Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5606935 www.bgdnes.bg

Романтика от морето, или особеният живот на морските кончета (снимки)

Романтичен съвет от риба? Макар и не от обикновена риба.

Танцуване сутрин

Мъжкото и женското морско конче всяка сутрин се срещат, за да потанцуват заедно, като по този начин засилват своята връзка, разказва морският биолог Аманда Винсънт от Университета на Британска Колумбия и ръководител на проекта "Морско конче" пред nationalgeographic.com. 

Докато се движат заедно, понякога с преплетени опашки, променят цветовете си. Захватът на опашките им се сравнява със силата, с която бебета хващат пръста на възрастен.

Реклама

Танцуването помага на двойката да установи репродуктивните способности един на друг.

Морските кончета са от семейство Морски игли, при които мъжките износват бебетата.

Винсънт описва половия орган на женските екземпляри като "еквивалент на мъжкия полов орган, намиращ се в дъното на торса" и като "гениално опаковано устройство", чрез което прехвърлят яйцата си в торбичката на мъжките. Всеки ембрион може да се вгради в мека тъкан.

Винсънт е наблюдавала как от мъжко морско конче излизат 1572 малки морски кончета, а "утробата" е била с обема на половин супена лъжица.

Малко след като мъжкият е родил напълно независимо потомство, женската е готова отново да прехвърли яйцата си и двата екземпляра се чифтосват отново.

Мъжкото раждане означава, че мъжкото морско конче е основата, той е бащата.

Познати са около 40 морски кончета, които се различават по размер и външен вид.

Пигмейското морско конче е оранжево, като цветът му е страхотен камуфлаж за коралите в западната част на Тихия океан и е доказателство за репутацията на морското конче като майстор на маскировката.

На свобода животът на морските кончета варира от 1 до 5 години, но за съжаление броят им намалява. Популациите им са засегнати от замърсяване.

Реклама
Реклама
Реклама