Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5496902 www.bgdnes.bg

Марк и Скот Кели - единствените астронавти близнаци

Имат по 4 полета в Космоса, но не са летели заедно 

Аз съм по-голям с 6 минути. Да, но пък аз първи полетях в Космоса и ще съм последният.

Репликите си разменят Марк и Скот Кели - единствените в света астронавти близнаци, докато гостуват в редакцията на “Ню Йорк Таймс”. Всеки от 52-годишните братя има по четири полета в орбита, но никога не са летели заедно. По-малкият Скот държи два рекорда - за най-дълъг престой без прекъсване в Космоса на американски астронавт (340 дни) и е американецът с най-дълъг престой в орбита - общо 520 дни.

Близнаците са родени на 21 февруари 1964 г. в Ориндж, Ню Джърси. Родителите им са пенсионирани вече полицейски офицери. Израстват в близкия Уест Ориндж, основното училище там наскоро реши да се преименува на близнаците в чест на известните си възпитаници.

Реклама

Инженери по образование, и двамата братя са бивши пилоти и тест пилоти от американските военноморски сили. Марк е бил в Япония,

участвал е в

операция

“Пустинна буря”,

Скот пък е прелитал над Средиземно море, Червено море и Персийския залив.

През 1996 г. близнаците са селектирани от НАСА за астронавти. Минават двегодишен курс на обучение в космическия център “Джонсън” в Хюстън, Тексас, където и е Центърът за контрол на полетите на агенцията.

Първи в Космоса отива Скот - през декември 1999 г. е пилот на мисия на совалката “Дискавъри”. Екипажът инсталира ново оборудване на телескопа “Хъбъл”. Осем години по-късно е командир на полет на совалката “Индевър”, която доставя оборудване на Международната космическа станция (МКС).

Там прекарва 160 денонощия (октомври 2010 г. - март 2011 г.) при третия си полет в орбита - командир е на мисията. При четвъртото си излизане в орбита постави рекорд заедно с руския космонавт Михаил Корниенко - те са първите, изкарали година (27 март 2015 г. - 1 март 2016 г.) вместо обичайните 6 месеца на МКС .

През безпрецедентната за Кели и Корниенко година МКС пропътува близо 144 млн. мили около Земята - колкото е и разстоянието до Марс. Това бе и целта - резултатите от проведените близо 400 експеримента да послужат за бъдещи пилотирани мисии до Марс. Очаква се полет до там да отнеме около 3 години.

Сега учените имат уникалната възможност да проучат как се отразява дългият престой в Космоса не само на физиката и психиката на човек, но и на генетично ниво - чрез безпрецедентен експеримент на близнаците. Изследванията на Скот в орбита и на Марк на Земята започнаха година преди рекордния полет на по-малкия близнак и ще приключат година след връщането му. Идеята за проучването дават самите братя.

Реклама

Марк е бил в орбита общо 54 дни - 4 пъти със совалките “Дискавъри” и “Индевър” е доставял оборудване, храна и екипаж на МКС (2001 г., 2006 г., 2008 и 2011 г.). При мисията през 2008 г. най-важната доставка се оказва тоалетна - единствената на космическата станция била развалена от седмица.

“Търсите ли

водопроводчик?”

са първите думи на Марк, когато влиза в МКС.

Последната му космическа мисия през 2011 г. е и последната за “Индевър”. Полетът е планиран за 29 април. Четири месеца по-рано обаче - на 8 януари, съпругата му - 40-годишната тогава конгресменка Габриел Гифърдс е простреляна в главата от развилнял се маниак по време на среща с избиратели пред супермаркет в родния и град Тусон, Аризона. В кървавата баня са убити 6-има, сред които 9-годишно момиче, федерален съдия и сътрудник на Габриел, който и бил като по-малък брат, а 19 са ранени. По това време Скот е на 6-месечна мисия на МКС.

Научавайки за стрелбата, съпругът и Марк веднага тръгва със самолет от Хюстън за Тусон с двете си дъщери от първия си брак - Клаудия и Клер. Докато пътуват, се разпространява грешната новина, че Габриел е починала. В Тусон научават, че е жива и е в операционната. Състоянието и е изключително критично -

правят и мозъчна

операция,

отстраняват част

от черепа и

Поставена е на изкуствено дишане в медикаментозна кома. Марк е денонощно до леглото и, докато Габриел се бори за живота си.

Отделя се от нея само за няколко часа, за да присъства на възпоменателна церемония за жертвите на безразборната стрелба в университета в Аризона, на която е и президентът Барак Обама. Марк е между първата дама Мишел Обама и тогавашния министър на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано, бивш губернатор на Аризона. Президентът посещава Габриел в болницата.

Гифърдс успява да прескои трапа. Бързото и възстановяване позволява на Марк да се върне към подготовката си и слага край на колебанията дали може да е командир на последната мисия на “Индевър”. Тя и президентът Обама са в космическия център “Кенеди” на 29 април за излитането, но то е отложено по технически причини.

Габриел е в центъра “Кенеди” и на 16 май, когато “Индевър” излита за последно. С Марк си разменят венчалните халки и той става първият съпруг на конгресменка, летял в Космоса. На 22 май папа Бенедикт XVI провежда разговор с екипажа на совалката. Първият глава на Римокатолическата църква, разговарял с астронавти в Космоса, благославя съпругата на Марк.

Малко след завръщането си на Земята той се пенсионира, за да е до Габриел. Година след прострелването и, тя напуска Конгреса. Слагат и пластина на главата, възстановява се, но не напълно - дясната и ръка е парализирана и затова пише с лявата, трудно се движи и говори, загубила е 50% от зрението и на двете си очи.

Това обаче не и пречи да се бори денонощно за каузата си -

да се забрани

продажбата на

оръжие на

опасни хора

като престъпници, терористи и психично болни. Прави го чрез неправителствената организация “Американци за отговорни решения”, която създават с Марк през януари 2013 г. Те не са против правото на американците да имат оръжие, но не всички. Имат подкрепата на президента Обама.

Габриел и Марк пък подкрепят активно и горещо Хилари Клинтън в президентската надпревара, защото и тя се изправи срещу оръжейното лоби. “Трудно ми е да говоря, но идващия януари искам да кажа тези две думи: госпожо президент”, написа наскоро Гифърдс в туитър.

Съпрузите реагират остро на всяка безразборна стрелба в САЩ, защото “всеки ден 33-ма американци биват убивани с оръжие, а Конгресът не прави нищо”. Двамата

написаха и две книги

В първата разказват подробно за прострелването на Габи и възстановяването и, а във втората - за усилията им Америка да е сигурно и спокойно място.

Марк пък сам написа три книжки за деца. Първите две са за мишок астронавт, които брат му Скот взе на МКС при едногодишния си престой там. Миналата година Марк написа измислената история на близнаците Скот и Марк, които построили космически кораб в двора на дядо си и се опитали да изпратят първото дете в Космоса, и я посвети на брат си.

Скот също ще пише книга - не само за годината си на МКС, но и за усилията си в училище (бил е среден ученик), за обучението му за пилот и астронавт. Очаква се да излезе през ноември 2017 г. Скот, който

има над 1 милион

последователи

в туитър,

ще публикува в книга част от уникално красивите снимки на Земята, които правеше всеки ден от МКС и ги публикуваше в профилите си в социалните мрежи.

Също като брат си Скот е разведен и има две дъщери от първия си брак - Саманта, на 21 г., и Шарлот, на 12 г. От шест години има връзка с Амико Каудерер, която работи във “Връзки с обществеността” в космическия център “Джонсън” в Хюстън.

Скот не престава да разказва за преживяванията си в Космоса в медии и на срещи с различни хора в десетки градове в САЩ. Продължава да ходи на медицински прегледи и изследвания, вижда се на живо със свои последователи в социалните мрежи, с бивши колеги от НАСА, разговаря с астронавтите на космическата станция.

Реклама
Реклама
Реклама