Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6014524 www.bgdnes.bg

Номинациите за "Оскар 2017"са факт. Българинът Теодор Ушев е сред номинираните

Мюзикълът La La Land получи 14 номинации за Оскар, изравнявайки досегашния рекорд на "Титаник" и "Всичко за Ева", предадоха световните информационни агенции.

За Оскар ще се бори и Теодор Ушев, който е номиниран за канадската продукция „Сляпата Вайша" по книгата на Георги Господинов. Филмът се класира в категорията късометражни анимационни филми.

Реклама

La La Land е с 14 номинации за Оскар, сред които за най-добър филм и най-добър режисьор на Деймиън Шазел. Изпълнителите на главните роли Ема Стоун и Райън Гослинг са номинирани за Оскар съответно за най-добра актриса и най-добър актьор. Филмът е номиниран също за награда за оригинален сценарий и оригинална музика, сценография, операторско майсторство, както и в техническите категории за монтаж, костюми, звуков мишунг и монтаж на звукови ефекти. Мюзикълът има също две номинации за най-добра оригинална песен за City of Stars и Audition.

С по осем номинации са филмите "Лунна светлина" и "Първи контакт".

Ето и останалите номинации по категории:

Номинации за Оскар в категорията Най-добър филм

La La Land ще се съревновава за отличието в топ категорията за най-добър филм заедно с "Лунна светлина", "Първи контакт", "Манчестър до морето", "На всяка цена", "Лъв", "Огради" ("Fences"), "Скрити числа" и "Възражение по съвест".

Номинации за Оскар в категорията Най-добър актьор

Дензъл Уошингтън е сред номинираните за Оскар в категорията за най-добър актьор, предадоха световните информационни агенции.

Уошингтън е с номинация за ролята си във филма "Огради" (Fences), на който е и режисьор. Останалите претенденти за приза за най-добър актьор са Кейси Афлек за "Манчестър до морето", Райън Гослинг за "La La Land", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест" и Виго Мортенсен за "Капитан Фантастик".

Номинации за Оскар в категорията Най-добра актриса

Мерил Стрийп и Изабел Юпер са сред номинираните за Оскар в категорията за най-добра актриса, предадоха Ройтерс и ТАСС. Стрийп е с номинация за ролята си във "Флорънс", а Юпер за изпълнението си във филма "Тя".

Реклама

Останалите претендентки за приза за най-добра актриса са Ема Стоун за "La La Land", Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за "Джаки".

Номинации за Оскар в категорията Най-добър чуждестранен филм

Статуетката за най-добър чуждестранен филм ще си оспорват "Land of Mine" (Дания), "A Man Called Ove", (Швеция), "The Salesman" (Иран), "Tanna" (Австралия), "Toni Erdmann" (Германия).

Наградите Оскар ще бъдат раздадени за 89-и път на 26 февруари на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимъл.

Източник: БТА, БГНЕС

Реклама
Реклама
Реклама