Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5565897 www.bgdnes.bg

Сикстинската капела е в Мексико сити

Мексиканците няма нужда да ходят до Рим, за да се насладят на красотата на Сикстинската капела с нейните прочути фрески. С благословията на Ватикана, копие в реален размер е инсталирано в Мексико сити, предаде БГНЕС.

Това е първият случай, в който прочутите стенописи на тавана в купола, предприемат пътуване зад граница, та било то и виртуално. И докато оригиналът е създаден за осем години, то мексиканската столица се сдоби със собствена Сикстинска капела само за един месец. В случая обаче не се касае за репродукция, направена от някой художник. Всички фрески всъщност са дело на фотографи и снимките са принтирани върху платно.

За да бъде направена тази реплика на Сикстинската капела, фотографите са се трудили вътре в продължение на 170 нощи. Общо 2.6 млн. снимки са били използвани, за да се пресъздаде копието, обяснява Антонио Берумен, който е директор на проекта и самият той е от Мексико. Казва, че идеята му е дошла преди две години, когато видял стара мексиканска жена да плаче в Сикстинската капела.

След това той прави своя мисия създаването на копието във втората най-голяма католическа държава след Бразилия. Проектът струва повече от 2 млн. долара, платени от частни дарители. 27-метровият купол ще остане в столицата до 30 юни, а след това поеме на пътешествие в страната, което ще продължи 3 години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама