Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5744378 www.bgdnes.bg

Никол Шерцингер - от котенце до възрастната Гризабела в "Котките"

На 11 и 12 май 2017 г. НДК ще се превърне в Бродуей. Мюзикълът “Котките” на Андрю Лойд Уебър, обиколил много държави, ще бъде поставен в София с участието на оригиналния състав на представлението. В зала 1 на НДК ще излязат 78 актьори в атрактивни котешки костюми, но вместо мяукане се очакват много музика и танци. Над 130 са членовете на екипа, който ще се погрижи за това един от най-известните и най-дълго представяни мюзикъли да се постави и на българска сцена. И за да представим по-ясно колко грандиозно ще е събитието, ще припомним, че

целият декор и

техника ще бъдат

превозени със 7

камиона от

Великобритания

“Котките” гостува по покана на “Арт БГ” и ще бъде част от пролетния фестивал “Салон на изкуствата”. Мюзикълът е и един от акцентите по случай 35-годишнината на НДК. Билетите за събитието вече са в продажба от 1 септември, като цените започват от 65 лв. и стигат до 155 лв. За първите 300 закупили си места е гарантирана отстъпка 10 лв. Вече е ясно и кой е първият, сдобил се с билети за спектакъла. Естрадната прима

Реклама

Лили Иванова е

купила първите

5 билета

Тя е проявила толкова силен интерес към мюзикъла “Котките”, че е резервирала билетите още преди да са пуснати официално за продажба.

Мюзикълът е дело на известния английски композитор Андрю Лойд Уебър. Той е носител на “Златен глобус”, 4 награди “Грами”, 7 награди “Тони” и е отличен с множество други признания. “Котките” е адаптация на романа “Популярна книга за стария опосум” на британския нобелов лауреат Томас Стърн Елиът. Мюзикълът е в две действия и представя преживяванията на една тайфа улична котки.

Спектакълът се появява за пръв път на сцените на лондонския театрален квартал “Уест Енд” през 1981 г. и само година по-късно е поставен и на Бродуей. Продукцията печели множество отличия, в това число наградите “Тони” и “Лорънс Оливие” за най-добър мюзикъл.

“Котките” е един от

най-дълго

задържалите се

мюзикъли на

бродуейска сцена

Публиката го гледа в продължение на 18 години, като се нарежда на четвърто място след най-дълго играното представление “Фантомът от операта”, чийто композитор отново е Андрю Лойд Уебър. “Котките” е поставяна рекордно дълго и на сцената в “Уест Енд”, където отново се нарежда на четвърто място в същата класация.

До момента мюзикълът е преведен на над 20 езика и е представян в много страни. Германия, Испания, Китай, Бахрейн, Южна Корея, Австралия са само част държавите, в които “Котките” се появява на голямата сцена пред хиляди погледи. През 1998 г. мюзикълът се появява и на малките екрани. Тогава се заснема телевизионен филм, който успява да пресъздаде чувството на сценичното представление в голямата зала.

Реклама

През май 2016 г. стана ясно, че ще се осъществи един дълго замислян проект, а именно филмова адаптация на мюзикъла. Този път “Котките” ще се появи на големия екран. Проектът ще е на американската филмова къща Universal Pictures, а режисьор ще бъде Том Хупър. Роденият в Лондон Хупър доби голяма популярност с филма “Речта на краля”, за който получи “Оскар” през 2011 г. Друг негов известен филм е “Момичето от Дания”, който взе четири номинации за последните награди на академията. Критиците очакват добра режисура и на предстоящата филмова лента “Котките”. Все още не е ясно кога ще започнат снимките, но очакванията са филмът да излезе най-късно през 2018 г.

Актьорите в мюзикъла са се сменяли много пъти през годините, но една от актрисите прави особено впечатление за българската публика.

Певицата Никол

Шерцингер е играла

за един сезон

в спектакъла

Половинката на нашата тенис гордост Григор Димитров е била част от актьорската трупа в британския “Уест Енд”. Шерцингер е била в ролята на възрастната котка Гризабела - една от главните героини. Станалата популярна с групата Pussicat Dolls (в превод от анг. “Котешки кукли”) е част от мюзикъла “Котките” само за период от 12 седмици. Въпреки адмирациите на английските критици, тя напуска лондонската трупа на 8 февруари 2015 г.

За жалост, на 11 и 12 май 2017 г. българската публика няма да види как Никол Шерцингер пее в котешки костюм в зала 1 на НДК, но всеки желаещ ще може да усети една немалка част от духа на Бродуей.

Реклама
Реклама
Реклама