Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5570728 www.bgdnes.bg

Италиански готвачи учиха хора с ментални увреждания да правят паста и салата “Капрезе”

Задължително да се използва зехтин, е една от тайните на традиционната

кухня на Ботуша

Майстор готвачът Кристиан Броля и неговият екип приготвиха типични италиански ястия заедно с хора с ментални увреждания. Събитието в сряда бе в центъра “Света Марина” в София.

Реклама

Италианците показаха как се правят различни видове паста, салата “Капрезе” и месни вкусотии. Обитателите на центъра в началото подходиха плахо, но бързо се включиха в заниманията и следвайки инструкциите на готвачите, сами забъркаха част от ястията.

“Да се забавляваме и да работим в кухнята: за едно съвместно развитие” - под това мото бе инициативата, с която хората с ментални увреждания се учат да бъдат по-независими. Самото събитие влиза в календара на Месеца на Италия в България. И това е осмото издание на фестивала. За да се включи в него, у нас пристигна майстор готвач Кристиан Броля от кулинарна школа “Алма” в град Колорно, Парма, която е сред водещите в страната. Екипът му обясни, че едно от задължителните условия за приготвяне на истинска италианска кухня е използването на зехтин. Няколко часа продължи кулинарното обучение в центъра, след което под звуците на италианска музика започна дегустацията на различните ястия.

Социалното събитие бе предшествано от сбирки с обучителен и търговски характер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама