Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5931294 www.bgdnes.bg

Боб Дилън получи задочно Нобела за литература ( Видео)

Легендарният американски музикант Боб Дилън получи задочно Нобеловата награда за литература за 2016 г. Речта му беше прочетена след церемонията по награждаване с високото отличие от посланика на САЩ в Швеция Азит Раджи.
"Много пъти съм си задавал въпроса дали моите песни са литература. Благодаря на Шведската академия, че намери време да помисли по този въпрос, и най-важното - да даде такъв забележителен отговор", пише Дилън.


Той признава, че ако някой по-рано би му казал, че ще бъде удостоен с Нобелова награда, това би било равносилно на предсказание, че певецът ще бъде на Луната. Дилън също е впечатлен от факта, че сега се нарежда до любимите си писатели от детството - Нобелови лауреати.

Реклама

Шведската кралска академия ще връчи Нобеловата награда за литература на музиканта по време на предстоящия му концерт в Стокхолм през пролетта на 2017 г.
Боб Дилън стана първият музикант, удостоен с Нобелова награда в цялата й история.

В крайна сметка Дилън не дойде и Пати Смит, известната американска певица, станала хит с албума й от 1975 - Horses и с песента Because the Night, трябваше да го замести. Но голям фен на Дилън, 69-годишната Пати се развълнува твърде много и забрави текста.

Тя се извини на отбраната публика и помоли да започне изпълнението отново. „Толкова се притеснявам" - призна тя. Но публиката я окуражи с нестихващи аплодисменти.

Ето и останалите лауреати за тази година: японецът Йошинори Осуми за медицина, за мир - колумбийсия президент Хуан Мануел Сантос, Дейвид Дж. Таулес, Ф. Дънкан М. Холдейн и Дж. Майкъл Костерлиц за физика, Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом за икономика.

Нобеловата награда освен престиж носи и чек в размер на 8 млн. шведски крони (824 000 евро) за категория.

Реклама
Реклама
Реклама