Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5494682 www.bgdnes.bg

Джулия Робъртс мина боса по килима в Кан (обзор)

Джулия Робъртс възмути организаторите и гостите на филмовия фестивал в Кан, като се събу боса и премина по червения килим. Холивудската звезда пренебрегна дрескода, който е задължителен. Упорито се твърди, че на 48 години тя e бpeмeннa c чeтвъpтoтo cи дeтe според hоllуwооdlіfе.соm. Тя самата нe e пoтвъpдилa нoвинaтa, излъчва сияние на бъдеща майка, казват репортерите, които побързаха да я снимат в компанията на Джорд Клуни, а те са повече от 4000 в Кан. Вероятно Джулия се е изморила да стои на високите токове и се е събула, за да се изкачи по-лесно по стълбата, много елегантна в черна рокля от “Армани”.

Миналата година манията “токчета” беше един от скандалите на Лазурния бряг, защото участничка с протеза е била спряна заради това, че не е обута подходящо за Кан. Скандали не липсват и сега.

Реклама

“Никой няма да зададе неудобните въпроси на Уди Алън

относно

сексуалните

посегателства

срещу сестра ми Дилън, когато тя бе 5-годишна. Всеки ще каже - сега не е нито мястото, нито времето за подобни скандали!”.Това написа синът на Уди Алън - Ронан Фароу, в специализираното издание “Холивуд рипортър”, предава Франс прес. И наистина! Този въпрос не бе повдигнат по време на пресконференциите, свързани с представянето на филма на Уди Алън Cafe Society, с който бе открит кинофестивалът в Кан.

Според Ронан Фароу мълчанието на журналистите не е само грозно, но и опасно. Осиновената дъщеря на Уди Алън - Дилън, го обвини през 2014 година, че е станала жертва на сексуална агресия от негова страна, когато била още дете. Режисьорът от своя страна квалифицира тези обвинения като “фалшиви и срамни”. Директорът на 69-ия кинофествал Тиери Фремо обяви, че тази година ще пристигнат 35 000 участници. Има ли българска следа в Кан? Тази година можем да се похвалим.

Започваме със световната премиера на късометражния “20 ритника” на 18 май, когато е Денят на анимацията на Кан. Сниман е с таблет и смартфон, темата е насилието, поднесена с хумор от режисьора Димитър Димитров. Гласът на главния герой, жертва на несправедливостите на света, е на актьора от Народния театър Леонид Йовчев. Сценарист е Дилян Еленков, автор на музиката е френският композитор Самюел Покро, който озвучава версиите на английски и френски.

В официалната селекция, секция “Особен поглед”, участва копродукцията на Румъния, Франция и България

“Кучета”,

определена като

балкански уестърн Режисьор е румънският дебютант Богдан Мирка. От българска страна продуценти са Стефан Командарев и Катя Тричкова. Историята е за млад румънец, разбрал, че наследява от дядо си земя в някакво село в румънска Добруджа. Оказва се място, забутано и забравено в безкрайната равнина. Човекът иска да продаде земята си, но проблемите изведнъж го затрупват. На това място дядо му и аверите му са въртели оживена контрабанда. Дядото е умрял, но старите му другари са останали.

Два български проекта се състезават в тренинговата програма ScripTeast с награда на името на Кшищов Кешловски, предназначена за сценаристи от Източна и Централна Европа - “Писма от Антарктида”, сценарист Теодора Маркова, и “Снимка с Юки”, сценаристи Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов, продуцент “Братя Чучкови”. Те са подкрепени от Националния филмов център. Сценаристите и режисьорите на нашумелия филм “Урок” - Кристина Грозева и Петър Вълчанов, ще представят на търговски прожекции в Кан новия си филм “Слава”, създаден с подкрепата на НФЦ. Търговски прожекции ще имат и заснетите с държавна подкрепа копродукции “6,9 по Рихтер” (на Румъния, Унгария, България), със сценарист и режисьор Нае Каранфил, “Сняг” (на България и Украйна), с режисьор Венцислав Василев, и “Никой не иска нощта” (на Испания, България, Франция) с режисьор Изабел Коишет и продуцент от българска страна Ариел Илиеф.

В Кан ще бъдат представени двете нови издания на каталозите “Български филми 2015/2016” и “Българско кино - факти, статистики, тенденции”.

Реклама
Реклама
Реклама