Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5886473 www.bgdnes.bg

Позлатяват името на Чочо

Блестяща табелка с фамилията на актьора ще краси гримьорната му

Звезди от Народния получават признание

Златна табелка ще окичи гримьорната на покойния актьор Чочо Попйорданов. Колегите му от трупата на Народния театър "Иван Вазов" искат да я поставят на вратата, където култовият Хъш се е приготвял за излизането на сцената. "Златното" признание ще бъде финансирано както от хазната на театъра, така и от джоба на артистите, които още не са превъзмогнали мъката по любимия си колега.
Чочо Попйорданов си отиде на 5 май 2013 година, като остави незарастваща рана в душите на театралите. Не минава и ден, без актьорите от "Иван Вазов" да не се сетят за някоя от шегите му или за комичните ситуации, на които често бил инициатор. Големият Чочо си отиде по нелеп начин - след като се подхлъзна на гроба на майка си и получи черепно-мозъчна травма, която се оказа фатална.
Тази години Чочо Попойорданов бе удостоен посмъртно с наградата „Икар“ от Съюза на българските артисти за чест и достойнство. Със съдействието на Столична община, архивите на театрите и близките приятели, колеги и роднини на Чочо бе открита и временна изложба в негова памет.


Безсмъртната душа на големия актьор остава в театъра, убедени са от трупата. Затова именно там името му се споменава по-често от всякога 3 години след кончината му.
Идеята за златната табелка с името на Чочо била подкрепена и от новия директор на театъра Мариус Донкин. Нещо повече - той предвижда и други промени в Народния. Иска да кръсти трите сцени на театъра и репетиционните с имената на велики български актьори. Засега само една от залите носи името на Апостол Карамитев, а другите са назовани "Север" и "Юг" в зависимост от местоположението си в сградата. Вместо това те ще бъдат наричани с имената на великите актьори от трупата на Народния Ружа Делчева, Ирина Тасева, Любомир Кабакчиев, Магда Колчакова, Андрей Чапразов, Спас Джонев, Георги Георгиев-Гец и други.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама