Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5496697 www.bgdnes.bg

Амбициозен филмов проект сред откритията на "Салон на изкуствата" 2016

Филмовото предизвикателство в тазгодишния „Салон на изкуствата”, продуциран от НДК се нарича „Никой”. Това съобщиха от пресцентъра на НДК.

Амбициозният проект е изцяло независима продукция и е дебют за завършилия в Ирландия режисьор Андрей Андонов. Любопитният актьорски състав включва професионални актьори като Гергана Плетньова, Силвия Петкова и Стоян Радев, както и хора без актьорско образование като Йорданка Ангелова (известна най-вече от популярно риалити шоу) и Кристиян Милатинов, който има успешна кариера като модел в чужбина, а в юношеските си години е бил в един отбор със самия Меси.

Реклама

За предизвикателствата да се снима нискобюджетен, независим филм в България, както и за емоциите около снимките разказаха режисьора Андрей Андонов, съценариста и копродуцент Явор Веселинов и част от актьорския състав.

„Може би най-ценното да правиш независим филм е, че всички го взимат присърце и всеки дава много повече от себе си. Надявам се хората да усетят това. Процесът на правене на филма беше много смел и рисков. Изисква се известна доза лудост, за да приемеш да участваш и да правиш такъв проект, който не е финансово обезпечен, не е обезпечен от авторитета на известен режисьор или на институция. Идеята и начина на разказване на историята е много неконвенционален. Аз като ирландски възпитаник имах предубеждения, че български актьори ще се съгласят да участват в него. Много е ценно, че млади хора приеха – и затова филмът е толкова откровен и дързък.”, каза режисьорът. Андонов разкри, че филмът е заснет само за 17 дни, без грим и костюми.

Той обърна специално внимание и на музиката написана от 24-годишната Емелина Горчева, която също прави за продукцията нещо различно от всичко, което е учила и с което се е занимавала до момента.

Главната роля във филма е поверена на Гергана Плетньова, която сподели: „За мен снимачният период продължава и до ден днешен. За първи път ми се случи, участвайки във филм да преживея лична трансформация. Това е нещо много интимно, но не е честно да не го спомена. За мен този филм е пречистване, беше късмет, че се снима в този момент и на това място. Родопите е изключителна планина с много енергия. Затова за мен тази роля е по-скоро лично изживяване. Много се надявам хората, които гледат филма да усетят какъв е пътя човек да се обърне към себе си, да се изчисти и да продължи по по-лек начин, но това е усилие и воля, сериозни въпроси, които си задаваш...Има нещо много свободно в това да правиш независим филм, не те натоварва излишно и действа много вдъхновяващо.”, допълни тя.

Съсценариста Явор Веселинов потвърди, че тези които са започнали проекта са успели да обединят енергията си с останалите участници и се е получил един голям енергиен модел, зареден с духа на всички. Той благодари на НДК като партньор и все по-силен фактор в ролята си на един от най-големите културни центрове на Балканите. „Ние имаме силата, вярата и енергията да създаваме световни проекти.” категоричен беше той. „Филмите са нещо много повече от продукт, те са нещо духовно заредено, което формира хората”, допълни Веселинов.

Йорданка Ангелова благодари на колегите си от екипа и сподели: „Колкото и да си успял и улегнал в живота, винаги стигаш до един момент на вътрешен хаос и разбираш колко преходно е всичко”.

Реклама

Последен се изказа Стоян Радев, който беше кратък: „Много се надявам хората, които ще гледат филма да бъдат отворени, за да могат да се срещнат с него. Всяка среща с произведение на изкуството е субективна, така е и с този порект – зависи изцяло от вас дали ще сте отворени, за да го приемете”.

Премиерата на „Никой” ще е в Зала 1 на 3 юни от 20:00 часа.

Билетите вече са в продажба на касите на Билетен център-НДК и в мрежата на Ticketportal.bg на цени от 10 лв. и намаление за ученици и студенти – 6 лв.

ПОВЕЧЕ ЗА „НИКОЙ”

Вера наскоро е загубила баща си и се е върнала в неговата къща в Родопите. Тони - нейният приятел, и Таня, тяхна обща приятелка, я изненадват, пристигайки при нея.

Неочаквано се появяват Ники и Лили, които се настаняват в съседната вила. Ники е изкупил земята около къщата на Вера и е готов на всичко, за да купи и нейната.

Вера се нуждае от подкрепа и съпричастност, но в следващите дни нейният устроен живот започва да се променя със забележителни последици.

Продължителност: 96 мин. Филмът е с английски субтитри.

Режисьор: Андрей Андонов. Сценаристи: Явор Веселинов и Андрей Андонов, монтажът е на Адам Адемски и Благовеста Георгиева,оператори - Антони Кръстев и Христо Христов. Кинематограф: Адам Адемски. Музиката е на Емелина Горчева, а звуковият дизайн е на Камен Атанасов.

ПОВЕЧЕ ЗА РЕЖИСЬОРА:

Андрей Андонов е 32-годишен филммейкър, който учи филмово производство в Colaiste Dhulaigh, Дъблин, Ирландия. През 2012 г. той се завръща в България и започва работа по проекта „Никой”. Четири години по-късно неговият режисьорски дебют е факт.

Събитията от ХХI "Салон на изкуствата" са част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Реклама
Реклама
Реклама