Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5755346 www.bgdnes.bg

Голямата панда вече не е застрашена от изчезване

Популацията на
бамбуковата мечка
се е увеличила със
17% за 10 години

Голямата панда вече не е застрашен вид, след като популацията ѝ през последните години трайно се е увеличила. За последното десетилетие броят на гигантските панди е нараснал със 17%. Затова Международният съюз за защита на природата я извади от Червената книга на изчезващите видове и я премести в списъка на уязвимите. Една от причините е, че китайските власти влагат големи усилия да възстановят бамбуковите гори и да разширят хабитатите на мечките.

Реклама

Сега

популацията на

възрастни животни

наброява 1864 при

1200 през 80-те

години на XX век,

когато достига абсолютния минимум. Няма точни данни за бебетата и младите панди, но се смята че общият брой на животните в дивата природа е над 2060, показват изследвания на природозащитни организации и на властите в Китай. Въпреки това миналата година американски и китайски еколози предупредиха, че не е изключено популацията да намалее заради климатичните промени. Според прогнозите на експертите към 2070 г. броят на гигантските панди може да се свие два пъти, ако в резултат на затоплянето бамбуковите гори намалят площта си. Това би било пагубно за тях, тъй като растението е единствената им храна днес.

Смята се, че първоначално пандата е била месоядна, но постепенно се е приспособила към растителнояден начин на живот. Тезата се подкрепя от факта, че тя е с храносмилателна система на хищник. По тази причина успява да усвои едва 20 на сто от погълнатата храна. Тя хич не е малко - количеството на изядения от нея бамбук на ден е около 15% от собствените килограми на животното. За да си набави този обем храна, мечката отделя над 12 часа на денонощие.

Над 90 процента

от храната на

пандата са

бамбуковите стъбла

Благодарение на мощните си челюсти тя може да се справи както с младите, така и с по-грубите и дебели стари. Апетитни за нея са и корените на растението.

Именно заради хранителните им навици в Китай, където живеят пандите, те са известни като бамбукови мечки, както и като тибетски планински мечки. Сюнмао, както ги наричат там, означава котка мечка. Адаптацията им към само един вид растение е развила и перфектното им обоняние. За това свидетелства фактът, че пандата

може да открие

бамбук през нощта

Реклама

само благодарение

на чувствителния

си нос

В родината си тези мечки са със статут на национално съкровище. Във всички зоопаркове по света пандите пристигат от Китай като временни обитатели на клетка в чужда зоологическа градина, а след това се връщат обратно в родината си. Наемът на една панда е стотици хиляди долара на година. Дори бебетата панди, които се родят в чужд зоопарк, са собственост на Китай.

Те се раждат обикновено между 122–163 дни след зачеването. Много са малки, появяват се на този свят слепи и имат слабо окосмяване.

Тежат само

100 грама, като

майката се грижи

за безпомощното и неподвижно пеленаче. Притиска го към гърдите си с големите си предни лапи. То започва да се храни с бамбук, когато е на 5 месеца, и става самостоятелно на 18 месеца. Узрява полово на около 6-7 години.

В Западна Европа пандите стават известни през XIX век. Тогава огромен брой от тези красиви животни става жертва на ловци. Ловът на панди е бил забранен през 1962 година. В Китай убийството на панда може да бъде наказано със смъртна присъда.

Много голяма рядкост е да се срещне панда в дивата природа. Особено когато дойде лято. Тогава тя се катери на 4000 метра надморска височина, за да намери прохлада. А това е трудно заради гъстата ѝ козина. През зимата животното се спуска на 800 метра надморска височина.

В зоопарк пандата може да живее 26 години - почти два пъти повече от живота ѝ в дива среда. Там мечките рядко доживяват и 15 години.

Реклама
Реклама
Реклама