Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5522934 www.bgdnes.bg

Костюм на Фреди Меркюри и писмо на Кърт Кобейн на търг в Ню Йорк

Ценни предмети свързани с музикалната история ще бъдат предлагани на търг в нюйорското „Хард рок кафе”. Специалният аукцион включва листът, на който Джон Ленън пише текста и музиката на песента на „Being for the Benefit of Mr. Kite” от албума „Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band” на британската група „Битълс”. Стойността на ценното парче хартия се оценява между 300 и 500 000 долара. Други оригинални листове с текстове са на Джими Хендрикс.

Ще се наддава и за прочутия червено-бял сценичен костюм на Фреди Меркюри, използван от вокалиста по време на турнето на групата през 1986 година. Неговата цена вероятно ще достигне 80 000 долара.

Реклама

Друга от гордостите на търга е детско пианино, на което 5-годишното момиченце Стефани Джерманота съчинява първата си песен. По-късно през живота си тя ще стане известна по цял свят като Лейди Гага. Стойността на един от първите й музикални инструменти е между 100 и 200 000 долара, а част от получените средства за предмета ще отидат в благотворителния фонд на певицата.

Аукциона ще включва още писмо на Кърт Кобейн до Дейвид Гефен, ръководителят на звукозаписната компания „Гефен”, с която „Нирвана” работи. В съобщението Кобейн изразява недоволството си от статия в сп. „Венити феър” от 1992г., отнасяща се до него и жена му Кортни Лав. Във въпросния материал се твърди, че Кобейн и Лав са употребявали хероин по време на бременността на жената.

„Обичам жена си, скоро ще имаме и дъщеря и няма да допусна всякакви подли слухове да разрушат съвместния ни живот”, пише Кобейн на Гефен. В писмото певецът още споделя плановете си да разпусне „Нирвана”. Очаква се посланията на самоубилия се през 1994г. Кобейн да бъдат продадени за между 20 и 30 000 долара.

Други предмети на търга ще бъдат пиано и китара на Елвис Пресли, костюм на Дейвид Бауи, барабани на Ринго Стар от "Бийтълс" и други. Организатор на специфичния търг е къщата „Julien's Auctions”, която се специализира в предметите, свързани с развлекателната индустрия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама