Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5610908 www.bgdnes.bg

Фалшива карта свързва Брекзита с лудата крава

Хората, гласували за Брекзита във Великобритания, са точно от тези територии, обхванати от лудата крава през 90-те години на миналия век.

Това показват две карти на Острова, които се разпространяват във фейсбук една до друга. Едната от картите е черно-бяла, а другата цветна, но районите се препокриват абсолютно точно, без никаква разлика.

Реклама

Часове след появата на колажа обаче стана ясно, че картата на лудата крава е фалшива. Неизвестният създател на колажа просто е взел реалната карта, която показва вота на Острова по райони.

След това я е обезцветил и е сменил заглавието, легендата и датата, за да даде шеговит отговор за избора на британците на референдума. “Обяснението защо хората от райните, в които е върлувала лудата крава, са гласували за излизане от Европейския съюз, би било добро, но просто не е истина”, написаха английските сайтове.

Истината е, че не различни части от Острова са били огнища на луда крава, а цялата територия. Именно заради всекидневното установяване на нови случаи на заразени животни на острова през 1996 г. Европейският съюз спира износа на говеждо месо от Великобритания. Забраната е вдигната едва десетилетие по-късно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама