за конкретните причини, довели до раздялата. Неофициално се твърди, че краят настъпва заради личните конфликти и разводите помежду им. Така или иначе с продадените над 370 милиона албума АББА се нареждат на второ място в Европа след "Бийтълс" и на четвърто в света. 

Реклама
Реклама
Реклама