Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5589696 www.bgdnes.bg

Виктор Калев липсва от “Шоуто на Слави”, прави театър

От няколко месеца всички се питат къде е Виктор Калев и защо вече няма скечове с негово участие всеки понеделник в “Шоуто на Слави”? Тогава по традиция е актьорската вечер в тв предаването.

Истината е, че не се е отказал нито от телевизията, нито от актьорската професия, още по-малко от превъплъщенията си в различни образи. Точно обратното – зает е да подготвя нещо съвсем ново – авторския си концерт спектакъл “Грамофонът”.

Реклама

Калев не е прекъсвал договора си с “Шоуто на Слави” и Би Ти Ви, който продължава до края на август - тогава, когато изтича и договорът на “Седем осми” с телевизията. Какво още става по-нататък, се водят преговори между продуцентската компания и медията.

Докато приключат, той работи усилено на театралната сцена. Представлението е автобиографичен моноспектакъл с действителни случки от живота на актьора от съзнателната му възраст досега, като между различните разкази той ще изпее и изиграе едни от най-известните български песни. Те ще бъдат представени от Калев в типичните за изпълнителите тембър и тонове, и то на живо. Затова зад гърба му ще бъдат Дани Милев и неговият бенд - Неделяна Христова, Митко Милев, Иво Дуков и Юри Божинов. Сценарият за текста е на Ваня Щерева по разкази на Виктор.

Името на представлението е символично за актьора. “Всичко започна от един грамофон.

Като малък

не обичах да ходя

на детска градина

и родителите ми ме оставяха в една стая с грамофона и плочите, които имахме. По този начин се отглеждах сам. Той беше моят първи бейби ситър”, смее се той. Всъщност това са и първите му стъпки в занаята.

“Така, без да искам, тогава научавах и чувах за първи път някои от гласовете, които по-късно станаха емблематични за мен и за всички българи. Без да искам, научавах цели пиеси, приказки и песни. Беше ми много интересно да се опитвам да имитирам големи хора. Тогава започнах да мечтая да стана като тях. Както казва Чаплин: “Имитацията е основа на всяко изкуство”, спомня си Виктор Калев.

Той си мечтае от доста време да направи нещо подобно, но си давал сметка, че е доста сложно за организация. Сериозно започва да обмисля идеята преди 2-3 г. Самата Ваня Щерева, с която са близки приятели от години, искала отдавна да направи нещо специално за него. Така лека-полека се случва “Грамофонът”. Той е посветен на мечтите, а историите, които ще бъдат разказани пред публика, са именно пътят на актьора към постигането на неговите.

“Минавам през всички периоди от живота си - театъра, срещите с любими мои хора, с които по-късно станах колега - Стефан Данаилов, Коста Цонев, Георги Русев, Анета Сотирова, Бойка Велкова и много други. Историите ще бъдат смесени – носталгични, с хумор, за приятелство, за любов, за моите детски, юношески и професионални мисли, чувства. За първи път

Реклама

ще изиграя и

изпея хора, които

и аз самият не

съм подозирал,

че бих могъл,

т.е. има една голяма част, която е нова дори за мен”, обяснява актьорът. Това го прави първият у нас, ако не и в световен мащаб, който ще изиграе около 30 роли на реални и измислени образи в рамките на близо два часа. Задачата му става още по-сложна, като се има предвид, че няма намерение да си помага с перуки, грим и смяна на дрехите – залага единствено на собственото си лице и не желае да има разсейващи елементи.

Песните, които ще са фон, са едни от най-известните, натрупали популярност през годините. “Реших да се върна към по-старите песни, за да ги чуят и по-младите хора, които знаят моите скечове и образи, но най-вероятно не знаят някои от наистина емблематичните български песни”, допълва той. За да ги реализира максимално добре на сцената, той решава да се обърне към Дани Милев и музикантите в бенда му. “Винаги съм го харесвал като изпълнител и музикант. От разговорите, които водехме, без да се познаваме кой знае колко, прецених, че това ще бъде моят музикален продуцент и абсолютно му се доверих. Знаех, че заради качествата, които той има, мога да разчитам да се получи това, което искам. И досега абсолютно го доказва, което ме прави много спокоен”, обяснява актьорът.

Всички те

репетират от

близо два месеца

спектакъла

Работата е свързана с много смях, особено стигне ли се до дуетните парчета. Рязката граница между мъжката и женската партия в тях, които Виктор прави задължително с гласа на оригиналния изпълнител, всеки път разсмива музикантите. “Избирах песните да са различни като бленда, за да мога да изиграя различни гласове. Искам да наблегна на собствената си актьорска игра и на качествата на музикантите”, категоричен е той.

Голямата изненада в шоуто е, че то завършва със специално написани за спектакъла стихове от Ивайло Вълчев, един от сценаристите на “Шоуто на Слави” и великолепен поет. Стиховете, превърнати в песен, обобщават цялата идея на представлението.

За момента Виктор Калев не е мислил дали това ще е първият от серия подобни спектакли, или единственият, но не изключва идеята за следваща част. Засега се фокусира върху премиерата на “Грамофонът”. До есента той ще обиколи летните театри в страната. Шоуто ще оживее за първи път в Бургас на 27 юни. В публиката там ще бъде Тони Димитрова, която е близка приятелка на актьора. Не е малка вероятността и тя да се качи на сцената. След това Виктор и музикантите ще бъдат на 6 юли във Варна, на 7 юли - в Добрич, на 20 юли - в Плевен. Тъй като всички участници в представлението имат и други ангажименти, всички участия се координират предварително. А това става чрез вайбър - едно от популярните чат приложения у нас, в специална група, наречена “Грамофонът”.

Реклама
Реклама
Реклама