Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5683924 www.bgdnes.bg

Как е най-удобно да се седи на плажа?

Наближава август, а с него нараства и желанието за студен коктейл или студена бира в ръка и хващане на тен под лятното слънце. Всички искат да се върнат от морската почивка с хубав загар, със заряд за работа и приятни спомени.

На плажа обаче невинаги има възможност да ти е удобно и приятно. Летовниците трябва да се абстрахират от детските крясъци или бебешки плач, от тичащи хора, които хвърлят пясък в очите или кърпата. “Кукуруз, царевица”, “Моля, фото” и всякакви други плажни търговци минават на всеки 10-ина минути.

Реклама

Нищо от това няма да ви прави впечатление, ако човек се чувства удобно върху пясъка. Всъщност това е задължително, ако искаме поне физически да отморим.

Така че забравете шезлонгите. Не само защото са умопомрачително скъпи. Цената на единия на ден достига на някои места до 20 лева. Като изобщо не споменаваме онези скъпарски плажове, където т.нар. шатри - тип легла с пердета отгоре, се наемат за 150 лв.

В същото време шезлонгът е крайно неудобен. Твърд и доста хлъзгав. Оребрената пластмаса понякога ни кара да се чувстваме, сякаш лежим върху скара на барбекю. За усещането помага и парещото слънце, разбира се.

Шезлонгите от плат са не по-малко неудобни, а отгоре на всичко и доста мърляви. За разлика от пластмасата те трудно могат да бъдат хигиенизирани достатъчно.

Никак не са малко хората, които предпочитат да полегнат на

кърпа, застлана

Реклама

върху пясъка

Усещането на топлите песъчинки е може би лесният и евтин вариант за отмаряне на плажа. Единственият проблем тук е, че винаги, когато минава някой покрай вас, ще се чувствате като на строителна площадка. Зариването с пясък по косата и очите е обичайна гледка в този случай.

Напоследък обаче плажуващите откриха удобството да си седнал, а не легнал на плажа. Не ти изтръпват краката или ръцете от това как си се излегнал на шезлонга, гледаш морето пред себе си, участваш пълноценно в разговорите или игрите с приятели.

Доста удобен вариант, оказва се, са плажните столове. Тях, за разлика от шезлонгите, няма как да ги наемете, но може да си купите от всеки хипермаркет. Средната им цена е 35 лв. Те са доста удобни. Повечето

имат облегалки за

ръцете, а и самите

столове са леки,

сгъваеми и

леснопреносими

Винаги можете да ги поставите на плитко във водата, така че вълните да заливат краката ви.

Друг вариант за изтягане на плажа е надуваемият дюшек. Предимството му е, че е доста мек и удобен. На него можете да си лежите дори и във водата. Голям недостатък е трудното надуване. По-скъпите имат помпичка в комплект към тях, но стандартните от 15 лева се нуждаят от здрави бели дробове. Ще трябва да надувате, докато ви се завие свят.

Затова новият хит сред плажните принадлежности е надуваемият диван. Сам се изпълва с въздух - нито духаш, нито ти трябва помпа.

Наподобява чувал, а и прилича на такъв. Много е компактен и лесен за пренасяне. Размерите му са 260 на 70 см, тежи малко над килограм и се предлага в различни цветове. Няма място за притеснение от страна на по-пълничките, защото надуваемият диван издържа на натоварване до 150 кг. Лесно е и да се надуе. Нужни са само

няколко енергични

развявания и бързо

завързване

Буквално работа за 5 секунди.

И това не е цялото удобство. Вдлъбнатата му форма кара тялото ви да се чувства като в хамак. Единственият проблем е цената - струва 110 лв.

Надуваемият диван се появява за пръв път в Холандия, като от самото начало предизвиква голям интерес. Много хора го вземат не само за плаж, но и за излет, къмпинг или просто за почивка в парка.

За тези, които обичат само къпането в морето, но не и лежането на пясъка, най-удобни са плажовете с кафенета. Там под сянката на чадърите човек може да поседне на твърдите столове, да не изкълчва тялото си и да чете или разговаря с приятели. Само от време на време ще се потапя в морето.

Реклама
Реклама
Реклама