Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5661107 www.bgdnes.bg

Да превърнеш въглероден диоксид в камък

Да превърнеш въглероден диоксид в камък. Всяка прилика с алхимията е напълно случайна. В случая не са нужни заклинания, странни смеси или свръхестествени способности. С химичния процес успешно се справят исландски учени. Минерализирането на въглеродния диоксид се среща в природата. Това, обаче, е много продължителен процес. Исландските учени решили да го ускорят. И, както изглежда, са успели, съобщава БНТ.

Те улавят отделения в атмосферата въглероден диоксид от геотермалната електроцентрала Хедлисхейди. След това го смесват с вода и го инжектират във вулканични скали.

Реклама

Течността реагира с минералите. И така в процепите на скалите се образуват нови твърди минерали. Резултатът е нещо като уплътняване на скалата и подобряване на качествата й с много положителен ефект върху околната среда.

Процесът на улавяне на въглероден диоксид се различава от познатите, защото за съхрнанението му се използват процепите на вулканичните скали, а не специални хранилища.

За да е успешен процесът на минерализиране, обаче, е необходимо скалите да имат базалтова структура.

Инжектираната смес взаимодейства бързо със скалите. И за около две години те поглъщат почти 90 до 95 процента от въглеродния диоксид, с който контактуват.

Формираните минерали са много стабилни и няма опасност да се втечнят, уверяват исланските учени. Дали процесът е успешен, учените разбират от химически маркери в кладенците.

Исландия е идеалното място за изследването. 90 процента от скалите там са базалтови. Годишно геотермалната централа Хедлисхейди отделя 40 хиляди тона въглероден диоксид. Но исландците вече са открили начин как да се справят с това замърсяване.

Реклама
Реклама
Реклама