Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5993598 www.bgdnes.bg

Легендата Лепа Брена пред "България Днес": Летях с хеликоптера на Живков

КОЯ Е ТЯ

Лепа Брена е родена на 20 октомври 1960 година в град Тузла, Босна и Херцеговина.
Истинското й име е Фахрета Яхич, по мъж - Живойнович. Тя е най-популярната и обичана класическа поп певица в бивша Югославия. Известна както с пеенето си, така и с неизменно русата си коса, дългите крака и страстно-стилното си излъчване на сцената.
Концертът й на 24 юли 1990 г. на Националния стадион ДВасил ЛевскиУ е най-посещаваният музикален форум в историята на българската концертна дейност и в кариерата на самата Брена.
Концертното й турне от същата година включва стадионите на още 15 български града, а общият брой посетители надхвърля 400 000. От 1991 година Лепа Брена е омъжена за бившия тенисист №1 на Югославия Слободан Живойнович. С него имат двама синове - Стефан и Виктор.

Иво АНГЕЛОВ

- Здравейте, Лепа! На 8 април в Пловдив предстои да изнесете поредния си концерт в България. Какво очаквате?

Реклама


- Здравейте! Очакванията ми за концерта са да бъдат изкупени всички билети, както и да се получи шоу, на което всички да се забавляват!


- Ще има ли някаква голяма изненада за българските ви фенове?


- Ако сега я разкрия, реално няма да е изненада, нали?!


- Били ли сте досега в Пловдив?


- Да, през далечната 1990 г., когато имах концерт в България. Тогава пристигнах в Пловдив с хеликоптер. Това са ми спомените.


- Как ще определите българите - първо, като народ и второ, като публика?


- Българите са народ, който има уникална култура. Носи ми огромно удоволствие да посещавам вашите механи. Забелязвам, че българската публика искрено се разчувства, когато ме чуе да пея, защото българите са много емоционални и музикални натури.


- Неизбежен е въпросът за онзи концерт през 1990 г. на стадион "Васил Левски". Спомняте ли си за това незабравимо появяване пред многохилядната публика?


- Разбира се, че помня! Целият стадион буквално трепереше. Летяхме с хеликоптер, който беше на тогавашния ви държавен лидер Тодор Живков. Пилотът прелетя над два стадиона, които бяха напълно празни, и за момент се почувствах щастлива, защото реших, че ще имам свободен ден и ще мога спокойно да вечерям. Тогава стигнахме до трети стадион и видях, че е претъпкан с хора. И осъзнах, че трябва да пея. Концертът на стадион "Васил Левски" беше един от най-великите, които съм имала през живота си!

Реклама


- Чувствате ли се като най-голямата музикална звезда на Балканите?


- Оценявам себе се като една от малкото звезди на Балканите, които са успели да стигнат върха. Това винаги ще ме кара да се гордея със себе си. Но в същото време е непрестанна битка да останеш на върха.


- Каква е формулата да станеш успешен изпълнител?


- Точна и ясна формула за успех не съществува, в противен случай всеки щеше да я следва и да се превръща в успешен човек. Добър подбор на песни, упорита работа, ентусиазъм и огромно желание - за мен тези неща са най-важните за постигането на успех.


- Кога ви беше най-трудно?


- По време на войната и разпадането на Югославия, загубата на родителите ми и отвличането на сина ми. Най-великите моменти бяха раждането на синовете ми.


- Каква музика обичате да слушате, когато сте вкъщи или в колата?


- Всякаква музика, с изключение на най-новите хитове на Балканите.


- Коя е най-голямата звезда на българската музикална сцена?


- Азис и Тони Стораро са двама изпълнители, чиято професионална работа харесвам.


- Научихме, че сте голяма почитателка на тенисиста ни Григор Димитров. Откъде тази симпатия към него?


- Следя внимателно тенис турнирите, най-вече Новак Джокович. Григор Димитров е отличен тенисист и за в бъдеще ще се развива още повече в кариерата си.


- Съпругът ви също е тенисист - не ревнува ли?


- Не, защото като цяло съпругът ми не е ревнив.


- Почитателка сте и на боксьора ни Кубрат Пулев. Може ли да стане световен шампион?


- Чувала съм за него и знам, че е печелил две титли в тежка категория. Надявам се един ден да стане световен шампион.


- Изглеждате отлично. Как поддържате формата и визията си?


- Поддържането на балансирана и здравословна диета е най-важното нещо. Каквото поставиш в тялото си, това рано или късно ще се прояви във външния облик. Кардиотренировките също са важни, за да поддържаш добър ритъм в тези забързани времена.


- От какво се страхувате най-много?


- От войната! Тя е ужасно нещо!


- Най-големите мечти?


- В синхрон с най-големия ми страх най-голямата ми мечта е да има мир по света. Мечтая за обединен свят, в който няма глад и бедност. Знам, че звучи банално, но наистина искам да е така. Не искам по света да има нещастни хора. В личен план си мечтая да поставя собствен мюзикъл.


- За финал какво ще пожелаете на читателите на вестник "България Днес"?


- Поздрави на читателите на "България Днес". Много ви благодаря, че следите кариерата ми и подкрепяте музиката ми. Искрено се надявам да се видим на концерта ми в Пловдив на 8 април.

Реклама