Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5695687 www.bgdnes.bg

Дългите цветни афроплитки отново на мода

Във видеото към последното си парче Sorry, което излезе преди около месец и половина, Бионсе се появи със ситни плитки. Малко по-късно косите си сплетоха също Риана, Рита Ора и дъщерята на Лени Кравиц - Зоуи. Така, след като преди повече от 10 години бяха хит, афроплитките се завърнаха като тенденция в летните прически.

Българските звезди също не останаха по-назад, макар и с леко закъснение.

С тънки плитки

се сдобиха Михаела

Филева, Жана

Бергендорф, Галена

и Емануела

В мрежата дори се появиха закачливи коментари, че представителките на двата жанра най-накрая са открили нещо общо. Плеймейтката Николета Лозанова също доказа, че следва всяка модна тенденция, като публикува снимки във фейсбук със сплетени коси.

Реклама

Бум на афроплитките у нас имаше и преди години, когато модата бе завладяла света. Мис България 2009 Антония Петрова дори избира прическата за бала си.

Въпреки успеха им обаче ситно наплетените коси оглавиха класацията с най-грозните прически на знаменитости. Въпреки това по плитките полудяха не само звездите, но и много тийнейджъри. В мрежата постоянно валят съвети как се правят те, а фризьорските салони се надпреварват да пускат оферти със силно конкурентни цени за направата им. Интересно е, че

клиповете с

наставления за

екстравагантната

прическа са гледани

хиляди пъти

и броят им не спира да расте. В социалните мрежи момичета непрекъснато публикуват снимки с новата визия. Дори мъжете полудяха по тази мода. Представителите на силния пол могат да намерят съвети онлайн как да поддържа своите плитки.

В технологията за прическата има строги правила. За нея се използва канекалон (изкуствена коса за плитки - б.а.). Той е и помощното средство, което ги прави толкова дълги. Канекалонът е 100% синтетичен материал, а най-голямото му предимство е, че е лесен за употреба и поддръжка. Едновременно с това той е много лек. За удължител се използва и цветната прежда. Тя е по-евтина, но и по-слабо предпочитана в сравнение с канекалона.

Има различни вариации на афроплитките. Така или иначе направата им винаги започва с разделяне на малки кичури с еднаква големина. В началото се заплита само естествената коса, като впоследствие се добавя канекалонът или вълната.

Тенденцията с омбре прическите се пренася и тук, като преливането идва от различните нюанси на удължителите. Разнообразието на тоновете варира от естествени и натурални до най-крещящите неонови нюанси или тонове на лилавото, сивото, розовото и тюркоаза.

Реклама

Много е важно плитките да са качествено изработени. Освен с добро заплитане на канекалона дебелината на всяка трябва да е еднаква с останалите. Хубавото е, че

канекалонът не

задържа вода,

което улеснява миенето и сушенето на косата.

За да запазят плитките добрия си вид през цялото време, е добре след измиване с шампоан за ежедневна грижа за косата да се нанасят специални продукти като серуми за изкуствен материал или кристали за коса. Те ще направят плитките гладки и блестящи. Заради лесната си употреба и поддръжка канекалонът може да послужи и за ефектни панделки, нестандартни кокове, допълнителни плитки и други прически. Важно пояснение е, че плитките

безпроблемно

могат да се носят

включително

и от деца

При всички положения те не могат да останат повече от два месеца на главата, тъй като косата расте средно с около сантиметър за 30 дни.

Афроплитките имат и друг недостатък - правят се прекалено дълго.

Най-краткият

период, за който

специалист би

могъл да ги

направи, е 4 часа,

и то при положение, че не са особено дебели. Най-ситните биха отнели между 12 и 18 часа, а цената - приблизително 200 лв. Доста често, за да не се проточи толкова дълго процедурата, двама или трима фризьори правят прическата.

Реклама
Реклама
Реклама