Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5756193 www.bgdnes.bg

Сандра Бълок и сестра й правят сладки по семейна рецепта

Братята Марк, Дони и Пол Уолбърг

продават хамбургери, наричани уолбъргъри,

в над 70 заведения

Знаменитости печелят не само от филми и песни, но и от различни и успешни бизнес начинания. Мнозина са инвестирали в интернет и производство на алкохол, най-вече вино, други са хотелиери, трети пък имат ресторанти - цели вериги или по едно шикозно заведение.

Именно такова притежава Сандра Бълок - звездата от много романтични комедии, която спечели “Оскар” за ролята си в биографичната спортна драма “Сляпата страна”. В Остин, Тексас, където живее, защото “там се чувства себе си”, чаровната актриса ремонтира и отвори отново обичаното Walton's Fancy and Staple - пекарна, цветарски магазин и фирма за кетъринг.

Реклама

По-малката сестра Гезине, бивш вицепрезидент на филмовата компания на кака си Fortis, ръководи бистрото, организира празненства и прави едни от най-известните сладки в него. Те са по рецепти на майка им - немска оперна певица, починала преди години.

Кокетна пекарна в друг град в Тексас - Сан Антонио, притежава Арми Хамър, известен с ролите си на близнаците Уинкълвос в “Социалната мрежа”. “Самотният рейнджър” инвестира преди пет години в Bird Bakery, където се предлагат десерти, хляб, кафе, сандвичи. Прави ги лично съпругата му - моделът и телевизионна журналистка Елизабет Чембърс. Повечето изделия са по рецепти на нейната баба.

Месеци след като роди момче, съпругата на Джъстин Тимбърлейк - 34-годишната актриса Джесика Бийл (“Елизабеттаун”, “А-отборът”, “Хичкок”), откри ресторант в Западен Холивуд в Лос Анджелис. Au Fudge (вид карамел на английски език) е за семейства с малки деца - да се нахранят в уютна атмосфера, със забавления и меню, подходящо за малчугани.

Самият Джъстин Тимбърлейк пък има верига барбекю ресторанти Southern Hospitality (“Южняшко гостоприемство”). Първият е открит в Ню Йорк, в престижния квартал Горен Ийст Сайд и предлага типична американска южняшка кухня, включително и любимите ястия на певеца и актьор - пиле с подправки и мемфиски ребърца. Ресторанти от веригата има още във Вашингтон, Денвър и други американски градове.

Също верига от ресторанти, но за бързо хранене притежават звездата от “Планетата на маймуните”, “Италианска афера” и “От другата страна” Марк Уолбърг и братята му Дони и Пол. След разпада на световноизвестната момчешка банда New Kids on the Block, в която участваше, Дони Уолбърг се насочи към киното - дебютира в “Булит” с Мики Рурк, снима се в “Шесто чувство” с Брус Уилис, главен герой е в полицейския сериал “Синя кръв”.

Първото заведение от веригата Wahlburgers (“Уолбъргърс” като фамилията им) братята откриват през 2011 г. в родния си град Бостън. Вече имат над 70 ресторанта във Филаделфия, Ню Йорк, Вашингтон, Лас Вегас, Торонто. Пол е изпълнителен директор на веригата и главен готвач на заведението в Бостън.

Реклама

Менюто включва любимите на братята хамбургери от детството им, наричани уолбъргъри, пържени картофки, безалкохолни напитки и други храни.

“Уолбъргърс” се казва и риалити шоуто, което семейството снима в заведението в Бостън. То се излъчва по американската телевизия A&E. Сериите показват отблизо живота на фамилията и работата им. Освен тримата братя, създатели на веригата ресторанти, в риалити шоуто участват майка им Алма, брат им Боб, племенникът им Брендън, както и съпругите на Марк и Дони Уолбърг - моделът Риа Дърам и актрисата Джени Маккарти.

Верига ресторанти, но по цял свят притежава Робърт де Ниро, спечелил оскари за “Разяреният бик” и младия Вито Корлеоне в “Кръстникът 2”. През 1994 г. заедно със световноизвестния мастър шеф Нобу Мацухиса, нашумял с фюжън кухнята си, открива ресторант Nobu в модния нюйоркски квартал ТрайБеКа. Той е толкова успешен, че вече имат над 30 заведения - в Лондон, Лас Вегас, Мелбърн, Токио, Пекин, Маями и други. Двамата си партнират и в криминалния филм “Казино” - Нобу играе себе си.

Де Ниро притежава и друго известно заведение в Манхатън - италианския Locanda Verde.

В тих квартал в Манхатън е и корейският ресторант Do Hwa, собственост на уникалния режисьор, сценарист и актьор Куентин Тарантино (спечелил оскари за “Криминале” и “Джанго без окови”, снимал “Убий Бил”, “Гадни копилета”, “Четири стаи” и други хитови филми). В лъскавото заведение, открито през 2000 г., масите са с вградени в тях грил и барбекю, а стените са покрити със стари филмови плакати.

В Ню Йорк, разбира се, е и ресторантът на тузаря от “Сексът и градът” Крис Нот. Актьорът, чията кариера тръгна от сериала “Закон и ред”, открива The Cutting Room през 1999 г. Там сцена за изява намират звезди като Нора Джоунс, Ванеса Карлтън, Крис Рок, Шерил Кроу.

На час път от Манхатън, в град Бедфорд, щата Ню Йорк, чаровният актьор и будист Ричард Гиър има два ресторанта - The Barn и The Farmhouse. Отваря ги преди десет години, когато купува там сграда от 1762 г. и я превръща в бутиков хотел.

Едни от най-забавните актьори и комици - “ловецът на духове” Дан Акройд и Джеймс Белуши (партньорът на кучето Джери Лий в поредицата “К9” и известен от сериала “Питайте Джим”), са съсобственици на верига клубове за жива музика и заведения House of Blues (“Хаус ъв Блус”) в САЩ. Първият от тях е открит няколко години след снимките на музикалната екшън комедия “Блус Брадърс”, главните роли в която изпълняваха Дан Акройд и братът на Джеймс - Джон Белуши.

Японска кухня се предлага и в Geisha House в Холивуд, чийто собственик е Аштън Къчър.

Мултинационален е и ресторантьорският опит на Райън Гослинг (нашумял с “Убийство по учебник и “Тетрадката”). Актьорът е от канадски произход, заведението му е в Бевърли Хилс, казва се Tagine и предлага мароканска кухня.

Наскоро в Лос Анджелис бившият затворник и страховит актьор Дани Трехо (“Десперадо”, “Мачете”, “Бибрутално”, “От зори до здрач”) откри ресторант за вегани и вегетарианци. В него той предлага и собствената си бира Cerveca.

Естествено, кубинска храна и музика има в ресторантите на певицата Глория Естефан, които са в Маями.

Ресторант има и световноизвестният певец Джон Бон Джоуви - той се казва Soul Kitchen и е в Ред Банк, Ню Джърси. Предлага се американска кухня, но ястията нямат установена цена - “плащате колкото пожелаете”. Ако клиентът няма пари, може да поработи в заведението.

Скандалната Лейди Гага помогна на родителите си да открият собствен италиански ресторант - Joanna Trattoria в Ню Йорк. Тя участва в съставянето на менюто, а сестра е създала декора за украсата на стените.

До централната гара в Ню Йорк е “Къщата за пържоли на Майкъл Джордан”, която легендарният баскетболист откри през 1997 г.

Реклама
Реклама
Реклама