Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6097984 www.bgdnes.bg

Актрисата Илияна Коджабашева: Никога не са ме предавали

Нямам бариери на сцената

Стефан Данаилов не е даскал, а учител на живот

        Коя е тя

Илияна Коджабашева завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" през 2008 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Дебютира на сцената на Народния театър "Иван Вазов" с ролята на Клариса в "Слуга на двама господари" от Карло Колдони. Участвала в постановките - "При закрити врати", "Лека болка", "Колекцията", "Полет над кукувиче гнездо" и актуалните - "Каквато ти ме искаш", "Процесът срещу богомилите", "Почивен ден", "Синята птица", "На ръба" и "Всичко е наред".

- Илияна, приключи раздаването на най-престижните награди "Оскар". Какво като актриса ти направи впечатление тази година?
- Изгледах почти всички номинирани филми, но не мога да кажа, че съм така развълнувана от тях, както други години. Ако трябва да обобщя, по-скоро предпочитам американската любов пред американския герой и затова съм щастлива, че "Ла Ла Ленд" имаше най-много номинации. Подкрепям историите на филмите "Манчестър край морето" и шведския "Човек на име Уве" заради това, че провокират емпатията към аутсайдерите, които имат някаква тъжна тайна да се превърнат в такива. За мен лично фокусът върху проблема на човека да общува е по-значим от този върху расовата или сексуална дискриминация.
- Идентифицира ли се с героинята от "Ла Ла Ленд", която също е актриса?
- Не мога да се сравнявам с нея, защото във филма тя ходеше през ден на кастинг, а тук у нас ти се случва в най-добрия случай веднъж в месеца или на два месеца да отидеш на подобно предизвикателство. Но като цяло ми харесва завръщането към мюзикълите, романтиката. Музика, съчетана с кино, е идеалната комбинация за душата. По-скоро се идентифицирам с героинята от един друг български филм - "Докато Ая спеше". Театралната тематика повече ме докосва.
- Как си обясняваш успеха на българите Теодор Ушев, Анжела Недялкова в чужбина?
- Мисля, че талантът е най-важен, както и да повярваш, че го имаш. И с малко късмет въпреки препятствията да откриеш най-добрата среда, която да му даде полет. Струва ми се, че Тео Ушев въпреки мащабните сили, които подкрепят творчеството му, е успял да запази свободата на категоричния си личен почерк. Филмът му е толкова различен. С успехите на Анжела Недялкова също съм много горда.
- Какво е да се работи с Мариус Куркински?
- Среща с човек, който е формирал вкуса ти към изкуството още в ранна възраст, е генератор на емоция от широк мащаб, а също и на големи очаквания, най-вече към самия себе си. Мариус ми повери много важна роля в "Синята птица", а начинът му на работа изкорени и малкото останала в мен суета. Чувствам се толкова различно след този процес. Изобщо хора със заразителен талант и изключителен ум като Мариус, Сашо Морфов, Теди Москов не просто ти помагат да израснеш в професията, те развиват духа, правят те по-добър, а понякога и по-умен.
- А Стефан Данаилов какво ти даде?
- Другата голяма личност в моя път. Много съм щастлива, че ми беше учител, но не си представяйте, че стои срещу нас и ни учи какво да правим постоянно. Това е човек с изключителна енергия, толкова категоричен в това да бъдем себе си, да се стремим към истината и ако може, този път да се случва с повече радост и добро отношение към колегите. Той не е даскал, самото му присъствие в живота ти те учи на живот.
- Трябва ли актьорите да попадат в политиката, как мислиш?
- Актьорската професия е най-близка до човеколюбието и би било добре да има нейни представители на политическата сцена. Подкрепям такъв тип предизвикателства към собственото възпитание и дух.
- Ти би ли участвала в политиката?
- Не.

- Каква е Илиана извън сцената?

- Обичам да прекарвам повече време край морето, да чета, да ходя на концерти, на театър. И разбира се, че харесвам тези женски работи като пазаруване, срещи с приятелки. Вярвам в женското приятелството. То ми дава криле.
- Предавали ли са те приятели?
- Смятам, че най-голямото предателство е към самия себе си. И колкото и да ми е трудно да си призная, изпадала съм в ситуация, от която трудно се излиза. Иначе не помня някой някога да ме е предавал. Просто хората се променят и това е чудесно, защото има изненада. Когато тя е неприятна, временно се отдръпвам, имам нужда от време да я асимилирам. Не смятам, че трябва да съдя когото и да било, както и обратното.
- Не си омъжена, какъв трябва да е мъжът до теб?
- Умен и с добро сърце, не е невъзможна комбинация. Срещала съм я.
- Феновете, как се "бориш" с тях?
- С голяма част от тях срещите са много вълнуващи, за съжаление имам и случай с един фен, който премина границите на нормалното поведение и ми трябваше дълго време да се успокоя. Говоря за едно изключение, което ми причини сериозни душевни сътресения, защото, ако ме е страх от нещо, а аз определено не съм страхлив човек, то това е лудостта.
- В какво не би участвала, имаш ли бариери, които не би преминала в изкуството - събличане на сцената например, секс със собствения пол?
- Истината е, че от самото начало не можеш да знаеш какъв ще е резултатът от даден процес, а и рядко мислиш точно за крайния резултат. Ако всичко е оправдано и ако вярваш в това, което правиш, не би трябвало да има бариери. Ако всеки знае какво върши на сцената и защо го върши и по какъв начин това ще помогне спектакълът да стане по-добър, не би трябвало актьорът да има бариери. Под бариера разбирам не само това да се съблечеш, а и да нямаш доверие в партньора, в режисьора, да си мнителен, да си суетен, това са много по-сериозните бариери, отколкото това да се съблечеш на сцената или да се целуваш със собствения си пол.
- Скоро ще се раздават наградите "Икар", после са "Аскеер"-ите, какво е отношението ти към тях?
- Може да е нескромно, но добрата оценка от хората, които са важни за мен, аз съм я получила. Може би не за всяко представление, но има хора, чието мнение много уважавам и съм много щастлива, когато ме поощрят за труда, който съм положила. Колкото до наградите, гледам по-скоро позитивно на това, като на празник, като не забравям, че има един субективен елемент на тяхното раздаване. Има го и при всички видове награди.
- Мечтаеш ли да получиш награда?
- Разбира се, и да почерпя с нея всичките си приятелки.
- Ако трябва да се рекламираш, какво би казала за Илияна Коджабашева?
- Аз съм много откровена и често ми казват, че тази моя искреност е болезнена за другите. В този смисъл работя над себе си успешно, като развивам най-вече чувството си за хумор.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама