Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5519700 www.bgdnes.bg

Полицаи махат на Поли Генова през прозорец, за да я поздравят за Евровизия

Bъв вторник вечерта Поли Генова се приготвя за сън, но заспиване няма, макар че е достатъчно изморена, за да се унесе в момента, в който помирише възглавницата. Причината е, че точно в тази вечер съседите ѝ от долния етаж организирали купон. “Ама нищо де, случва се. Знам колко е гадно някой да ти чукне на вратата и да ти каже: “Извинете, може ли малко по-тихо” и затова реших да не им правя забележка”, смее се певицата.

29-годишната певица вече е свикнала, защото не са много дните напоследък, в които се наспива – първо заради подготовката около представянето ѝ на Евровизия 2016 в Стокхолм, а после – покрай еуфорията от 4-ото място, на което се класира в големия финал с изпълнението на парчето, създадено от “Симфоникс” If Love Was a Crime. Това е най-голямото признание за български участник на песенния конкурс за 11-годишната история на страната ни в него. Най-близо до първото място преди нея са били единствено Елица и Стунджи през 2013 г. с “Вода”, когато се класираха пети.

Реклама

За успеха на Поли се радват всички - от близки и приятели до съвсем непознати хора. Всички искат да я прегърнат и да ѝ честитят. На прибиране от Стокхолм я посрещнали всички деца от “Бон-Бон” с родителите им и целия екип на формацията. Имало огромни плакати и букети. “Прибрах се вкъщи,

все едно съм

имала рожден ден”,

смее се тя. Преди няколко дни пък на околовръстното в София едно дете я изненадало - изскочило от кола и започнало да ѝ маха и да ѝ се радва. В деня на пристигането ѝ в неделя обаче се случва най-смешната ситуация. Седнала с приятели да хапнат в едно заведение. Били до прозореца, а по улицата до ресторанта минала патрулка. Няколко секунди по-късно колата се върнала на заден ход като в комедиен филм, приближила се до компанията на певицата и

полицаите

започнали да

чукат по

прозорците

и да ѝ махат

Това е вторият път, в който Генова представя България на Евровизия. През 2011-а обаче тя не успява да се класира за финала в Дюселдорф. Опит, повече увереност, мъдростта, която добиваш с времето. Това са причините, на които Генова отдава успеха си тази година. “Все пак за пет години много неща са ми се случили, да не говорим за предните 15. Не забравяйте от каква школа идвам. Лейбълът ми работи с мен от 20 години, т.е. ние все още сме си “Бон-Бон”, все още съм с Рози Караславова (създателката на “Бон-Бон” – б.а.), заедно сме и това е изключително голяма сила”, обяснява певицата. Тя е много благодарна на Вяра Анкова и БНТ за всичко, което са направили за нея. До Поли на финала са и родителите ѝ, които професионално нямат нищо общо с музиката - майка ѝ е архитект, баща ѝ работи на летището. Леля ѝ, която също се грижи за нея като малка, я гледа на малкия екран в България.

 Това са и хората, които са до нея от първите ѝ стъпки в музиката. А те започват по стандартния за всяко дете начин – с дезодорант в ръка вместо микрофон пред огледалото вкъщи. Всъщност мечтата на майка ѝ Даниела била Поли да стане художник. За сметка на това дъщерята в този период имала друга идея – да бъде хирург. Дължи го на ужасно популярния по онова време докторски сериал “Спешно отделение”. Скоро обаче и двете разбират, че пътят на момичето е друг. Така музикалната ѝ кариера започва, когато е едва 4-годишна. През 1995 г. става първият член на току-що сформираната детска вокална група “Бон-Бон”, където неин продуцент и вокален педагог е Рози Караславова. На 6 г. Генова вече е част от едноименното предаване по националната телевизия, където

в продължение

на шест години

Реклама

е водеща

Партнира си с големи имена от българската поп сцена като Георги Христов, Йорданка Христова и Нели Рангелова. Като част от “Бон-Бон” дори се явяват на “Златният Орфей” с Рангелова и печелят специалната награда на БНТ.

В “Бон-Бон” Поли била най-малката от големите. Правила много щуротии, тъй като както всяко дете и тя се водела по акъла на по-големите. Родителите ѝ обаче искали тя да има пълна свобода, а и познавали добре средата ѝ във вокалната група. Не я ограничавали, дори нямала вечерен час. Дори веднъж отишла на гости на приятелка от групата и така останала 3 дни там. Междувременно учи в Музикалното училище в София със специалност кларинет. По-късно става студентка, но не в консерваторията, а в НБУ, и то по режисура.

Музиката обаче е неразделна част от живота ѝ. През 2007 г. е поканена в бенда на Дани Милев като вокалистка във “Вечерното шоу на Азис”, а по-късно в същия състав е във вечерното предаване по Нова тв “На инат”.

Междувременно

се явява четири

пъти на конкурса за

избор на българска

песен за Евровизия –

през 2005-а и 2006-а в състава на дует “Мелъди”, и през 2009-а и 2011-а като самостоятелен изпълнител. Така през 2011 г. нейната песен “На инат” печели правото да участва на Евровизия в Дюселдорф. Там тя участва във втория полуфинал под номер 10, но не успява да се класира за финала. Завършва на 12-то място заедно с представителките на Словакия “Туинс” с 48 точки, като само шест точки я разделят от участие на финала.

През същата година Поли става член на журито в първия сезон на българския вариант на “Х Фактор” и ментор на отбора на групите. През 2013-а отново става част от музикално риалити, но този път от страната на състезателите в “Музикална академия”. Почти на всеки концерт в продължение на повече от два месеца Генова заема първите места в седмичните класирания, а накрая става победител. Изявява се като актриса в главни роли на спектаклите “Аладин” и “Грозното пате”, а е и един от най-търсените гласове за дублаж на пълнометражни анимации.

От миналата година тя влиза и в ролята на водещ – става лице на 13-ото издание на детската Евровизия, на която България е домакин. Води и “БГ топ 40” по БНТ от този януари. Програмата ѝ никак не е лека, тъй като се допълва и от участието ѝ в този сезон на “Като две капки вода” по Нова тв. Между другото последният концерт в понеделник бе само няколко часа след завръщането ѝ от Стокхолм. Дегизирана като Маргарита Хранова , Поли се изправи пред публиката и изпя “Оставаме” от един от най-хубавите български филми “Оркестър без име”. Изпълнението ѝ и перфектното ѝ представяне само две денонощия по-рано на финала на Евровизия вдигнаха публиката на крака ѝ я разплакаха. Часове преди да излезе на сцената на “Капките” обаче Поли е почти убедена, че няма да се справи. Не заради умората, а защото

има проблеми с

гърлото, почти е

загубила гласа си

Причината не е грип. “Случи се заради климатиците в залите в Стокхолм. Много от участниците се разболяха. Аз имах, слава богу, шанса да издържа до последно. Но вече малко по малко се възстановявам”, обяснява певицата.

Тя все още не може да повярва, че е стигнала толкова предна позиция във финалното класиране. Може би, защото отива без очаквания и притеснения. Абсолютно спокойна е от момента, в който започва турнето, с което избраниците на различните държави представят песните си в Европа, до самия финал. “Аз и целият ми екип вече сме имали опит с Евровизия веднъж и знаехме, че най-важното е да успеем да се насладим на моментите, да се изкефим на голямата сцена. Да завържем нови контакти и приятелства. Това беше много по-важно за нас”, категорична е тя. Така тя, Бобо, трио LaTiDa и австриецът Сезар се сприятеляват с френската, израелската, сръбската, латвийската и естонската делегация. Даже фаворит на Поли за финал е френската песен в случай, че тя не успее да стигне напред. Преди да излезе на сцената за финалното си изпълнение, тя изпълнява ритуалите си – кръсти се и заедно с останалите музиканти правят специалния си поздрав. Малко по-късно идва и голямата новина – класира се четвърта в крайната подредба. Фактът блокира съзнанието ѝ, в което звучи само: “Уау!” “Държах се за главата и просто не влизаше мисъл в нея в този момент”, спомня си тя. След официалната част успява да се срещне с родителите си в лобито на хотела, а по-късно отива на афтърпарти заедно с останалите от българската делегация.

Поли още не успяла да изчете всички отзиви за себе си в чуждата преса, но чува откъслечни неща от приятели. Най-много

я развеселява,

че я наричат

българската Мадона

Що се отнася до песента на Украйна, която стана финалист и масивното количество негативни коментари за избора, певицата е категорична: “Уважавам зрителския вот, както и този на журито. Хората са харесали тази емоционална песен. Тя наистина е заредена с много специална енергия и мога да поздравя победителя.”

В момента не ѝ остава нищо друго, освен да планира лятната си почивка. А по всичко личи, че тя ще е в съчетание с лятно турне. “В момента подготвяме съвместно турне с LaTiDa, ще видим кой ще се включи в него. При нас работата върви ръка за ръка с удоволствието, защото сме заедно, обичаме се и се подкрепяме”, казва Поли. Още не може да каже каква ще бъде пълната програмата, защото не е уточнена, но смята да направят концерти извън страната.

“Ще бъдем в Лондон на 2 юни, на 5-и в Австрия, следват Малта и Франция. Междувременно ще запишем и нови неща”, добавя тя.

Реклама
Реклама
Реклама