Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5702562 www.bgdnes.bg

Орлин Горанов и Мариан Бачев на Моцартовите празници в Правец

Орлин Горанов и Мариан Бачев са сред звездите в международния музикален фестивал “Моцартови празници” в Правец, който започва на 16 август за 12-и пореден път. Тази година той е посветен на 260-ата годишнина от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт.

Опера, джаз и концерти, в които ще се включат Симфоничният оркестър на БНР, оркестърът и балетът на Русенската опера, оркестърът и хорът на Старозагорската опера, са в програмата на фестивалните дни. Откриването им ще е със симфоничен концерт за три пиана и оркестър от Моцарт. Изборът е на артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова.

Реклама

На 17 септември ще бъде представен за първи път оперно-танцовият спектакъл на операта “Севилският бръснар” от Джоакино Росини на Русенската опера - специално подготвен за фестивала. За него от Италия пристига диригентът Карло Донадио. Още повече че тази година се навършват 200 години от първото представяне на операта.

Третият ден (18 август) е отделен за джаза и ще свирят тромпетистът Венци Благоев, Веселин Веселинов-Еко - контрабас, Станислав Арабаджиев - пиано, и други.

Фестът ще бъде закрит с един от ярките спектакли на Старозагорската опера - “Лучия ди Ламермур” от Доницети. В програмата ще бъдат включени и годишнини, които световната общественост отбелязва през 2016-а - 400 години от смъртта на Уилям Шекспир и Мигел Сервантес. Затова на 17 и 20 септември ще бъдат изпълнени откъси от пиесите и сонетите на Шекспир, както и фрагменти от балета “Ромео и Жулиета” по музика на Чайковски. Орлин Горанов и Мариан Бачев ще участват във фрагменти от операта “Дон Кихот”, с която ще се отбележи годишнината на Сервантес.

Голяма част от събитията в програмата са безплатни за публиката. Основните представления са с билети.

ЦВЕТИАНА ПЕТАЛАРЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама