Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5571334 www.bgdnes.bg

По 15 пъти на ден питат Ралица Паскалева дали ще оживее в “Откраднат живот”

“Жива ли е героинята ти?”, “Ще оцелее ли бебето ти?”, “Аз няма повече да гледам “Откраднат живот”, ако доктор Стилиянова е мъртва.” Ето такива реплики чува по 15-20 пъти на ден младата актриса, след като Нова тв излъчи последния епизод на докторския сериал. В него тя играе доктор Стилиянова, която на финала катастрофира много тежко и така и не стана ясно дали е жива, или не.

Но колкото и много да я питат какво се случва с героинята ѝ в новия втори сезон, Ралица няма да издаде дори на най-близките си приятели. Не само защото е подписала договор за конфиденциалност, а и защото на всички зрители би им било скучно да гледат, ако знаят каква развръзка предстои. “За мен последният беше един от най-силните епизоди от целия сезон. Аз съм чела сценария, след това снимала, но като го гледах, се разлюлях, много се разстроих”, казва актрисата. И допълва със загадъчна усмивка: “Гледайте втори сезон – ще си заслужава.

Реклама

Ще има отговори

на всички въпроси

и догадки

около героите

и ще се породят още по-заплетени неща.”

Тя попада не случайно сред актьорите в “Откраднат живот”. През 2013 г. Ралица участва в петия сезон на “Столичани в повече”, където играе ролята на журналистката Дарина. Продуцент на сериала е компанията на Евтим Милошев и Любо Нейков “Дрийм тийм”, които сега правят лекарската драма по Нова тв. Точно оттам Ралица получава обаждане, с което ѝ казват, че искат тя да влезе в образа на младата докторка Галя Стилиянова. Актрисата отива на среща с продуцентите, на която разбира повече за героинята, накъде ще се развива тя. “Аз много се въодушевих, защото досега в България не се е правил такъв сериал, а и с толкова дълъг сезон от 42 епизода. На тях не им беше нужен кастинг за мен, защото ме познават от “Столичани в повече” като актьор, аз тях – като продуценти. И още като ме поканиха и ми казаха какво ще се случва с тази роля, бях наясно, че от началото ще се загатва какво ше се случва, но най-силните моменти ще предстоят във втората половина на сезона”, разказва Ралица. Не ѝ трябва много време да обмисли предложението и не след дълго вече е на снимачната площадка на “Откраднат живот”.

Тя и останалите от екипа работят непрекъснато 3-4 месеца по първия сезон и толкова се сближават, че си стават като семейство. С доста от колегите си Ралица се познава отпреди това – с Радина Думанян, Дария Симеонова, Димо Алексиев. Паскалева има доста общи сцени с Емил Марков, който е в ролята на доцент Захариев – героите им са влюбени и дори очакват дете. “Аз го познавам от времето, в което участваше в сериала “Кантора Митрани”, в който играех и аз. А после от “Столичани в повече”, където беше сценарист и пишеше моята героиня Дарина. Той е непретенциозен и много лесно се комуникира с него. Прекрасно е да се работи и с него, и с другите”, казва тя.

За своите 26 години Ралица има натрупан завиден опит зад гърба си. Освен че играе в няколко български сериала, тя е участвала и в чужди продукции, снимани у нас. С Ейдриан Пол, известен с поредицата “Шотландски боец”, и Джон-Рис Дейвис, който играеше джуджето Гимли в трилогията “Властелинът на пръстените”, се снима в екшъна “Обсидиан”. С Доминик Пърсел от сериала “Бягство от затвора” си партнира в историческия “В името на краля 3”. Съвсем скоро предстои премиерата на новия ѝ филм “Лабиринти на любовта”, който снима в Москва.

Филмът е копродукция на България и Русия и е на базата на 4 новели, а Ралица играе главната женска роля в една от тях.

Работи се на руски,

но тя не знае езика,

Реклама

затова се налага да заучава репликите наизуст. “След петия ден вече се разбирах с всички – казвах “чашкая”, беше забавно”, смее се Паскалева. Тя е участвала и в българските ленти “Корпус за бързо реагиране 2”, “Код: червено” и “11-и А”, чиято премиера беше в началото на годината.

От малка Ралица знае, че иска да се занимава с актьорство. Никой от семейството ѝ не е минавал по този път, но и майка ѝ, и баща ѝ застават плътно зад решението ѝ да се пробва в НАТФИЗ. И от първия път Паскалева е приета да учи там, и не при кого да е, а при големия актьор Стефан Данаилов. Завършва негов клас през 2012 г., а сега самата

тя се е заела с

нелеката задача

да преподава

От миналата година е асистент в школа за актьорско майсторство за театър и кино в МОНТФИЗ (Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство). “Учениците са от 13- до 40-годишни, но основно са около 17-18 г., които се готвят за кандидатстване в НАТФИЗ. Започнахме с една група, вече имаме втора, а през есента мислим да вземем трета. Току-що се върнахме от Лозенец – до такава степен се сприятелихме, че бяхме заедно на море”, обяснява Ралица. Тя е далеч от мисълта, че с колегите си Башар Рахал и Зафир Раджаб само обучават учениците. “Те ни учат също на много неща. Убедена съм че когато преподаваш дадено нещо, сам ставаш по-добър в него. Това е най-добрият начин да се усъвършенстваш.”

А тя самата се опитва да го прави винаги когато може. Така миналата година заминава за няколко седмици да

учи в кампуса

на Нюйоркската

филмова академия

в Париж

Избира да отиде във Франция, защото вече е работила там – през март 2013 г. участва в постановките “Медея” и “Казанова” на Диана Добрева, и завързва много приятелства там. “Слушахме лекции на американски преподаватели, снимахме късометражни филми и после ги гледахме на голям екран, учиха ни как да правим импровизации, как да си изграждаме образа в киното – много умения придобих там, които след това да преподавам”, обяснява Паскалева.

Извън работата най-голямото ѝ хоби са пътешествията. Била е на различни интересни места, сред които Катар, Обединените арабски емирства, Мароко. През януари заминава със семейството си и приятели за Танзания. Там преживява истински културен шок. “Не видях нито един сърдит човек – всички бяха щастливи, въпреки че в голяма част от селата нямаше канализация, нямаше вода и си я осигуряваха от кладенци. Децата се радваха на обикновени бисквити “Закуска”. Вместо с камиончета си играеха със срязани бутилки с въженце, с гума от колело. Влязох в тяхно училище и видях как учат там. Като се върнеш от такова място, започваш да гледаш по друг начин”, разказва тя. Сега много ѝ се иска това лято, когато ѝ остане свободно време, да замине да помага на хора в други държави с Червения кръст. Но още не знае дали ще успее да осъществи това намерение.

Реклама
Реклама
Реклама