Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5522974 www.bgdnes.bg

За риба с Цанко: Кога жените хващат повече риба от мъжете

Интуиция и хъс често им дават предимство

Често за жените в риболова се говори само в някакъв хай план. Да хвърлят въдицата, обичат различни знаменитости. Като се почне от ексминистърката на екологията от времето на премиера Симеон Сакскобурготски Долорес Арсенова, мине се през любителката на пъстървата Ани Салич и се стигне до признанието на Гала от тези дни, че си пада по преследването на рибите.

Кои са обаче жените в този спорт, които често засрамват мъжете? На тях трябва да бъдат посветени специални портрети, без които риболовната действителност няма да е това, което е.

Реклама

Цяла София познава баба Мара от Панчарево. “Вижте я, Мара тръгна нагоре”, подсказват си един на друг мъжете, когато рибата не кълве и се чудят накъде да поемат. Тогава на помощ идва възрастната жена с престилка, изпод която вади червеи, хвърля и винаги успява да хване нещо - я каракуда, я костур.

Поне няколко десетки рибари следят с крайчеца на окото си бабата и без никакво притеснение плагиатстват от нея. Тръгне ли нанякъде, тълпи от силния пол са готови да я следват, защото знаят, че

тя винаги знае

къде е рибата,

на каква дълбочина е и на какво кълве. Много често при безрибие идва някой от съседното място и нравоучително казва: “Баба Мара пак тръгна нагоре”. Което е знак да се събират такъмите, за да бъде последвана старицата.

Баба Мара има риболовен двойник във варненския квартал “Аспарухово”. Жената също идва на новия канал между морето и езерото по синя престилка. “Не ѝ знаем името, живее някъде до бившата фабрика “Първи май”. Сама ходи на езерото да си копае морските червеи. Жената винаги има прясна стръв, намира я на самия бряг. Тя винаги е

първа по улов

на илария

Реклама

Като повечето си колежки е изградила котешки инстинкт към капризите на рибите и ги следва”, казват рибарите.

“Баба Елена вече е покойница. Но преди 30 години още идваше с мъжа си за риба в началото на варненския вълнолом. Беше облечена винаги с ватенка и хващаше повече риба от всички наоколо. Когато нямаше място, тя се провикваше, че е дама и че кавалерите трябва да ѝ освободят пространство да лови. После късаше кефалите”, спомня си Кольо Попа една от женските риболовни легенди на Варна.

Във Варна е известна историята на Катя от провадийското село Градинарово. За какво ми е мъж, като не мога да ходя за риба, обявила тя, след като

взела решение да се

разведе. Съпругът ѝ

не я пускал до

селския язовир

и Катя го зарязала.

Може би същата дама е героиня на една легендарна случка, която се носи от уста на уста. “Отивам на едно състезание в провадийското село Снежина на местния язовир. Гледам една жена, за да не губи време, наредила белите червеи между устните си, взема от тях, слага на куката и мята”, спомня си Димитър Димитров от Варна.

Рускинята Нина, която живее в Китен, клечи на буната с плувка и морски червеи. Тя е страстна рибарка, но се съсредоточава само в улова на морските кучета - риби, които приличат на попчетата, но не се ядат. Оказва се, че така тя набавя храна за котката си.

Друга е историята на 80-годишната баба Сийка от Бяла, която заедно с мъжа си бай Димитър от две години ходи за риба с лодка. Двамата обаче нямат пари за двигател и се налага да гребат, за да стигнат до камъните навътре в морето, където се въртят попчетата. Възрастната двойка години наред идваше без въдици на местното пристанище и хвърляше само влакно с куки за калкан, за да спести най-накрая пари за лодката. Баба Сийка въпреки големите диоптри на очите си знаеше

къде точно се въртят

пасажите от дребни

местни калкани,

които се изхранват с изхвърлената от риболовните кораби мъртва трицона.

В новите времена няколко дами си оспорват първенството на кея във Варна. Ани например идваше първо с дъщеря си и сина си. Двамата обаче отраснаха и спряха с риболова, а майката продължи да трупа опит. Първоначално тя не си позволяваше нещо повече от преследването на иларията. Ани беше луда по тази риба, докато не започна да преследва на морски червей и сафрида по цели нощи. Сега ѝ идва отръки и дългият 8-метров телескоп, на който нарежда чепарета за преследване на сафрид, хамсия и карагьоз през деня. От няколко години жената

не се притеснява да

преследва на парче

от риба зъбатите

чернокопи,

за които се иска светкавична реакция при кълването им на плувка. “Този ден хванах 30 иларии на плувка”, похвали се Ани на 18 април тази година, когато рибата започна неочаквано рано да атакува на Морска гара във Варна.

Даниела е основна конкурентка на Ани, въпреки че двете често застават една до друга на кея. Уникално е да се наблюдава нейната специализация. Въпреки че по общо мнение кефаловите риби не кълват през нощта, Даниела е

шампион дори

сред мъжете по

улов на платерини

вечер. Рибите кълват от 20 до 22 ч, казва тя.

Установила е с котешка женска интуиция къде точно се въртят пасажите след залез слънце и нейният улов вече е в редовната рибарска “сводка” във Варна.

Даниела владее улова на сафрид с клатене на дълъг прът и с чепаре, есента преследва зарганите на бомбарда на вълнолома, а през нощта хвърля тежки плувки със светещи ампули на по 70-80 метра в тъмното море, за да търси лефери. Когато на вълнолома няма риба, тя пали колата и обикаля буните от Варна до Златни пясъци, за да търси къде се навъртат чернокопите.

Останалите дами в морския риболов обаче

се движат само в

комплект със

съпрузите си и

винаги хващат повече

от тях. Когато през нощта никъде няма сафрид и чернокоп на плувка, Румяна единствено лови риби за ужас на цялата върволица на вълнолома. “На Румито ѝ е лесно, защото аз ѝ зареждам морските червеи, аз ѝ откачам рибите. Но че хваща повече от мен , е вярно”, казва и с гордост, и с лек яд мъжът ѝ Станчо.

Подобно е положението и при Дора и Цанко. Жената също има привилегированата роля да замята и да вади рибите, докато мъжът зарежда, откача и разплита с мърморене, когато чепарето се оплете.

Със сигурност повече риба от мъжа си хваща жената на бившия общински съветник Даскала, според него на нея просто ѝ върви повече.

Жената на известния варненски автор на афоризми Владо Русев обаче играе втора цигулка и винаги слуша мъжа си, когато двамата отборно ловят риба.

Реклама
Реклама
Реклама