Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5707388 www.bgdnes.bg

6 софистицирани коктейла с джин

И четири вариации на класическия джин фис

Има ли по-лятно питие от джина? Няма. Джинът е една от малкото спиртни напитки, с която традиционно се правят коктейли за плажа и изобщо за лятото. Причините за неговата сезонна принадлежност са ненатрапчивият му вкус и най-вече ароматът на хвойна, който предизвиква онова незаменимо усещане за прохлада.

Започва да се произвежда през XVII век, а за негова родина се смята Холандия.

В следващите редове може да разберете повече за това как да приготвите 6 различни коктейла, които съдържат джин.

Реклама

1. “Френч 75” - метафорично усетено, това е удар от 75-милиметрова френска гаубица, използвана през Първата световна война. Именно на това наподобява първата глътка от коктейла “Френч 75”. Смята се, че това е

любимата напитка

на писателя

Ърнест Хемингуей

Има различни истории за създаването на коктейла. Една от тях разказва за пилот на изтребител от френско-американски произход, който смесва всички съставки на коктейла. Когато отпива първата глътка, изпитва усещане сякаш е уцелен от френска гаубица.

Ето какво ви е нужно, за да си приготвите този ударен коктейл.

Продукти:

60 мл джин

150 мл шампанско

30 мл лимонов сок

1 ч.л. захар

натрошен лед

Начин на приготвяне:

Разбийте джина, лимоновия сок и захарта добре в шейкър с натрошения лед. Течността от шейкъра изсипете във висока чаша. Долейте отгоре с шампанското. На вкус е много приятен, едновременно сладък и горчив.

2. Вероятно сте чували много истории за хващането на златната рибка. Следващият коктейл ви предлага съвсем буквално този легендарен улов, защото неговото име е “Златната рибка”. И ако искате приятна напитка, много е възможно дори да ви се изпълни желанието. Причина за интересното име е една от трите съставки - Goldwasser. Това е

билков ликьор със

златисти петна

Реклама

Популярен е още като “Водката на Гданск”, защото започва да се произвежда там през 1598 г. В случай че не откриете този ликьор, можете да използвате друг, който е от билки. Разбира се, вкусът няма да е съвсем същият, но ще се насладите на разхлаждащ коктейл.

Продукти:

60 мл джин

30 мл вермут

15 мл (билков ликьор) Goldwasser

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки и разбъркайте. След това изсипете сместа в охладена чаша.

3. Много подходящ коктейл за тези, които са изкарали натоварен работен ден и след това просто искат да разпуснат с добро питие. Името на коктейла е достатъчно красноречиво за това - “Лош ден на работа”. За разлика от предните два вкусът му е значително по-сладък особено ако се пие накрая на горчив работен ден.

Продукти:

1 ч.ч. захар

45 мл джин

120 мл сок от прясно изцедени мандарини

Начин на приготвяне:

Напълнете една стъклена чаша с лед и я оставете настрана. След това направете простичък сироп от вода и захар. Напълнете малка купа с вода, изсипете в нея чашата със захар и загрейте на слаб огън. Щом захарта се разтвори, оставете сиропа да изстине за 5 минути. В шейкър смесете джина, мандариновия сок и една чаена лъжица от сиропа. Разклатете добре и изсипете сместа във вече охладената чаша. Може да прибавите малко газирана вода и няколко резена мандарина към питието.

4. Live Basil Gimlet е зареждащ и полезен коктейл. Една от съставките на гимлета е босилек. Тази билка е

известна също и

като “царска билка”

Смята се, че има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Освен че босилекът е популярен в кулинарията, той намира добро приложение и в приготвянето на коктейли. Live Basil Gimlet е с характерен аромат и наситен зелен цвят.

Продукти:

5 големи листа босилек

45 мл джин

10 мл сок от прясно изцеден лайм

15 мл сироп от захар и вода

Начин на приготвяне:

Сложете 4 листа босилек в шейкър и ги натиснете внимателно, така че да пуснат сок, с бъркалка или дървена лъжица. Прибавете джина, сока от лайм и захарния сироп по начина, по който е описано как се приготвя в предната рецепта за “Лош ден на работа”. Преди да разбъркате добре, прибавете лед. Прецедете в предварително охладена малка стъклена чаша. Декорирайте коктейла с останалото босилеково листо.

5. Когато си говорим за коктейли с джин, няма как да подминем класическото “Мартини”. Сякаш тази напитка

никога няма

да излезе от мода

Това е най-популярният коктейл, чиято основна съставка е джинът. Не е ясно как, но “Мартини” се появява в средата на XIX в. в Америка. Става много популярно през 50-те и 60-те години на XXв. Мартинито изглежда лесено за изпълнение, но всъщност трябва да се приготвя доста внимателно, за да не се получи твърде рядко или блудкаво. До голяма степен това зависи от леда и колко студен е той.

Продукти:

75 мл джин

25 мл вермут

1 малка обелка от лимон

Начин на приготвяне:

Вземете една чаша, която да ползвате за миксиране (няма да я използвате за пиене). Изсипете в нея джина и вермута. Разклатете за 30 секунди и след това прецедете течността в предварително охладена чаша. Декорирайте с обелката от лимон, като я закрепите за ръба на чашата.

Към този коктейл съществува една доста популярна и предпочитана вариация, а именно “Мръсното мартини”. То се приготвя по сходен начин, но вместо лимонова обелка се прибавят

маслинки и няколко

капки зехтин

6. Докато все още сме на класическа вълна, трябва да обърнем внимание на семейство “Фис”. Съществуват множество вариации на популярното питие “Джин фис”. Той се появява за пръв път в барманските наръчници през 1887 г. За негов дом се смята най-големият град на щата Луизиана - Ню Орлианс. Големият интерес към коктейла “Джин фис” се заражда в Америка между 1900 и 1940 г., а в Европа нашумява през 1950 г. Оригиналната рецепта за класическия “Джин фис” е много лесна, а резултатът е повече от освежаващ.

Продукти:

60 мл джин

30 мл сок от лимон

1 ч.л. пудра захар

газирана вода

резенче лимон

Начин на приготвяне:

В шейкър смесете лимоновия сок, захарта и джина. Разклатете сместа енергично и я прецедете във висока стъклена чаша. Допълнете я с газирана вода и декорирайте с резенче лимон.

Както вече стана ясно, има варианти на коктейла “Джин фис”. По-популярните са “Сребърният фис”, “Златният фис” и “Фис роял”. Нужните продукти и за трите са същите както за класическия фис, като разликата е тази, че към вариациите се прибавя сурово яйце. За сребърния фис се използва само белтъкът, за златния - само жълтъкът, а за роял - цялото яйце без черупката, разбира се. Начинът за приготвяне и на трита коктейла е същият както при класическия фис, като яйцето се слага в шейкъра заедно с останалите продукти.

Един от най-предпочитаните членове на семейството “Физ” е “Рамос фис”, известен още като Нюорлианския фис. Създателят му Хенри Рамос го предлага на жителите на Ню Орлианс за пръв път през 1888 г. “Рамос фис” също е яйчен коктейл, но за него са нужни допълнителни съставки, които му придават плътност и много добър аромат.

Продукти:

60 мл джин

2 с.л. сметана

15 мл лимонов сок

15 мл сок от лайм

15 мл захарен сироп

3 капки портокалова вода

1 яйце (нужен е само белтъкът)

газирана вода

Начин на приготвяне:

Сложете в шейкъра джина, сметаната, лимоновия сок и сока от лайм, захарния сироп, капките портокалова вода и белтъка. След това разклатете силно цялата смес за поне 25 сек. После в шейкъра прибавете лед и разклатете сместа енергично за още 30 сек. Тайната на този коктейл е в дългото и енергично шейкване. Прецедете течността във висока стъклена чаша. излейте малко газирана вода в шейкъра, за да оберете част от останалата вътре пяна. Долейте сместа в чашата. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама