Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5614693 www.bgdnes.bg

Ежедневието на средновековен Търновград оживява в крепостта Царевец

От 28 до 31 юли Велико Търново ще бъде домакин на първото издание на Международния фестивал на историческите възстановки "Ежедневието на средновековен Търновград". Той се организира от Община Велико Търново, съвместно с Регионалния исторически музей и дружество "Традиция" Велико Търново и е разгръщане на миналогдишното събитие, посветено на националните чествания на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава.
Организаторите готвят в крепостта Царевец вълнуващо, загадъчно и приятно изживяване - историческа реконструкция на бит, кухня, занаяти, изкуства и воински умения от периода 12-14 век – времето на династията Асеневци. Духът и атмосферата на средните векове ще пресъздадат едни от най-добрите чуждестранни гpyпи зa иcтopичecки възcтaнoвки от Съpбия,Рyмъния, Русия,Укpaйнa.
От бългapcкa cтpaнa щe ce включaт реконструктори от “Традиция”, Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, Сдружение за възстановяване и съхранение на историческите традиции "Авитохол" – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик,Проект “Св.Лазар” – Асеновград, Средновековна крепост “Туида” – Сливен, Клуб за средновековни военни изкуства ”Ратина” – Сливен
На фестивала ще бъдат показани източен и западен образец лагери - оборудвани палатка, шатра и юрта със съответните за периода вещи. Майстори занаятчии ще демонстрират леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие. Занаятчиите ще премерят сили и умения в три състезания - за най-добър тъкач, най-умел шивач и най-сръчен майстор на стрели за лък.
По време на фестивала ще се приготвя храна за участниците само по автентични рецепти, като публиката ще има възможност да дегустира средновековни ястия от Византия, Ориента и Западна Европа.
Предвиден е обособен център за стрелба с лък, където освен демонстрациите, ще се проведе и турнир по стрелба с лък за посетителите и за участниците във фестивала. За първи път в крепостта ще се проведат двубои с меч между воините от различните групи.
Любопитните ще се запознаят с театралните постановки от тази епоха, представени от Исторически театър ”Al’entrada” - Киев. Ще могат да разучат средновековен танц или да се насладят на уменията на музикантите от групите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама