Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6040621 www.bgdnes.bg

След скандала с "Дякон Левски" Политик става Ботев

Максим Генчев снима филм за националния ни герой

Ина ИЛИЕВА

След фурора, в голяма степен негативен, който направи с филма "Дякон Левски", режисьорът Максим Генчев е готов отново да разбие статуквото.
Този път Генчев е решил да разбуни духовете с филм за Христо Ботев. Новото около лентата, която режисьорът от дълго време замисля, е, че ролята на националния ни герой ще бъде дадена на известен роден политик.
"Държа да е непрофесионален актьор. Търся човек, който носи тази дързост и лудост. Насочвам се към един млад български политик, много мощен, който е в устите на хората. Когато минат изборите, ще кажа и името му. По характер този човек е много подходящ да изиграе Ботев, защото той се бунтува" - разкрива Генчев пред "България Днес".
В новия си филм режисьорът ще засегне темата за смъртта на Ботев. Генчев твърди, че има тайни за поета и революционер, които все още са неизвестни за обществото.
"Намерих много интересни исторически сведения за неговата кончина. Има интересни тайни около неговата смърт, които до момента не са показвани. Много хора са използвали Ботев с нечисти цели. Ботев е един пожертван поет" - разказва за намеренията си Генчев.
"Отново ще опра до държавната машина, която ще ми пречи, и това като че ли малко ми досажда вече. Няма нагласа да се обръща внимание на националните ни герои. Тенденцията е един глобализъм, който пречи" - допълва още той, убеден, че за пореден път ще се бори с негативния отзвук.


Режисьорът отправя призив към Министерството на културата за повече интерес към миналото ни и към робството. Според Генчев само с историята ни можем да впечатлим света. В същото време обаче Максим категорично отказва да коментира нашумялата българска лента "Воевода"
"Филмът има подкрепата на много силна телевизия и много силна реклама. Същата тази телевизия, която поде кампанията срещу "Дякон Левски", защото ние им отказахме тогава партньорство" - обяснява Генчев.
Режисьорът вече преговаря с една от най-големите родни телевизии за излъчването на филма "Дякон Левски" на 19 февруари, когато се честват 144 години от смъртта на Апостола. Скандалите около филма са отдавна в миналото и режисьорът е забравил за бунта, който предизвика лентата.
"За мен е показателно, че филмът има хиляди тегления на месец. Същото се случи и с "Козият рог". Когато Методи изкара филма, просто го разсипаха, той получи инфаркт и почина. Засега аз нещо не получавам инфаркт, не успяват да ме съсипят. Това е съдбата на големите произведения! Те винаги се сблъскват с малките души!" - споделя още режисьорът.

Реклама
Реклама
Реклама