Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5703791 www.bgdnes.bg

Продуцентът Ненчо Касъмов: Лили да заповяда на "Пирин фолк"

Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 година в София.
Той е собственик на музикалната компания "Диапазон рекърдс", която основава през 1997 г. Касъмов е продуцент на едни от най-популярните попфолк и фолклорни изпълнители в България.


Новото му професионално предизвикателство е организирането на "Пирин фолк" - фестивал за авторски песни на македонска фолклорна основа, който се провежда всяка година в Сандански.

Реклама

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Касъмов, защо решихте тази година да се захванете с организацията на легендарния песенен конкурс "Пирин фолк"?


- Нашите изпълнители преди години бяха основата на участията в "Пирин фолк". Те имаха постоянно присъствие, говорим за преди 8 години примерно. Това е едно от нещата, които ме накараха.


- Какво ще промените в това културно събитие?


- "Пирин фолк" има нужда от промяна. През последните години беше завъртян полюсът на музиката. Принципно в това няма нищо лошо, но нещата не бяха насочени точно към македонската музика, което трябва да е основен акцент. Бяха вкарани много допълнителни елементи, които не се вписваха във фолклора. На моменти ми заприличваше на "Бургас и морето" и на много други подобни конкурси.


- Не беше тайна за никого, че нивото е паднало.


- То беше доста паднало. Дори нямаше повече накъде да пада. Заедно с моя екип се занимаваме с фолклор и македонска музика много отдавна. Познаваме всички композитори. Първото, което ще направим, е да върнем българските композитори на "Пирин фолк". След това ще върнем и изпълнителите. Лошото е, че през последните години всичко беше изсмукано от пръстите.


- Имате предвид, че за всеки е било лесно да участва?


- Не знам дали е било така. Преди конкурсът е бил правен само от един човек, а сега го организира фирма. Когато има принципи и се отстояват, е едно, но когато е един човек, не е било толкова лесно. Сега нещата ще придобият една класа, която през последните години беше залязла. Мисля, че този фестивал заслужава тази промяна към добро.

Реклама


- Усещате ли ентусиазъм у хората в Сандански и региона за възраждането на "Пирин фолк"?


- Определено! Ще видите - автори, които не са идвали с години, ще се завърнат в този фестивал. Доста хора подадоха ръка. Провел съм десетки разговори. Последните два уикенда имах по 6 часа преговори с различни хора. На всеки съм отделял по 10-15 минути, за да си говорим. Има много ентусиасти не само от Сандански, но и от композитори от цялата страна. Тази година е 24-ото издание, а догодина има юбилей - 25 години. Реално няма друг такъв фестивал на българската сцена.


- За колко години сте подписали договор за организирането на фестивала?


- Това не е от основно значение. Важното е, че го правим, както трябва да се направи.


- Вярно ли е, че няма да има чалга изпълнители на "Пирин фолк"?


- Да, така е. Това беше едно от първите неща, с които започнаха да ме атакуват. Един вид, че щели да се изсипят изпълнители на "Ара", "Пайнер" и ще е пълно с чалгаджии. Нека да не забравяме, че най-големите песни и хитове в България през последните 20 години са на попфолк изпълнители.


- Затова е и интересно защо няма да участват представители на този жанр.


- Тази година попаднахме малко в заварено положение. Когато подписахме договора с общината, вече друг човек избираше песните. По принцип фестивалът е за авторска песен и е отворен за всеки. Няма значение кой изпълнява. Ако иска, и Лили Иванова може да дойде и да пее. Но задължително песента трябва да е на македонска основа. Това не е затворен конкурс и затова не говорим за изпълнителите, а за музиката и песните, които се представят. В крайна сметка певецът е само една част от екипа, в който участват още текстописецът, аранжьорът и още други хора. Доста от песните обаче бяха събрани преди нас. Интересното е, че все още ми се обаждат хора за участие, което ме навява на мисълта, че догодина ще има изключително много песни за селектиране. Журито ще си ги селектира, без да знае кой стои зад песента. Аз не се занимавам да обяснявам кой кой е, за това си има жури. Песните са по номера, разбъркани и никой не знае кой е изпълнителят и кой е авторът. Пуска се песента и се оценява.


- Обаждат ли ви се хора, които искат да бъдат включени във фестивалната програма?


- Винаги ги има. Казах им, че след приключването на фестивала ще пуснем информация как ще се кандидатства за участие догодина. Ще има гласност и който се интересува, ще разбере какво да направи. "Пирин фолк" ще бъде на доста по-високо ниво и хубавата музика с удоволствие ще бъде слушана от хората. Надявам се да има песни, които да може публиката да запее. Сега като се замисля, през последните 7-8 години няма такива песни.


- Съживява ли се фолклорът в България?


- Съживяването зависи от гледната точка. Съборът в Рожен например преди година беше УАУ, а тази - МЯУ. Но като цяло фолклорът винаги е имал своето присъствие в България. Никога не е оставал на заден план. Прави ми впечатление, че младите се ентусиазират към фолклора и ходят да играят народни танци. В този ред на мисли - да, има го това съживяване. Но това винаги е съществувало в България. А ние сме богата държава по отношение на голямото културно наследство, което може да се развива. Затова и имаме такава музикална програма - "Фен Фолк ТВ", като целта е да не се забравят корените на българското.


- Споменахте събора в Рожен. Трябва ли да има реклама и силна комерсиализация на едно подобно събитие, за да привлече вниманието на хората?


- Успехът на Рожен беше, че го нямаше толкова много години. Съборът винаги е бил през 4 години. В основата стои общината, но и самият регион си има културата да развива такова събитие. Миналата година беше силен пиарът и хората решиха да видят какво е Рожен. Лошото е, че видяха предимно скари и кебапчета.


- Какво се надявате да си кажете в момента, в който приключи конкурсът?


- Още отсега има огромна доза адреналин в мен всеки един детайл да бъде изпипан. Вярвам, че нещата ще вървят напред към по-добро и по-успешно. Още преди да е започнал фестивалът, знам, че ще бъде на високо ниво като реализация. И ще бъде основата догодина да има още по-хубава музика с повече изпълнители. От сега го чувствам. Занапред "Пирин фолк" ще се провежда в последната седмица на август, което също е хубаво, защото ще е по-топличко. Летният театър в Сандански е ремонтиран и ще е по-хубаво. Хората го заслужават!

Реклама
Реклама
Реклама