Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5651939 www.bgdnes.bg

120 баници в състезание в село Баница (Снимки)

Майстори от община Враца мерят сили кой е най-добрият

Над 120 баници, всички с различен вид и вкус. При това правени само от майстори от 16 врачански села, които се събраха в събота на традиционния празник на баницата в с. Баница.

Какво ли ще бъде, ако се направи национален фестивал на любимата българска вкуснотия, запита се кметът на селото Любен Нинов, удивен от тазгодишното разнообразие сред наредените тави по масите в залите на читалище “Светлина”.

Реклама

Празникът на

баницата се проведе

за 16-и път

тази година и дори гостите, които редовно го посещават, имаше на какво да се учудят и зарадват.

Ухаещата на домашен уют изложба имаше конкурсен характер и конкуренцията сред майсторките на баници бе доста оспорвана. Можеше да се видят и опитат баници с месо, със зеленчуци, дърпани, теглени, налагани, с локум, с люти чушки и какво ли не.

За да няма ощетени, за втори път оглавяваното от известния кулинар Иван Звездев жури раздели представените вкуснотии в 4 категории. Така по масите можеше да се видят разпределени традиционните солени баници, правени с месо и зеленчуци, сладки баници, а за майсторите с въображение бе определена категорията оригинална баница.

Доста време преди обявения начален час за откриването на празника повечето участници вече бяха подредили масите, а най-нетърпеливите гости и почитатели вече ги обикаляха и набелязваха какво да опитат.

Спазвайки традицията, участниците от врачанското с. Косталево бяха оформили свой кът на някогашната българска къща и кухня и заслужено бяха отличени за хрумването си от журито.

“Ходя на какви ли не кулинарни празници из цяла България, но този в Баница е един от най-хубавите - каза врачанският педагог и зевзек Цветан Дочев, по-известен с прякора си Дедо Скръц. - Тук идвам редовно и винаги се удивявам на майсторството и изобретателността на българката в кухнята.”

Реклама

Дедо Скръц, който с шеговитите си книги за врачани има и такава с кулинарни рецепти от Северозапада, също участва в празника на баницата с няколко свои произведения, за които понятието “оригинални” е твърде бледо определение.

Дочев може да направи баница с всичко и най-важното е, че като я опиташ, непременно ще ти се допие врачанско вино или прочутата в този край скоросмъртница.

В любимата си

баница освен сирене,

яйца и някои

свои подправки

слага и джанки

Нарича баницата си мъжка и е сигурен, че само истински ценители могат да ѝ се насладят.

Празникът в Баница е придружен с много музика и хора на площада пред читалището. Веселието спира за малко, докато кметът на Враца Калин Каменов официално открива фестивала и заедно със зам.-председателя на парламента Явор Хайтов тръгват на традиционната обиколка на отрупаните маси.

За да не обидят никого, двамата опитват от всички баници. Малко по-късно към тях се присъединява и червеният депутат Георги Божинов, който бърза да сподели, че баницата е сред любимите му български ястия и никога не би пропуснал да се наслади на такъв избор.

“За четвърти път организаторите от врачанската община ме канят да оглавя журито. Всеки път ми става все по-трудно да направя избор сред това разнообразие от вкуснотии - казва Иван Звездев. - Конкуренцията тази година бе направо жестока. Добре, че тук-там сред представените баници имаше пропуски, допуснати вероятно от бързане и невнимание. Иначе човек трябва с дни да решава коя баница да определи като най-добра.”

Сигурно наистина

е било трудно на

журито да отличи

най-добрите

тестени печива, защото се затвори за повече от час и изнерви най-нетърпеливите. Накрая стана ясно, че първата награда за традиционната солена баница грабва Геновева Вълкова от с. Косталево, използвала за шедьовъра си само домашно произведени продукти.

Безспорният първенец при сладките баници пък бе секретарката на читалището в с. Згориград Цецка Кръстева.

Реклама
Реклама
Реклама