Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5683256 www.bgdnes.bg

Чокър се казва най-модното колие за 2016 г.

Оприличавано на
кучешка каишка,
украшението има
над 100-годишна
история

Когато за първи път видите това модно украшение за врата, навярно и вие, като повечето хора, ще го оприличите на кучешка каишка. Най-екстравагантното и хитово колие за лятото на 2016 година се казва чокър и е възродена тенденция от 90-те години на миналия век. Това е тънка лента, която се закопчава плътно по шията, без да виси. Някои модели са ластични, други - не. Най-популярни са тези, наподобяващи плетеници. Те са по-познати като чокър татуировка.

Реклама

Този модел колиета са популярни от доста време, но отскоро вече има стотици видове. Хубавото им е, че правят почти

всеки семпъл

стайлинг да изглежда

екстравагантен

Чокърът не е обикновен аксесоар, той може да промени цялото излъчване на вашия вид и да ви превърне в истинска бунтарка. Ето защо той няма нищо общо с момичешкото и розовото. Стилът си отива най-много с черен цвят и деним. Разбира се, зависи и от модела на самия чокър. Ако сте по-изобретателни, можете да си изработите и сами модел от маргаритки, който да носите с бялата си, семпла рокля.

Чокърът е не просто колие. Колкото и невероятно да звучи, той има над 100-годишна история. Лесно ще откриете примери за това в китайската, английската, френската, индийската, египетската и други култури.

По време на

Френската

революция

например жените са излизали с червени ленти около врата, за да отдадат почит на тези, които намират смъртта си при гилотината. В известната картина на френския художник Едуар Мане - “Олимпия” от 1863 г., той изобразява проститутка с черна панделка около врата. По времето на тази епоха панделката около врата е можело да означава, че една жена е куртизанка. Това е и една от най-разпространяваните версии за възникването на чокъра днес. Превръща се и в обект на много жени, които избират украшението.

В същото време обаче чокъри можете да видите и на вратовете на балерини на картини от 1870 - 1880 г.

Александра, принцеса на Уелс, също е носела дебели редове перли и кадифе плътно по врата, за да прикрива белег, който я е карал да се чувства некомфортно. Тя повлиява за разширяването на тази тенденция и скоро чокърът става незаменим аксесоар сред елита по онова време. Колиетата тогава включват луксозни диаманти, перли, дантела и кадифе. Но историята на накита не свършва дотук.

Реклама

По-късно, през 1998 г., се състои

премиерата на

култовия филм

“Леон”

Образът на малката Натали Портман отразява точно стила на момичетата от онова време - тясна тениска, принтиран клин под къса дънкова пола и за финал един моден аксесоар - кадифена каишка чокър на врата. Малко по-късно и Бритни Спиърс налага хитовата тенденция в свой клип.

Почти 20 години по-късно - през този сезон, дизайнерите успешно съживиха артикула. Etro представиха чокъри от сатенени панделки, украсени с мъниста, а Mary Katranzou предложи минималистични кадифени ленти без декорации. Сред най-ефектните бяха моделите на Жан Пол Готие.

Холивудските звезди наистина полудяха по колието. Риана, Ванеса Паради, Роузи Хънтингтън Уайтли, Парис Хилтън, Кайли Дженър, Алесандра Амброзио, Бехати Принслу и още куп други. Може би това е един от малкото трендове, които са обхванали наистина изцяло звездите. Почти няма популярна личност в Холивуд сред дамите, която да не е видяна да носи чокър.

Но не си мислете, че го слагат само възрастните. Дъщеричката на Ким Кардашиян и Кание Уест - Норт Уест, също бе снимана да носи модел с камъни след редовната си тренировка по балет.

Реклама
Реклама
Реклама