Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5809218 www.bgdnes.bg

Пускат 8-ата книга за Хари Потър

Вече не е роман, а сценарий за театрална пиеса

Джоан Роулинг: Бях като Хърмаяни в училище

Феновете на Хари Потър тръпнат в очакване. Осмата книга за малкия магьосник "Хари Потър и прокълнатото дете" излиза днес на български език. Това обяви официалният издател на романите за Хари, Рон и Хърмаяни "Егмонт България".
Осмата книга за невръстния вещер обаче не е роман, а сценарий за театрална пиеса, която вече се поставя на лондонските сцени, базирана на оригинална нова история от Джоан Роулинг, Джон Тифани и Джак Торн.

"Изданието съдържа сценария, по който е проведена генералната репетиция пред медии. Планирано е издаването и на премиерното представление, което може леко да се различава от предварителното. Дали и кога то ще бъде издадено в България, все още не можем да потвърдим", обясняват от екипа на издателството.
Сюжетът обаче отдавна е ясен - докато Хари се бори с миналото си, което все още го преследва, неговият най-малък син Албус се опитва да приеме тежестта на семейно наследство, което никога не е искал. Докато минало и настояще застрашително се сливат, баща и син ще научат неудобната истина, че тъмнината често идва от най-неочаквани места.

Реклама


Световната премиера на пиесата бе в лондонския театър "Уест Енд" на 30 юли 2016 г., а още в първите дни след излизането й бяха продадени над 700 хиляди копия. Книгата излезе навръх рождения ден на авторката Джоан Роулинг, която е родена на 31 юли във Великобритания. Първите седем романа за Хари Потър я направиха една от най-известните и богати жени на планетата. Самата Роулинг обаче се определя като двойничка на героинята си Хърмаяни Грейнджър, когато е била ученичка - тиха и не особено добра в спорта. Прилича малко и на Рон, смята Джоан, тъй като е "луничава". Но с ръка на сърце твърди, че "Хари Потър е по-добър от мен в повечето случаи".
Кръщава главния си герой с фамилията Потър в чест на двама от най-близките си приятели от детинство - брат и сестра със същото име. В университета изучава френски език, а родителите й смятат, че е най-подходяща да работи като секретарка. Джоан обаче се смята за разсеяна и неорганизирана и тази работа не й е по вкуса. Хари Потър всъщност се ражда в Португалия. Именно там Джоан, която има увлечение към писането, започва романа за малкия магьосник, който е странно момче, което случайно открива, че може да прави магии и отива в училище за вълшебство. След развода си и раждането на дъщеря й Джесика Джоан се мести в Единбург, където преподава френски език. А историите за Хари вече пълнят цял куфар, докато писателката най-накрая успява да убеди издателите от "Блумсбъри" да публикуват приключенията на Потър.
"Моментът, в който разбрах, че книгата за Хари ще бъде публикувана, беше сред най-щастливите в моя живот", казва Джоан. Няколко месеца по-късно "Схоластик прес" купува авторските права за издаване в САЩ. Сумата позволява на писателката да се откаже от преподавателската работа и да се потопи изцяло в писането на романите. А името на малкия магьосник Хари Потър вече е познато на всяко дете и възрастен по света.


"Обичам да оставям някои неща да бъдат решени, докато пиша. Така е по-забавно. Пиша по 3 до 11 часа на ден, в зависимост от това колко бързо идват идеите", разказва създателката на магьосника. И допълва, че всеки роман за Хари трябва да се чете внимателно, тъй като дори и незначителна случка в някоя от книгите може да окаже влияние или да обясни събития в следващ том за Хари.
А случките, развръзките и събитията са записани в таен дневник на Джоан, който никой освен нея не е виждал и не знае къде се крие. Тя пази в тайна секретната тетрадка, но не крие, че в изблик на вдъхновение написала имената на домовете в училището "Хогуортс" на пликче за повръщане в самолет, тъй като й хрумнали, докато летяла. Не само Потър е прототип на истински хора. Рон Уизли е копие на най-добрия й приятел Шон, разказва още авторката.
"Не мога да се сетя за по-хубава професия и наистина смятам, че това е нещото, в което съм добра", разказва за писателската си кариера Роулинг. И съветва всеки, който иска да поеме по нейните стъпки да чете изключително много. А някой ден може да създаде незабравим и легендарен герой като Хари Потър.

Надя Панкова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама