Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5694438 www.bgdnes.bg

За риба с Цанко: Дрънкането на оръжие обърка миграцията на паламуда

Плаваме по риба, обяви футболният треньор Атанас Атанасов-Орела, който атакува сафрида с пиратски кораб

Вече е ясно. Военните учения в морето, търсенето на руски подводници и действията на мощните сонари объркаха миграцията на черноморските риби. Вместо спокойно да се отхранват край Крим, дребните паламуди - циганки се появиха на борсата във Варна по 12-13 лева за кило. Нещо, което не си спомнят и най-старите рибари по Северното Черноморие.

Реклама

Нарушена е и миграцията на сафрида. Пасажите с рибите майки са пълни с хайвер, който те хвърлят обикновено в най-северната част на Черно море. Чак наесен дребното им потомство потегля обратно на юг към Босфора. Паламудчетата, които пък бяха по 50 грама през юни, преследват сафрида и хамсията и явно нямат намерение да напускат варненските брегове.

В момента рибарите с плаващи мрежи, наречени фустанели,

ловят по 30-40 кг

на нощ от

нараснали до 300 г

циганки

Те се хващат дори на чепарета за сафрид по буните около Златни пясъци, факт също уникален. По цяла нощ морето около пристаните ври от риби, които скачат, преследвани от по-висшите в хранителната верига, а делфините влизат на метър-два от кейовете, за да си устройват пиршества.

В сряда ловци на сафрид направиха килограми на морски червей и светеща плувка, а това е начин за ловене, който определено е аристократичен и гони по-скоро естетическата наслада, отколкото промишлените количества риба. Същото е и положението с нощния улов на чепаре. Обикновено той става посредством мощен прожектор и хвърляне на чепаре с тапа в мрака. Тапите са 30- грамови, като обаче монтажът е подвижен и стоперът фиксира около 10-12 м дълбочина. Чепарето обаче трябва да се замята в тъмната част около светлото петно, тъй като там се крият хищните сафриди. В самото петно се събират беззащитни миниатюрни рибки, които са тяхната плячка. Под чепарето от 10 куки се слага олово 25-30 г. Три килограма едър сафрид за 2 часа бе уловен от рибар с прожектор на буната на “Писател” във Варна в четвъртък вечерта.

“Излязохме с кораба и направо плавахме по риба. За 2 часа направихме 6 кг сафрид и уловихме на чепаретата по 10 циганки”, свидетелства футболният треньор Атанас Атанасов-Орела, който управлява пиратски кораб за развлечения във Варненския залив.

Причината за уникалното наличие на риба във времото от юли до 15 август, което се смята за мъртво за риболов, са най-вероятно военните. Постоянните учения и търсенето на руски подводници със сонари държи пасажите близо да Варненския залив, който в последните години е отбягван от есенния сафрид. Още никой не е изследвал точните причини, но учени неофициално твърдят, че има вероятност и вибрациите от сондата за търсене на газ също да пречат на рибата да мигрира по естествения си път. Генетичната памет на рибите е от милиони години и няма как точно това лято да се обърка, ако не е външното вмешателство, добавят биолозите.

“Стана ясно, че рибарите изобщо не сме виновни за умрелите делфини в последно време. Най-лесно беше да посочат нас”, каза председателят на рибарската кооперация във Варна “Черноморски изгрев” Емил Милев. Според него

Реклама

военните сонари

водят до мозъчни

кръвоизливи у

възрастните

делфини,

а малките се объркват напълно и губят връзките си с майките. Ако едно делфинче не суче 2 часа, то умира, коментира и научният сътрудник от Института по океанология Виолин Райков.

Двата кораба на Милев хващат по половин тон сафрид на ден и по 700-800 кг барбун, която веднага се изнася в Гърция, тъй като там е деликатес. По-мощните рибарски кораби

стигат до тон

сафрид на ден

В последно време обаче големите сафриди майки и барбунът изчезнаха, защото нарасналите до 300 грама циганки ги разгонват, каза още Милев.

На Шкорпиловци рибари с лодка опънали плиткогазещи воблери, след като сафридът внезапно изчезнал на чепаре и за 2 часа са хванали 15 циганки. Троленето е било на около 20 м дълбочина.

“Наедряват те. Аз ги вадя на ход и е голяма драмата. Дърпам с 2,5-2,8 възела. Имах удар и на 5,5 възела. Тъпото е, че се лепват отзад делфини от време на време и са по-малко ударите”, коментира циганките друг риболовец.

“На Болата пред носа хванахме малко циганки сутринта, преди да се раздуха. На сафридено чепаре”, добавя друг щастливец. “Дърпам с 6 възела. Рибата е в залива, търсете я горе до 3-и метър. Аз съм с редхед медиумка и дава добри резултати досега. Имам и едно по-едро парче паламуд, което се откачи”, свидетелства друг рибар. Негови колеги твърдят, че вече се хващат и паламуди по 600 грама.

На Синеморец са уловени дребни сафриди и първите заргани. Интересно при наличието на паламуд до брега на север дали идващите откъм Крим заргани ще пробият до брега след 15 август, или ще продължат директно на юг към Приморско и Резово.

Експеримент на “24 часа” отново показа нашествие на редки риби

Втори юлски експеримент на “24 часа” показа, че редките риби и това лято продължават да се завръщат в Черно море. На мястото, където бяха уловени морски костур и голяма морска врана, бяха хванати спари, наричано още морска таранка, морска врана и едри екземпляри от рибата с турското име каиш.

Тази година враните са по-често явление и се хващат под хвърлените пред вълнолома във Варна тетраподи и на каменисти места в пристанището. Те се крият на дъното и обикновено кълват през нощта. Хващат се на най-долната кука на чепарето или на морски червей. Жители на Балчик свидетлестват, че от вътрешната страна на техния вълнолом там, където има тетраподи във водата, от 18 до 21 ч може с две въдици на плувка и на морски червей или белена скарида да се хванат по 5-6 врани. При нашия експеримент обаче бе уловено и спари - морска таранка, която е невероятно вкусна и няма нищо общо с блатните таранки.

Този сезон има нашествие на рибата каиш, която някои смятат за вид змиорка. Това е дънен вид, наричан още еврейско попче, но всъщност погрешно. Каишът е светъл на цвят и като се хване, започва да се увива като змиорка. Според други еврейското попче е тъмно и се нарича още Галя, но това са миниатюрни морски сомчета, морски михалци.

Реклама
Реклама
Реклама