Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5620721 www.bgdnes.bg

Освен емблема на Брюксел "Манекен Пис" е символ и в Бразилия

Пикаещото момченце краси също жп гара и планинска долина в Япония

Символът на Брюксел “Манекен Пис” - високата само 61 см статуя на голо момченце, пикаещо във фонтан под него, има “братовчеди” по цял свят.

Реклама

Повече от век копие на една от най-известните скулптури по света има в Рио де Жанейро - пред централата на местния футболен отбор “Ботафого”, в който са играли легендарните Бебето и Гаринча. Малкият пикльо е талисман на клуба, след победи футболистите често го обличат в екипите си.

“Манекен Пис” е звезда и в Япония. Най-известното пикаещо момченце е на перон на гарата Хамамацу-чо в Токио. 45-сантиметровата статуя е с костюм всеки месец.

С традиционно японско облекло се кипри и статуята на пикльото в алпийската ботаническа градина в подножието на планината Рокко близо до Кобе. Там е от 1962 г.

Естествено, “Манекен Пис” има в град Токушима, с който Брюксел е побратимен. Статуя на пикаещото момченце се

извисява и над

долината Ия на

Реклама

200-метрова скала

Малкият пикльо може да се засече и във френската планина Вогези, на над 1100 м височина. От 1928 г. статуя на пикаещото момченце има и на върха на виадукт в Брен-Л'Алюд.

Преди почти век Брюксел подарява копие от символа си на Колмар, а през 1980 г. - на градче до севернофренския Дюнкерк, чието име звучи като белгийската столица. След няколко години бронзовата статуя е открадната, но сдружението “Приятелите на Манекен Пис” им подарява друго копие - от смола.

Символът на Брюксел стои и пред полицейското управление в Поатие, родния град на философа Мишел Фуко.

Има го и в град Богензе на датския остров Фюн. Според легендата преди два века изоставено момче било намерено на ферибот и отгледано от местния месар. Станал известен човек и в знак на благодарност подарил на града символа на Брюксел.

В самата Белгия брюкселският “Манекен Пис” не е единственият. Статуи на пикаещото момченце има още в Гент, Хаселт и Герардсберген. От години се спори кой е по-стар - този в столицата или в Герардсберген.

В Брюксел пикльото има “сестричка” - малка бронзова статуя на момиченце, пикаещо във фонтан под него, която се намира от другата страна на централния площад Гранд Плаза. Тя също е заградена с метална решетка. На половин час пеша от тях пък е пикаещото кученце - гледа виновно, въпреки че само е вдигнало крак на колонка на тротоара. 

                 

Реклама
Реклама
Реклама