Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5746338 www.bgdnes.bg

Цецка Цачева гледа хладилник на 120 г., собственост на Христо Г. Данов

Над 200 униката представят бита след Освобождението в Пловдив

Шефката на Народното събрание Цецка Цачева ще види с очите си как е изглеждал първият хладилник от края на ХIХ век. Той е бил собственост на издателя Христо Г. Данов и представлява модерен за времето си шкаф, в който са се поставяли лед и вода в специален резервоар и така е охлаждал продуктите. Ледът се е добивал през зимата от замръзналата р. Марица. Съхранявал се е на големи кубове в дълбоки мазета до май-юни. И с него са си охлаждали лимонадата, напитките и останалите продукти.

Реклама

Малцина са имали възможност по онова време да притежават такава вещ. Тя е един от уникатите, които наброяват над 200 и са подредени в изложбата “Пловдив по пътя към модерния свят”. Цачева ще открие експозицията в Историческия музей минути преди да произнесе слово пред Паметника на Съединението.

Шефката на парламента ще види и как е изглеждала най-старата запазена пералня от първата половина на миналия век. Тя представлява своеобразна метална сфера с капак. През него са пъхали дрехите, сипвало се е топла вода и сапун и се е затваряла херметически. Домакинята е въртяла ръчката и така прането е излизало чисто.

Водомер от края на ХIХ в., телефон от същото време, телеграф от Барон-Хиршовата железница, електромер от 30-те години на миналия век и куп други ценности са наредени в експозицията. Там е показано облеклото на най-успешния пловдивски кмет Божидар Здравков, управлявал два мандата през 30-те години на ХХ век. Печатна машина за визитки на повече от 120 г. работи и до днес, категоричен е шефът на музея Стефан Шивачев. Чрез притискане на специален диск мастилото се е отбелязвало върху хартията.

Детски автомобил от средата на ХХ век е предшественикът на колите, които сега карат хлапетата. Той е от ламарина с механично задвижване при натискане на педалите. Внесен е от Европа и е бил притежание на богато пловдивско дете.

“С изложбата показваме интересни процеси от бита на Пловдив и България след Освобождението и скокът към модерното. Разбира се, то е съпроводено и с тютюневата промишленост. Затова сме изложили първите приспособления за преработка на тютюн и цигари”, обясни Стефан Шивачев.

Реклама
Реклама
Реклама