Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5651277 www.bgdnes.bg

Ева Данаилова не искала да бъде куклена актриса, за да не я сравняват с баща ѝ Бате Енчо

Вдва от епизодите на “Откраднат живот”, чиято последна серия от първи сезон бе излъчена миналия месец по Нова тв, анестезиоложката д-р Биляна Захариева трябва да се погрижи за млада жена, страдаща от силна агорафобия. Последната е претърпяла неуспешен аборт и поради страха да напусне дома си е заведена под упойка по спешност в болница “Св. Кирил”. В ролята ѝ се превъплъщава до съвършенство младата актриса от Народния театър Ева Данаилова. Почти по същото време тя се появява епизодично и във втория сезон на “Връзки”, който вървеше паралелно по “Фокс лайф”. Лицето ѝ е доста разпознаваемо и напомня много на едно друго, добре познато - това на Енчо Данаилов, по-известен като Бате Енчо, който е неин баща.

“Винаги съм знаела, че искам да се занимавам с актьорство. Сменяла съм единствено вида му. Пазя още лексикони от училище, в които на въпроса каква искам да стана, съм отговаряла или киноактриса, или куклена”, смее се Ева. За разлика от родителите си, които са куклени актьори, тя избира драматичния театър. Една от причините е, че и тя като немалка част от децата на известни родители не желае да бъде сравнявана с тях.

Реклама

За театралната академия Данаилова започнала да се подготвя много преди да дойде време за кандидатстване. Причината е, че майка ѝ обяснила, че е хубаво актьорите да могат много неща - да пеят, да танцуват, да развиват тялото си, да четат книги. “Така че аз започнах да чета литература, свързана с театър, да ходя на уроци по пеене и танци. Всеки ме питаше: “Ти сега танцьорка ли ще ставаш? ” Отговарях: “Не, актрисите трябва да могат да танцуват”, спомня си тя.

Преди да стане студентка в НАТФИЗ, Ева била ученичка в пловдивската математическа гимназия. Дори пишела сценариите за Дните на таланта и за коледните балове там. Когато наближило време за кандидатстване, започнала и по-сериозната подготовка.

Майка ѝ помагала

да си избере

материалите

за изпитите,

а освен това ѝ давала и домашни. Разбира се, по тази причина Ева си позволявала да бъде несериозна от време на време по отношение на тях, отколкото щяла да бъде с някой не чак толкова близък. Сама като си поставела задачи обаче, била доста по-изпълнителна.

Баща ѝ Бате Енчо, който тогава бил преподавател в театралната академия, също ѝ давал уроци. Между другото, преди да отиде на изпитите, посещавала и уроци при актрисата Ева Николова в Пловдив. Оттам разбрала, че щом се е насочила към драматичен театър, трябва да развива по-нисък тембър, какъвто тогава нямала.

Всъщност, малко преди да дойде времето за кандидатстване, Данаилова била твърдо решена, че иска да учи актьорство за драматичен театър по няколко причини. Най-важната от тях била, че Ивайло Христов щял да обучава своя първи самостоятелен клас в същата година, а тя харесвала работата му от малка. Изглежда, късметът бил на нейна страна, защото влязла от раз в академията. Там учи в един клас със Снежана Макавеева, която играеше Зорница - дъщерята на комисар Попов в “Под прикритие”, Иван Панайотов от “Столичаните”, Елена Телбис от “Каръци”, с която днес са колежки и в Народния театър. Кадрови актьор там Ева става по стечение на обстоятелствата.

Никога не е и мечтала да работи в Народния театър. Всъщност нямала никаква идея какво ще прави след завършването си.

Реклама

Затова заминала

за Франция, за

да участва в

театрален проект

Става дума за постановката “Люби ме”, която трябвало да има само 10 представления. В представлението ставало дума за българи и французи, които се опитват да комуникират помежду си, но не могат заради езиковата бариера. 

Поканата за спектакъла дошла от режисьора - французин, с когото е работила и преди по европейски проекти и на принципа на младежки обмен. За “Люби ме” той поканил нея, още 3-ма млади актьори за драматичен театър, един музикант и двама куклени актьори.

След като проектът приключил, Ева много се чудила дали има смисъл да се връща обратно в България. Едно обаждане обаче изиграло много голяма роля. То било от преподавателя ѝ Ивайло Христов. “Ще се връщаш, нали?”, питал той, а тя съвсем импулсивно отвърнала положително. Така разбрала и за предложението му - малка роля в “Херкулес и авгиевите обори” на Фридрих Дюренмат. Трябвало да играе Йола, дъщерята на Авгий. В представлението участвали и много хора от нейния клас, а самият спектакъл бил политическо кабаре с танци и песни.

Малко след премиерата му Лиза Шопова я кани да участва в “Любов” на Елин Рахнев. Малко след това, през есента на 2013 г., Ева получава и предложението да се включи в трупата на Народния театър от тогавашния директор Павел Васев.

Паралелно тя играе и в постановката на “Сфумато” “Скъпа Елена Сергеевна”, за която се явява на кастинг при Мартин Киселов още в трети курс.

Занимава се и с театралното сдружение “Клас”, който тя и нейни колеги от НАТФИЗ правят по препоръка на преподавателя им Ивайло Христов. За него даже вече работят по трето подред представление. И трите - “Мизантроп”, “Сън в лятна нощ” и най-новото - “Плешивата певица” с Васил Дуев, който беше номиниран на последните аскеери за “Пилето” в Народния, са реализирани със спечелени субсидии.

Доста често я викат и да дублира серийни филми и анимации. С нейния глас говори Пчеличката Мая, озвучава също герои и в “Спайдърмен” и “Костенурките Нинджа”. В сериала “Кунатико” три от героините, които при това си говорят помежду си, звучат като нея. Това хич не я притеснява, тъй като вече има опит с турския “Твоят мой живот”. Там

тя е двете

момиченца,

които са разменени

при раждането

Допреди година на Данаилова изобщо не ѝ е хрумвало да праща снимките си на кастинг агенции, които набират актьори и статисти за сериали и филми. Участвала е във френския филм “Последният господар на Балканите”, но като съвсем малка. Избрали я покрай танците, на които ходела тогава.

Малко след като пратила снимките си миналото лято, ѝ се обадили, за да се включи във втория сезон на руския сериал “Курортен романс”. Там влязла в главна роля в една от сериите. Няколко месеца по-късно ѝ предложили да играе пред камера за малки роли в “Откраднат живот” и “Връзки”. Последвало участие във филм на третокурсника от НАТФИЗ Юлиан Рачев. За него ѝ се наложило да се дави и да язди. “Тогава ходих на езда и плувах в басейн цял ден с дрехи, за да се науча да се давя”, смее се Ева.

От известно време се занимава по-професионално и с пеене в групата “Скарлет систърс”. Попада там покрай спектакъла “Момо” в Младежкия театър. Хореографите му я свързали с ръководителя на групата Даниела Станкова, която в момента е и вокален педагог на Ева. Станкова още тогава харесала Данаилова и ѝ предложили да се включи към Марина Драгомирецкая, Ралица Бежан и Елеонора Лонтова.

Нито един от успехите си досега Ева не дължи на името си и актьорите в семейството си. Никога не е крила чия дъщеря е, но не е и парадирала с това. Всъщност друга причина за избора на драматичния театър пред кукления е, за да избегне сравнението с родителите си. Вероятно затова по-малката й сестра Ваяна сега учи пиар в Софийския университет. 

Реклама
Реклама
Реклама