Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5492888 www.bgdnes.bg

Стоянка Мутафова изригна заради постановката "Големанов": Война със Славчо!

Той поруга паметта на мъжа ми, избухна примата

Този път тя прекали, прави се на луда, отвръща актьорът

Епохална война между титаните в театралната гилдия Стоянка Мутафова и Славчо Пеев избухна заради постановката "Големанов" на Дупнишкия театър.

Конфликтът зрее от месеци, но първоначално и двамата се опитаха да го прикрият. Опърничавата Стояна не издържа и избухна с пълна сила срещу колегата си. Тя го обвини в плагиатство за сценария на постановката. За да стане ролята й на Баба Гицка автентична, покойният й мъж Нейчо Попов, който преди години създава постановката в Сатирата, и Стояна добавят свои реплики. Създадени единствено заради нея, за да стане ролята й емблематична. Според Мутафова колегата й използвал оригиналния сценарий, без дори да попита. Освен това ролята на Баба Гицка първоначално е дадена на Стояна. Тя отказва и въпреки това Дупнишкият театър поставя постановката, а централният персонаж се играе от Милица Гладнишка.

Реклама

"Нейчо направи грандиозната постановка с Калата, Кольо Анастасов, Невена Коканова. Казах на Славчо - уважавам паметта му и не искам да се играе от друг човек с моите думи, това са спомени за мен, това е голямата ми любов. Той се ядоса и сложи тази Милица Гладнишка", разкри Стояна пред "България ДНЕС".
"Не съм съгласна да ми вземат ролята, защото съм дала душата и сърцето си за тази постановка! Искаш война? На ти война!", изригна Стоянка съвсем като хан Крум.
"Най-накрая искам да кажа - обичам този човек, Нейчо, не може никой да ме замества", бясна е Стояна.


Самият Славчо твърди, че винаги е уважавал колежката си, но в момента тя "се прави на луда". Стояна много добре знаела, че това, което говори, не е вярно.
"Вече няколко пъти повтарям едно и също. Не знам какво Стояна е писала по сценария, но в нашия текст подобни драсканици не присъстват", категоричен е Пеев.
Според него оригиналният текст е на Стефан Костов и сценичен вариант на Стефан Цанев. Това, за което Стояна претендира, са дописани думи, които черно на бяло липсват. Самата Мутафова се чувства обидена от отношението на колегата. Не е вярвала, че след толкова години целият й труд ще бъде потъпкан.
"Едно време Мария Статулова дойде при мен, когато трябваше и тя да играе баба Гицка. Тя дойде и ме пита - може ли да играя с твоите думи, това е уважението, което ми показа жената. Славчо не само не ме пита, а каза, че съм болнава. Още мисля дали да го съдя! Чакам да се разберем като хората, но той не дойде", разстроена е актрисата.
Историята започва в началото на годината, когато Пеев решава да постави на сцена на Дупнишкия театър постановката "Големанов". Кани Стояна да се включи с емблематичната й роля на баба Гицка. Тя се съгласява, но това така й не се случва. Заради претърпяната операция на очите Мутафова има забрана да играе. Затова и репетициите се забавят.
Останалите актьори в постановката, сред които и Ивайло Калоянчев, чакат Стояна да се възстанови. Мутафова променя решението си и заедно с Муки смятат, че тази роля би я натоварила прекалено и не е добре за нея. Според Пеев това не е вярно, защото актрисата не е спряла да играе другите си роли, има гостувания в чужбина и дори подготвя турне в САЩ. Именно това ядосало Пеев, че докато ги мотае, Стояна урежда пътуванията си в чужбина. Той дори предложил Муки да играе на нейно място. Но и тя не се съгласила.
За да не се провали постановката, избират за ролята Милица Гладнишка. Това вбесява Стояна.
Първоначално тя решава да си замълчи и да коментира наследничката си, но ядосаната Стояна не сдържа гнева си. Тя твърди, че нито знае коя е тази Милица, нито я интересува. Убедена е обаче, че ще провали ролята й.
Самата Милица отказва коментар, защото според нея не е страна в конфликта. Дистанция в сложната ситуация пази и синът на Георги Калоянчев - Ивайло, който е част от постановката. Калата бе близкият човек и колега на Стояна, затова и Калоянчев не си позволява да напада Мутафова, макар самата тя да казва, че с него на една сцена няма да се качи, докато играе в "Големанов".
Конфликтът между големите актьори Пеев и Мутафова тлее от години, но досега и двамата избягваха да го коментират.
Славчо Пеев разкри, че се чувствал принуден да покани Стояна за участие. Още преди години Пеев решил да прави "Бай Ганьо" в Дупнишкия театър. Стояна погрешно разбрала, че той ще поставя именно "Големанов".
"Развика ми се как така си позволявам да правя без нея спектакъла и че друга не може да е баба Гицка", обяснява Пеев. Затова и по-късно, когато решил, че ще поставя Големанов, знаел, че трябва да я покани, за да не стане скандал.
Според актьора със Стояна винаги е било трудно да се играе, защото има много претенции, но никой не може да й отрече таланта. Постановката засега ще се играе, защото реално Стояна няма как да има юридически претенции за сценария, защото той не е патентован. Дори и да не стигне до съд, уважението между големите актьори остава завинаги в историята.

Муки:
Мама няма да му прости никога!

След като Стояна отказва да играе баба Гицка, ролята е предложена й на Мука. Тя обаче твърди, че така и никой не й се обадил за подробности.
"Вярно е, че ми предложиха, аз се съгласих, но никой после не ми звънна да играем, кога почват. Никой не ми се обади, а казаха, че съм отказала. Това не е така. Мама е прощавала на много хора много неща, но знам, че тя е много добър човек, но да я настъпваш така, без уважение, всеки ще се защити. И сега щеше да остави нещата да отшумят, но Славчо я удари в болното място - в Нейчо Попов, когото още не е прежалила и няма да го прежали за цял един живот", разстроена е й Мука.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама