Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5658305 www.bgdnes.bg

10 трика да изсветлите косата си без боя

ГЕРГАНА РУСАНОВА

През летния сезон косата често изсветлява благодарение на съчетанието слънце и морска вода. Ако човек иска да направи косата си по-руса с няколко тона, но се плаши от химията в боите, има няколко трика за изсветляване без боя.

Един от тях е заместването на шампоана със сода за хляб или смесването на сода за хляб с шампоан. Ефектът не е мигновен, но след няколко измивания е видим.

Реклама

Подобен ефект има и витамин C. Вземат се 10 таблетки и се натрошават добре, докато станат на фин прах. Ако косата е по-дълга, може да се използват и повече от 10 таблетки. След това се прибавят към използвания шампоан и косата се измива с направената смес. Освен че косата изсветлява, витамин C е полезен за кожата на скалпа и косъма.

За златист цвят помагат медът и зехтинът. Смесват се в купичка половин лъжица мед и половин лъжица зехтин, разбъркват се добре и сместа се нанася върху кичурите, които да бъдат изсветлени. След престояване около час косата се измива добре. Медът може да се ползва и без да се смесва със зехтин. Към 2 - 3 лъжици мед се добавят 6 лъжици вода и се нанасят по дължината на косата. За да има подходяща температура, се поставя кърпа или шапка за баня. След час косата се измива добре с хладка вода и се оставя да изсъхне на слънце.

Ако цветът на косъма е естествено светлорус,

чаят от лайка

прави чудеса

за постигане

на бяло русо

След като се свари половин пакет от лайка, се изчаква водата да изстине. Косата се залива със сварения чай и се оставя да изсъхне на слънчеви лъчи. Към чая от лайка може да се добавят и 30 грама глицеринов разтвор. По същия начин се изчаква да изстине и косата се облива с разтвора. Престоява около 30 минути - 1 час.

За подновен цвят на косата може да се ползва и лимон. Смесват се една четвърт чаша топла вода и цяла чаша изцеден лимонов сок, може да се добави и балсам или маска за коса. След като добре се напръска с разтвора (ако се добави маска за коса или балсам, се нанася по дължината на косъма), оставяте косата да изсъхне на слънце.

Освен с изсветляващо действие и полезни за кожата и косъма са етеричните масла. Те не са препоръчителни за хора с боядисани коси, защото спомагат за измиване на боята. Но аргановото, рициновото и маслото от жожоба се забъркват с една лъжица алкохол и едно яйце. Получената смес се втрива добре в корените и се нанася върху косъма. След час и половина се измива.

По-нетрадиционна

Реклама

рецепта е

сварена коприва

с ябълков оцет

След варене около 15 минути се изчаква да изстине и се втрива в корените и по дължината на косата, като е препоръчително косата да е неизмита. Ябълковият оцет обаче е средство за изсветляване не само в комбинация с коприва. 1 с. л. готварска сол се прибавя към чаша ябълков оцет. Докато чистите, готвите или се лакирате, косата трябва да престои за около 2 - 3 часа. Измива се и се оставя да изсъхне без намесата на сешоар.

Ако имате търпение и време, може да забъркате малко по-сложна рецепта. Към сварената коприва с ябълков оцет се добавят около 50 грама чай от лайка, изцеден сок от 2 лимона, около 20 - 30 грама чай от невен (може да бъде сух) и две супени лъжици мед. Хубаво е косата да не е измита. След като се намаже обилно, се завива с кърпа или шапка за баня и се оставя така около час.

Един съвет и за брюнетките - ако косата е по-тъмна, може да се постигнат карамелени нюанси. Помощник за тази цел е канелата. Към маската за коса или балсама се добавят около 2 - 3 с. л. канела и след измиването ѝ се нанася добре върху вече чиста коса и се изчаква 30 - 40 минути. След изплакването и още няколко процедури в домашни условия карамелените кичури ще заблестят в косата ви.

Реклама
Реклама
Реклама