Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5752816 www.bgdnes.bg

Родственик на Петър I, Суворов и Кутузов идва за Парижкия бал

Почетен гост ще е кметът на
София Йорданка Фандъкова

Граф Пьотър Шереметев, архитект, меценат и наследник на прочутия род руски аристократи Шереметеви, ще бъде специален гост на третото издание на Парижкия бал в София, съ общи в четвъртък организаторът му Христо Куртев. От българска страна почетната гостенка е Йорданка Фандъкова, кмет на София. Балът ще е на 1 октомври в грандхотел “Маринела”.

Фамилията на графа е известна в цял свят, тъй като съвпада с името на международно летище на Москва - “Шереметиево”. То е построено върху земи на фамилията със синя кръв, която е притежавала 12 двореца в Русия. Графът е родственик на пълководците Суворов и Кутузов по майчина линия и с Петър Първи по бащина.

Реклама

Граф Шереметев е роден в Мароко, но живее в Париж. От години аристократът е председател на руското музикално общество в Париж и е ректор на Парижката руска консерватория “Сергей Рахманинов”. Другото му важно задължение е да ръководи Международния съвет на руснаците в чужбина - огромна организация с милиони членове.

Освен него за бала ще пристигне и френският граф със замък в Нормандия Дени дьо Кергорле, който бе гост на Парижкия бал миналата година. Дьо Кергорле е председател на най-влиятелния клуб на парижкото висше общество - Centre de l'union interalliee.

Бляскавото събитие има благотворителна цел. И този път средствата от томболата и търга, които се разиграват по време на бала, ще са за Националното училище за танцово изкуство. Младите балетисти пък ще изнесат спектакъл за ВИП гостите.

По традиция събитието е под патронажа на Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. Царят обаче няма да присъства на бала. Както и при предишните две издания обаче, той ще приеме и разведе из двореца “Врана” чуждестранните аристократи.

Събитието може да се лиши и от френски посланик, тъй като досегашният Ксавие Лапер дьо Кабан си заминава, а все още не е ясно кой ще го замести и кога ще пристигне в България. Споменавано е било името на дипломат с предишна мисия в Дамаск, но той приел назначение в Брюксел.

Реклама
Реклама
Реклама