Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5624726 www.bgdnes.bg

Хипопотамите на Пабло Ескобар тормозят Колумбия 20 години след неговата смърт

Повече от 20 години след като колумбийският наркобарон Пабло Ескобар умира по време на престрелка с полицията, екзотична част от неговото наследство продължава да съществува. Домашните хипопотами на наркобарона са се превърнали както в атракция, така и в заплаха за природата на Северна Колумбия, пише БГНЕС.

Допреди смъртта му те са били отглеждани в частната зоологическа градина на Ескобар. След това обаче те остават без надзор и започват да се размножават необезпокоявани от никого. В момента стадото им представляват най-голямата група диви хипопотами извън Африка.

Реклама

Изоставеното имение на Ескобар - „Неапол“, разположено близо до град Меделин, е идеален дом за хипопотамите със своите гъсти треви и липса на естествени врагове. „Те нямат хищници, така че са по-спокойни, отколкото биха били в своята естествена среда, заради което се възпроизвеждат по-бързо“, посочва местният ветеринар Хаиро Леон Енао.

Пабло Ескобар първоначално има четири хипопотама, купени от Зоологическата градина на Калифорния, които са докарани в Колумбия през 80-те. Сега техният брой е около 35 животни.

Макар и да са безспорна атракция хипопотамите, чието тегло може да достигне до 3,5 тона, представляват опасност за местността и нейната околна среда. Животните могат да станат много агресивни, с което да навредят или изгонят характерни видове за местната фауна като видри или морски крави.

Тъй като хипопотамите могат да живеят до 60 години местните власти се опитват да ограничат популацията им чрез кастрация. Досега обаче само четири хипопотама са преминали през процедурата, тъй като залавянето им е трудно.

Местната управа дори построи специални каменни бариери, които да ограничават движението на хипопотамите, достигащо радиус от 150 км.

Пабло Ескобар е един от най-богатите и влиятелни престъпни босове, известен с търговията си с кокаин.

Реклама
Реклама
Реклама