Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5633930 www.bgdnes.bg

Ще пеят ли у нас Мик Джагър и Бруно Марс

Фондация обяви, че ще събере куп световни имена на 1 октомври на стадион “Васил Левски”

Наистина ли Мик Джагър, Род Стюърт, Джъстин Тимбърлейк, Бруно Марс, Джони Деп, Антонио Бандерас, Слаш и бандите “Ийгълс” и “Ърт, Уинд енд Файър” идват да свирят и пеят благотворително в София на 1 октомври?

Реклама

Поне така твърди от 7 юли насам организаторът Живко Ботев. По думите му мащабният концерт ще е на националния стадион “Васил Левски” и ще продължи 10 часа в подкрепа на децата, жертви на войни и агресия. Поканени са още десетки неизвестни участници, а според Ботев изброените звезди даже са подписали договор.

Той е основател на фондацията “Мир за теб, мир за мен”, специално създадена, за да направи събитието. То е замислено по модел на концерта на “Уембли” Live Aid през 1985 г., организиран от ирландския певец и текстописец Боб Гелдоф. Тогава световни звезди свирят над 16 часа паралелно на стадионите “Уембли” в Лондон и “Джон Ф. Кенеди” във Филаделфия и други в Япония, Австрия, Австралия, Германия и Съветския съюз, обединявайки милиони зрители и дарители срещу глада в Африка.

“24 часа” се свърза за коментар с най-големия организатор на концерти у нас “София Мюзик Ентърпрайсис”. “В нашата 25-годишна истори сме се наслушали и нагледали на какви ли не обявявания от подобен характер, които в повечето случаи са абсолютна измислица. Графикът на тези артисти се прави години напред и няма как да се появи такова участие за толкова кратко време. Освен това нито един английски сайт не го е обявил.

Ние преговаряме с години с всички звезди. И както знаете, от тях сме докарали много малка част - над 500 концерта за 25-годишната ни история. Винаги обявяваме дадено събитие, когато всичко е 100% сигурно, а не когато се водят преговори”, коментира обявеното събитие Иван Несторов-Амебата, собственик с Димитър Ковачев-Фънки на “София Мюзик Ентърпрайсис”.

Идеята за благотворителния концерт, за който е обявено, че ще дойдат куп световни звезди, е да се случи само в София, но да бъде излъчен в над 50 държави. В организацията основно, за да помогне в преговорите със световни имена, се включва продуцентът Робин ДиМаджио, който е и музикален директор на ООН, който работи доброволно. Дълго време 45-годишният барабанист и перкусионист е работил с някои от най-големите звезди в миналото и днес на световната сцена. Сред тях са Даяна Рос, Лутер Вандрос, Джони Кеш, “Дафт Пънк”, Тупак, Др. Дре, Лил Джон и други.

За да бъде патрон на събитието, е поканена в София и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Реклама

“Получили сме

предложение за

патронаж, но

още не е даден”,

казаха за “24 часа” от Националната комисия към ЮНЕСКО.

Средствата от концерта ще бъдат предоставени на Червения кръст и Червения полумесец под надзора на ООН, ЮНЕСКО и Върховния комисариат на бежанците към ООН. А Живко Ботев уточнява, че някои от участниците в концерта вече са обявили намерение да дарят лични средства за каузата.

“Видяхме договор за предстоящи действия с американския продуцент. С нас са водени разговори наистина, но засега не сме партньор в този проект. Каузата е прекрасна. Все още не сме видели конкретно участие на ЮНЕСКО и сме в позиция на изчакване. Бихме могли да се включим. Когато се прави от организация, която току-що е създадена, нямаме гаранция, че събитието ще се случи. Така, че още ни е рано да кажем дали сме поели ангажимент като партньори.

Бихме могли

да участваме

с наши доброволци по време на концерта”, каза за “24 часа” пиарът на БЧК Гинка Луджева.

Сред партньорите на събитието и негови спонсори са обявени ЮНЕСКО, Столичната община и хотел “Маринела”. Писма към тях са изпратени още в края на миналата година. Своето Столичната община получава на 11 ноември 2015-а. То е от организационен комитет “Мир за теб, мир за мен”, като е подписано от Живко Ботев, наричан още Джей Ботев. В него се казва, че в организационния комитет членуват артисти и продуценти от България и Великобритания, обяснява се, че не можем да останем безразлични към проблема на децата бежанци.

Искат София да е домакин на Световен форум за мир, който да е естествено продължение на големия концерт, който преди години се е случил паралелно на стадионите “Уембли” и “Джон Ф. Кенеди”. От комитета са уточнили, че искат събитието да се случи в средата на 2016 г. на подходящо място и целта е да се съберат средства за децата бежанци. В отговор Столична община пише, че подкрепя всякакви благотворителни събития и инициативи и обяснява, че София разполага с възможности да бъде домакин на подобно събитие, обясниха от общината. Към момента няма подадено искане в общината за организацията на обществения ред за подобно събитие, а такова съгласуване е задължително за всяко публично мероприятие предварително.

Запитването към

хотел “Маринела”

е направено още

преди 8 месеца

“Ще бъдем генерален спонсор на събитието. Живот и здраве, на 1 октомври ще посрещнем участниците в концерта, които ще останат при нас безвъзмездно”, потвърди пиарът на хотела Калина Паскалева.

В медиите и социалните мрежи вече се появиха много коментари, че българското събитие е 100% кьорфишек. “Ботев е семеен приятел на Жорж Ганчев и организатор на “националната предизборна обиколка” на партията му през 2013 г. Той е съсобственик на продуцентската фирма “Уест енд Академи” ООД. Според последния ѝ финансов отчет през 2014 г. фирмата има активи за 6000 лева и текущи задължения в размер на 4000 лева”, пише webcafe.bg. Партньор на Живко Ботев във фондацията е Марчело Джотолов. За него изданието добавя, че е съдружник и управител в 7 компании от обкръжението на Алексей Петров - включително на охранителната фирма “Ин 80”.

Засега никой от обявените артисти

няма концерт в

програмата си

на друго място

на 1 октомври

Мик Джагър ще има концерт с “Ролинг Стоунс” на 7 октомври в САЩ. За Бруно Марс няма информация за скорошни участия на официалната му страница. Род Стюарт ще пее на 1 септември в САЩ и на 11 ноември в Щутгарт. Филип Киркоров има участия на 30 септември в Череповец и на 2 октомври в Тула.

Живко Ботев, председател на управителния съвет на “Мир за теб, мир за мен”:

Никоя от звездите

не иска хонорар, това е

благотворително събитие

МАРИЯ РАЙЧЕВА

- Заели сте се с много амбициозен и мащабен проект, от колко време работите върху него?

- През ноември ми хрумна идеята и декември създадохме фондацията, когато разбрахме, че нещата ще стартират истински. Трябваше да го облечем в истинска юридическа форма, когато е благотворително, обикновено се правят фондации. И започнахме да търсим хора, които да мислят като нас. Тръгнахме от кметството, г-жа Фандъкова и екипът ѝ много харесаха идеята, не се уплашиха, въпреки че току-що бяха минали атентатите в Париж и светът не беше много навит да събира на едно място много звезди. Тя каза: Няма да се огънем, това е прекалено голямо и хубаво нещо за нашия град.

- Общината става ли партньор на събитието?

- Това е частна инициатива. Имаме партньорски писма от кметицата, от Ирина Бокова, от стопанската камара, от много места и хора, които искат да изразят радостта си, че в София ще се случи такова нещо, и го подкрепят с всички възможни средства. В момента сме в процес на финализиране на патронажа на г-жа Бокова и най-вероятно в средата-края на другата седмица ще го имаме официално. Тя ми го заяви лично на мен преди четири месеца в Париж, но протоколът дава патронаж най-рано три месеца преди самото събитие. И те започнаха да текат преди пет дни, когато подадохме официално молбата, тя вече е в българската секция на ЮНЕСКО. Другата седмица ще получим от главната квартира в Париж, това са формалните неща. Но това е изключително частна инициатива. И на 1 октомври ще съберем в София елита на света. Да зарадваме хората, които иначе няма как да видим в България, защото не можем да си ги позволим. За щастие, всички тези хора даряват своя талант и време. Ние им покриваме разходите - път и спане. Има детайлна разлика между всеки един от артистите. Един иска едно, друг иска друго, някои даже даряват.

- Някои от тях искат ли хонорари?

- Не, досега никой не е поискал, това е благотворително събитие. Нали се сещате, че не можем да направим нито по-богат, нито по-беден Мик Джагър. Той казва, че ни подарява времето си, не може да го направи с “Ролинг Стоунс”, защото това е институция, но сам може да вземе това решение.

- Вие имате ли договор с Робин ДиМаджио?

- Точно така, наехме го преди четири седмици, той е нашият директор. Без него нямаше как да се справим, човек от бизнеса е, прави това от години, прави най-големите концерти на ООН, познава всички артисти лично, самият той е музикант, свирил е 20 години с Дейвид Бауи. Той е може би един от най-добрите промоутъри и организатори в света в момента. Той е тук в момента и работи с българския композитор Константин Цеков.

- Имате ли сключени договори вече с имената, които са обявени, че ще пристигнат?

- Това е в задълженията на г-н ДиМаджио. В цивилизования свят хората не си гледат отпечатъците на пръстите. Той със своето име го обяви на пресконференцията, че тези имена са сигурни. По какъв начин са сигурни, това е негова работа. Важното е, че ще ги имаме. Тук е от 6 юли и си заминава в неделя. По стар български обичай разни медии започнаха вече да си смучат от пръстите всякакви глупости. Черен пиар ще има винаги.

- В медиите вече се появиха съмнения заради участието на Марчело Джотолов, за когото се твърди, че е съдружник и управител в 7 компании от обкръжението на Алексей Петров - включително на охранителната фирма “Ин 80”. Какво общо има той с целия проект?

- От април месец е член на борда на директорите. Човек с изключителни качества и с него сме направили най-големите контакти в целия процес. Когато човек помага на над 260 милиона деца по цял свят да изядат една топла супа, последното и най-гадно нещо е да провериш дали му миришат чорапите. Познавам го от много години, още когато бях директор на Видинския театър.

- БЧК под каква форма ще се включи?

- Нямам никаква идея дали ще се включат, те могат да бъдат единствено бенефициент на парите, нямам нужда от партньорство. Моето желание е да помогнат при разпределението на средствата един ден. Във вторник правим специален обществен съвет за събиране, ръководене и разпределение на парите. Няма да си позволим да похарчим една стотинка в грешна посока. Нека България да бъде домакин на такова събитие.

- Адресът на фондацията, който е посочен в сайта ви, е на Централна гара.

- Точно така, това е бизнес сградата, на третия етаж. В момента сме го затворили, защото заради английските ни и американските гости срещите ни са в хотел “Маринела”, в който те живеят. Хотелът ни е партньор, ще поемат звездите. Работим и с Българската стопанска камара и търговско-промишлената палата. Целият ни пиар екип е на стопанската камара, няма нужда за три месеца да създаваме нов, при положение че имат готов такъв. Първите финансови постъпления идват от тях. Те са плътно зад нас и специално Божидар Данев, председателят на БСК, той е като бащата на проекта.

- Със стадиона договорихте ли се вече?

- Все още не сме финализирали договора, доуточняваме някои точки по него. Въпрос на дни е.

- От колко години живеете в Лондон?

- Не съм там постоянно, но от 1993 г., аз съм режисьор и продуцент. Последното, което направих, беше огромен концерт на Графа в Лондон. Много добре работя с българското посолство, с културния ни център. Показах там филма “Левски”. Поставям театър. Като свърши този проект, ме чакат два филма, англоезични, но ще ги снимам тук.

Робин ДиМаджио, директор на проекта: Ако концертът е успешен, ще правим по един на 12 месеца

СТЕЛА АТАНАСОВА

- Как се съгласихте да участвате в инициативата за суперконцерта на “Мир за теб, мир за мен”?

- Идеята е на Джей (Живко Христов - б.а.). Аз се присъединих към нея преди 2 седмици. Той се свърза с мен през ЮНЕСКО и ми разказа какво иска да организира. Направи го на много професионално ниво. Видях, че идеята, изглежда, идва от човек, който има много голямо сърце и има реална идея как да се направи нещо подобно.

- Защо решихте това да се случи в София, а не в някоя по-голяма европейска столица, която би имала и капацитета да поеме повече хора, които да видят концерта?

- Защото нищо не се е случвало в София от десетилетия, а и заради геополитическото положение на България. Това е начин, за да се чуе по света за града. Освен това София може да покаже, че е достатъчно силна, за да поеме толкова масивно събитие. Градът е прекрасен и хората са чудесни и решихме, че това е идеалното място, за да се случи събитието и да започне цяло течение. Идеята е София да помогне на деца и да донесе надежда в този регион.

- Но градът е малък.

- Да, но концертът ще е под опеката на ЮНЕСКО. Не се опитваме да направим огромен рокконцерт или раздаването на оскарите. Опитваме се да започнем движение заедно с хора, които се вълнуват от всичко, което се случва в този регион. За всички бежанци, които идват. Смятам, че това ще накара много хора да дойдат в София, за да се включат в тази кауза.

- Свързахте ли се с Боб Гелдоф, който през 1985 г. направи суперконцерта Live Aid? Опитахте ли се да почерпите от неговия опит?

- Работя за ООН, в която има 193 държави членки, знам как да го организирам. Нямам нужда от помощ, просто искам да се забавляваме, правейки събитието.

- Вече уточнени ли са петдесетте държави, в които ще се излъчва едновременно концертът?

- Нямам идея все още, но това зависи от продукцията. Продуцентът е започнал преговори за излъчването на концерта. Ще бъде в между 60 и 70 държави.

- Каква е песента, която се прави специално за събитието?

- Тя вече се прави. В момента сме в звукозаписното студио. Ще бъде записана на 10-12 езика.

- Кои изпълнители ще пеят в нея?

- Не мога да кажа за момента. Но ще бъдат от различни народности - Америка, Англия, Русия, Китай, дори България. Те ще я запишат в края на юли.

- През цялото време говорите за течение. Значи ли това, че предстоящият концерт няма да е единственият?

- Ако той е успешен, възнамеряваме да го правим веднъж на всеки 12 месеца.

Реклама
Реклама
Реклама