Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5510704 www.bgdnes.bg

Фирма на Дългия държи правата върху химна на ЦСКА

Почти 1.8 млн. лева струват песните на Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“, показа проверка на "България Днес". Това става ясно от специална експертиза, чиято задача е да определи пазарната стойност на всеки един от десетките хитове на Дългия. Резултатите от нея впоследствие са използвани от Трифонов като апорт в капитала на една от фирмите му "Алт Плеър". Акции в нея има и основният композитор на бенда Евгени Димитров-Маестрото. Макар и автор на музиката за повечето от хитовете, Маестрото на практика губи контрол върху творчеството си, след като правата се прехвърлят на името на фирмата.


В документа, приложен към досието на дружеството, са оценени 320 парчета. Наред с безспорни хитове като „Едно ферари с цвят червен“, „Жива рана“ или „Тайсън кючек“ там фигурират няколко песни, за които никой не подозира, че са собственост на Слави. Сред тях са дори официалният химн на ЦСКА "Сърца червени" и една от любимите песни на агитката на „Левски“ - „Балада за Гунди и Котков“. Там е и любимият хит на беловласите членове на БСП "Една Българска роза". В тях фирмата на Слави държи различна част от авторските права. При химна на ЦСКА са 70 процента, за баладата на сините са едва 25, а при хита на социалистите едва 8%.
Собствеността дори и върху част от авторските права дава възможност на Слави да събира пари за всяко едно публично изпълнение на песните.
"Без значение дали ще се пускат на запис, или се пеят от други изпълнители, Слави Трифонов може да иска каквато сума си поиска. Дори и 10 бона за всяко едно изпълнение на стадионите на ЦСКА и „Левски“ преди мач или по време на събора на социалистите на Бузлуджа", обясни пред "България Днес" експерт по авторско право.

Реклама


Нещо повече, законът дава право на Дългия да забрани изпълнението на песните, допълва юристът. Най-голяма е опасността при химна на ЦСКА, където фирмата му държи 70 процента от авторските права на песента "Сърца червени", чиито автор на музиката е Евгени Димитров-Маестрото, а на текста сценаристът на шоуто Ивайло Вълчев. Песента е създадена през 1999 г. по повод спечелената Купа на България от „армейците“. За неин изпълнител е избрана Йорданка Христова, а записът на червения химн и до днес се пуска преди всеки домакински мач на отбора.
Синята „Балада за Гунди и Котков“ в изпълнение на Слави и „Ку-ку бенд“ е част от албума им "Франция, здравей", издаден през 1998 г. До момента Дългия не е искал да му бъдат плащани пари за тяхното пускане по стадионите. Дали и за в бъдеще ще е така обаче, е неясно.


За разлика от двете спортни парчета Слави Трифонов прибира добри пари от правата на останалите си песни. Дългия от години е известен като ревностен борец срещу пиратството. Наскоро той влезе във война с няколко сайта за видеосподеляне. Така за всяко едно използване на неговите десетки хитове организатори на концерти, радиа и телевизии са принудени да му броят нелоши пари.
Като аргумент за исканите пари Трифонов винаги сочи и пазарната стойност на своите хитове. От експертизата, приложена в делото на фирма "Алт Плеър", става ясно, че цената на 320-те парчета е 1 758 960 лв. В документа изрично са записани процентът от правата, държан от Дългия и Маестрото, и стойността на всяка парче.

„Тайсън кючек“ е най-скъп

Сред най-високо оценените е друга футболна песен "Българи, юнаци", която струва почти 21 бона. Почти толкова са правата и върху "И да паднем, и да бием". Около 25 бона са правата за "Едно ферари с цвят червен". На почти 30 хиляди лева експертите са оценили стойноста на баладата "Нека ме боли". Близо толкова струва и дългогодишните мегахитове на Дългия "Тайсън кючек" и "Йовано Йованке".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама