Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5571998 www.bgdnes.bg

Ток ударил Заз, докато била на сцената, и останала залепена за микрофона

Френската певица Заз е звездата на второто издание на фестивала Francofolies - Благоевград. Той ще се проведе на открита сцена в града на 17 и 18 юни. Входът е свободен за всички жители и гости на града.
Les Francofolies е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в Ла Рошел, Франция. Събитието се прави на още шест места по света. Концерти има в Монреал, Спа - Белгия, Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 г. и в България.

Изабел Жефроа, както е истинското име на Заз, става популярна с песента Je veux от дебютния си албум Zaz, издаден на 10 май 2010 година.
Започва да пее още на 5-годишна възраст, а в музикалното училище свири на цигулка, пиано и китара.

Реклама

- Къде ви намирам в момента?

- Намирате ме току-що завърнала се от Квебек.

Прекарах два дни в репетиции с техниците и музикантите, за да подготвим спектакъла за турнето това лято, а след няколко дни заминавам за Германия, за да отговарям на въпросите на мили журналисти.

Иначе, конкретно в този момент съм на канапето си и си беля фъстъци.

- Занимавате се с музика от дете и все пак мечтаехте ли като малка за друга професия?

- Когато бях малка, исках да пея и да преобразя света в нещо по-красиво . С други хора. И с увереност.

А иначе, към 20-те ми години открих, че съм знаела да масажирам и обожавах да го правя!

- Вие сте много популярна, като в същото време останахте вярна на себе си. Имало ли е момент, в който се изкушавате да правите кариера по по-лесния начин – комерсиалност, скандален имидж?

- Никога не съм мислила да градя кариера и най-вече

никога не избрах

Реклама

лесния начин

Най-важното за мен винаги е било да научавам, да се забавлявам, да експериментирам, да пробвам нови неща, в противен случай ми става скучно. Вярно е, че срещнах хора, които ми предлагаха проекти, които не ми пасваха...

Да ме кара някой да правя нещо, което наистина не желая, това си е чиста загуба!

- Вие сте популярно лице и хората се интересуват от личния ви живот, но вие отказвате да говорите за него. Защо? Различни ли са Изабел и Заз?

- Не, не чак толкова, само дето едната от двете е публична личност. Аз съм певица, защо им трябва на хората да знаят всичко за мен?

Въпреки това понякога ми се случва да отговоря, но когато нямам желание, не отговарям.

- Какво е нужно на една песен, за да стане “вашата”, да искате да я изпеете пред публика?

- Тя да разказва за нещо, което ме докосва. Харесва ми също да се превъплащавам и в някой друг персонаж. Обичам да обединявам хората около добри ценности, това ни кара да се чувстваме добре...

- Какво правите непосредствено преди да излезете на сцената?

- Имам си своя малък ритуал. Невъзможно е да се обясни с думи и си задавам този въпрос : “Защо излизам на сцената”, след което си отговарям.

- Кое е най-странното нещо, което ви се е случвало по време на концерт?

- Те са толкова много ! По време на един концерт близо до морето, в Мешер (град във Франция), бях помолена да не си свалям обувките. Което направих, разбира се, и останах залепена за микрофона. Това, което се случи, е, че ме удари токът и след това не знам как успях да го пусна. Беше много странно като усещане.

- Често ви сравняват с Едит Пиаф, как ви кара да се чувствате това?

- Пиаф си остава Пиаф,

никой не

прилича на Пиаф!

Много ласкаещо е. Предполагам, че е и като шега на уличната популярна певица.

- Можете ли да определите с една дума стила на вашата музика?

- Жив.

- Занимавали сте се с кунгфу, продължавате ли от време на време да поддържате форма с този спорт?

- Обожавам кунгфу, обичам философията му. За съжаление, не намерих необходимото време, за да тренирам с учител, защото съм постоянно на път, но много бих искала отново да си върна нивото и да продължа, кунгфуто наистина ме научи на много неща. В последно време започнах отново да спортувам, защото най-после спрях да пуша. Йеее!

- С какво обичате да се занимавате извън музиката?

- Всичко, което е свързано с планината - поход, ски, парапланеризъм, катерене, каньонинг, рафтинг, както и рисуване, пътешестване, откриване на нови неща, да прекарвам време със семейството си, с приятелите ми, интересувам се от всичко.

- Защо се появи псевдонимът Заз, а не продължихте с истинското си име?

- Това беше по времето на Myspace (вид социална мрежа) и си казах, че ако избера и артистично име, ще е готино. Z.A.Z : символа на алфа и омега, понятието за цикличност, преходност, всичко се трансформира, всичко еволюира, постоянно в движение. Това ми харесва.

- Кое е любимото ви място в Париж?

- Кейовете на Сена.

- Кое е първото нещо в Париж, което бихте показали на чужденец?

- Признавам, че Монмартър притежава много чар... но определено без туристите!

Иначе, ще се повторя - кейовете на Сена и по-специално 20-и, 11-и, 18-и район.

Всъщност има прекрасни места навсякъде, просто трябва да се изгубиш в Париж и тогава откриваме много симпатични местенца. Архитектурата и светлината на този град винаги ще ме заслепяват.

*Интервюто е преведено от Маргарита Тодоринска

Реклама
Реклама
Реклама