Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5495235 www.bgdnes.bg

Как да запазим свежи цветята 2 пъти по-дълго

Експерти предлагат система в 6 стъпки

През пролетта и лятото няма нищо по-прекрасно от букет свежи цветя, които да украсят и ароматизират дома и да създадат приповдигнато настроение. Как обаче това пиршество за сетивата да продължи по-дълго?

Учени създадоха система, която позволява да се удължи два пъти животът на букета цветя във вазата. Според тях чрез 6 прости стъпки времето, в което цветовете ще са свежи, може да бъде увеличено с цяла седмица.

Реклама

А хората, които държат къщата им винаги да бъде украсена с букети,

ще спестят значителни суми,

защото по-рядко ще купуват нови,

пише британският в. “Дейли мейл”.

Членовете на американското химическо общество, които предлагат системата в 6 стъпки, дори създадоха видео и го пуснаха в ютюб, за да може всеки нагледно да се възползва от нея.

Започва се от вазата, която трябва да е много добре измита със сапун и вода, за да бъде предотвратено развитието на бактерии и гъбички. След това тя се пълни наполовина с много топла вода от чешмата, като идеалната температура е около 43 градуса по Целзий.

Има обаче други специалисти, които препоръчват стайна температура, а в случая специално с лалетата - студена.

Преди да бъдат натопени цветята,

водата във вазата

се оставя да постои

няколко минути, за да не останат в нея никакви газове. Това е втората стъпка. Процедурата с пълненето с чиста топла вода трябва да се повтаря всеки ден, като винаги се изчаква попадналият във водата въздух да излезе.

Третата стъпка включва добавянето на пакетче с храна за цветя, каквото може да се купи от специализираните магазини. Обикновено храната за цветя съдържа белина за убиване на микробите, лимонова киселина, за да се намали количеството на фосфатите, и смес от захароза и глюкоза, която не позволява на венчелистчетата да увяхват бързо.

Четвъртата стъпка е стеблата да се подрязват под ъгъл от 45 градуса под течаща вода. Това отваря широко растителните канали към центъра на стеблото и увеличава площта на поглъщането на течност. Изрязването е по-добре да става с остър нож, защото

Реклама

ножиците често

смазват цветната

дръжка

Необходимото скъсяване е не повече от 2 см.

Учените съветват също да се махнат всички листа, които отнемат от цветовете способността да черпят енергия от светлината. Освен това, потопени във водата, листата бързо загниват. 

Петият от съветите е букетите да се държат обезателно далече от плодове, които отделят химикали, ускоряващи узряването, а това скъсява живота на растенията и цветята.

Шестата стъпка е

букетът да бъде оставен в

хладилника през нощта

В случай на отсъствие от къщи той може да бъде оставен на студено дори 2-3 дни. Това намалява развитието на микробите и увеличава метаболизма, забавящ процеса на увяхването.

Експертите са убедени, че ако бъдат следвани тези 6 стъпки, животът на цветната китка ще продължи поне два пъти повече от нормалното.

Ето и още няколко съвета, които според “Ридърс дайджест” са изпитани в практиката. Изричното условие при прилагането на всички тези хитрини е водата да се сменя всеки ден и процедурата да се повтаря:

1. Подсладените газирани напитки може да са вредни за човека, но вършат добра работа при цветята. Една четвърт чаша във вазата подпомага издръжливостта на цветовете заради захарта, която се съдържа в напитката. Когато вазата е прозрачна, трябва да се налива безцветна газирана напитка, но не и газирана вода, защото тя не съдържа захар.

2. Прилаган е и друг разтвор - 2 супени лъжици захар с две супени лъжици ябълков оцет се добавят към водата във вазата, преди цветята да бъдат потопени.

3. Тайната на това букетът да изглежда запазен колкото може по-дълго е да се сведе до минимум развитието на бактерии във водата и да му се доставят хранителни вещества, близки до естествената му среда.

Няколко капки водка

могат да свършат работата

за стерилизирането на средата, в добавка на чаена лъжика захар.

4. Добавянето на таблетка счукан аспирин към водата преди потапянето на букета също е широко разпространено. То работи особено добре при розите. Може обаче да се използва с успех и при люляк, гладиоли, хризантеми.

5. Ако не се слага специалната храна за растения, може да се добави четвърт чаена лъжица белина към 1 л вода, за да бъдат унижощени микроорганизмите. Друга популярна рецепта е 3 капки белина в чаена лъжичка захар на 1 л вода.

6. Също познат отдавна метод е

във вазата

да се постави

медна монета

Медта действа като окислител, който забавя разпространението на бактериите. Към това се добавя и бучка захар. 

Разбира се, за да са по-трайни отрязаните цветя, трябва да се имат предвид и редица други фактори. Вазата трябва да е достатъчно широка, за да могат цветята “да дишат”, както и да е съобразена с дължината на стеблата. Букетът не бива да се оставя в прекалено топли помещения и под преки слънчеви лъчи. През зимата пък не е подходящо да са близо до печки и други отоплителни уреди. Добре е също, ако не в хладилника, то поне китката да бъде оставяна през нощта в най-прохладното помещение в къщата.

Нужно е също човек да се осведоми как се съчетават помежду си цветята. Розите и нарцисите например не понасят друг вид цветя до себе си. 

Реклама
Реклама
Реклама